Keluarga

Selain kesan negatif, terdapat pelbagai kesan positif permainan video untuk kanak-kanak

Sebilangan ibu bapa mungkin berfikir bahawa bermain permainan video hanya akan membuang masa dan membuat anak-anak mengabaikan tugas mereka. Andaian ini tidak sepenuhnya benar, kamu tahu, kerana terdapat juga kesan positif bermain permainan video untuk kanak-kanak.

Kebimbangan ibu bapa mengenai kesannya permainan video untuk kanak-kanak adalah sangat wajar, memandangkan permainan video memang boleh menyebabkan kesan negatif, seperti gangguan tidur, ketagihan, dan mencetuskan tingkah laku ganas. Namun, jika dilakukan dengan betul, permainan video boleh menjadi alat pembelajaran yang menyeronokkan untuk kanak-kanak.

Kesan positif Permainan video untuk kanak-kanak

Berikut adalah beberapa kesan positif permainan video untuk kanak-kanak yang sering tidak disedari:

1. Mempraktikkan kemahiran menyelesaikan masalah

Kesan positif permainan video secara tidak langsung untuk kanak-kanak adalah dapat melatih kemampuan mereka menyelesaikan masalah.

Ini kerana untuk menyelesaikan permainan di permainan video, kanak-kanak harus merancang, mencuba pendekatan yang berbeza untuk maju, dan membuat keputusan dengan cepat dan tepat dalam jangka masa yang singkat.

2. Menambah pengetahuan baru

Pengetahuan sebenarnya bukan sahaja dapat diperoleh melalui buku teks. Beberapa kandungan permainan video sebaliknya memberikan maklumat mengenai pelbagai perkara, seperti sejarah negara, geografi, budaya, jenis makhluk hidup, atau pengetahuan tentang objek luar bumi.

Ini secara tidak sedar akan mendorong minat kanak-kanak dan mengetahui lebih banyak mengenai maklumat yang menarik minat mereka.

3. Meningkatkan kreativiti

Salah satu kesan positif permainan video Bagi kanak-kanak, apa yang tidak boleh diremehkan ialah dapat meningkatkan kreativiti dan kemahiran kanak-kanak, termasuk kemahiran melukis, mewarna, dan menulis cerita.

4. Amalkan kawalan emosi

Dimainkan permainan video juga dapat mendorong anak-anak untuk mengurangkan kegelisahan, meningkatkan mood, dan menjadikan mereka lebih santai ketika menghadapi masalah.

5. Membentuk watak yang tidak memberangsangkan

Semasa bermain permainan videoAnak-anak sering harus menempuh pelbagai cabaran untuk dapat melangkah ke tahap seterusnya, sehingga anak-anak cenderung tidak mudah berputus asa. Dalam kehidupan sebenar, ini dapat berguna agar anak-anak tetap kuat dalam menghadapi kegagalan dan terus berusaha sehingga mereka berjaya.

6. Membangunkan kemahiran sosial

Mengembangkan kemahiran sosial juga memberi kesan positif permainan video untuk kanak-kanak. Pada era perkembangan teknologi, bermain permainan oleh di talian bersama rakan dapat membantu anak-anak untuk bersosial serta melepaskan tekanan.

Bentuk interaksi dalam permainan permainan video dapat dalam bentuk kerjasama dalam menyelesaikan misi. Menemani anak kecil anda, sehingga mereka dapat membantu merumuskan strategi dengan rakan mereka, sambil mengajar mereka bagaimana melakukan perbincangan yang baik dengan pasukan.

7. Mengeratkan hubungan antara anak dan ibu bapa

Sesekali Ibu dan Ayah boleh ikut bermain permainan video dengan Little One. Selain memantau apa yang sedang dia mainkan, bermain dengan anak-anak adalah cara yang baik untuk mengeratkan hubungan dan komunikasi antara ibu bapa dan anak-anak. Dengan cara itu, kanak-kanak akan terbiasa memberitahu pelbagai perkara.

Untuk memaksimumkan kesan positif permainan video untuk kanak-kanak, Ibu dan Ayah dapat membantu memilih jenisnya permainan video sesuai untuk usia si kecil, agar dia tidak bermain permainan video untuk orang dewasa yang mungkin mempunyai kandungan ganas atau pornografi.

Selain itu, perhatikan juga masa bermain permainan video. Sebaik-baiknya, kanak-kanak bermain permainan video 1.5 jam atau tidak lebih dari 2 jam sehari untuk mengelakkan kesan buruk dari ketagihan alat.

Sekiranya si kecil menunjukkan tingkah laku agresif kerana terlalu banyak bermain permainan video, seperti mudah marah, halusinasi, atau bahkan sakit fizikal, seperti sakit dan sakit di mata, dan menjadi berlebihan berat badan, mendekati si kecil dengan sikap ramah dan hadkan masa mereka dalam bermain permainan video.

Sekiranya Ibu dan Ayah merasa sukar untuk mengatasi masalah ini, jangan ragu untuk membawa anak kecil anda ke pakar psikologi untuk mendapatkan rawatan atau terapi yang betul.