Kehidupan yang sihat

Susu Emas, Minuman Kontemporari yang Menyokong Kesihatan Tubuh

Susu emas adalah istilah lain untuk minuman susu yang dicampur dengan kunyit. Orang Indonesia biasanya memanggil susu kunyit. Walaupun minuman tradisional ini sudah lama wujud, tetapi susu keemasan kini menjadi trend sebagai minuman kesihatan.

Dalam pembentangannya, susu keemasan biasanya tidak hanya mengandung susu dan kunyit, tetapi juga menambahkan rempah-rempah, seperti kayu manis, kapulaga, dan halia, untuk menjadikan rasanya unik dan enak. Ramuan ini sering diminum untuk membantu meningkatkan daya tahan.

Kenali Kebaikan Memakan Susu Emas

Terdapat beberapa faedah pengambilan susu keemasan yang dapat anda rasakan untuk menyokong kesihatan badan, termasuk:

1. Membantu melegakan selsema

Salah satu faedahnya susu keemasan adalah untuk membantu melegakan selsema juga melegakan tekak gatal. Ini berlaku kerana curcumin di susu keemasan Ia mempunyai sifat antibakteria, antivirus, dan antijamur yang dapat membantu mencegah jangkitan.

2. Mengurangkan keradangan dan sakit sendi

Bukan hanya mencegah jangkitan, memakan susu keemasan Ia juga dipercayai dapat membantu mengurangkan keradangan dan sakit sendi. Ini tidak lain adalah kandungan kurkumin dari kunyit, yang merupakan sebatian kimia yang mempunyai sifat anti-radang.

3. Mencegah kerosakan sel di dalam badan

Selain membantu mengurangkan keradangan, susu keemasan juga dapat mencegah kerosakan sel di dalam badan. Manfaat ini disebabkan oleh kandungan antioksidan yang tinggi dalam kunyit, yang dapat melawan radikal bebas.

4. Meningkatkan kesihatan tulang

Susu terkenal dengan kandungan kalsium dan vitamin D yang berperanan menjaga kekuatan tulang. Kandungan susu dalam susu keemasan dapat memenuhi keperluan kalsium dan vitamin D harian anda.

Sebenarnya ada banyak lagi faedah susu keemasan anda boleh dapatkan, seperti membantu merawat sakit tekak dan melegakan gangguan pencernaan, seperti kolitis ulseratif.

Penggunaan susu keemasan Ia juga didakwa menurunkan kadar gula dalam darah dan menjaga kesihatan jantung. Untuk dua faedah ini, kajian lebih lanjut masih diperlukan.

Bagaimana cara untuk membuat Susu Emas di rumah

Inilah satu resipi dan cara membuatnya susu keemasan yang boleh anda cuba:

Bahan:

  • 1/2 cawan susu krim penuh atau tanpa gula
  • 1 sudu kecil madu
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit atau 1 kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk halia atau 1 bahagian kecil halia (pilihan)
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis atau kayu manis (pilihan)

Bagaimana cara untuk membuat:

  • Campurkan semua bahan dalam periuk, kemudian didihkan.
  • Biarkan bahan mendidih selama kira-kira 10 minit atau sehingga anda dapat menghidu aroma.
  • Angkat dan terikan susu keemasan melalui ayak kecil ke dalam gelas.
  • Sejukkan dan susu keemasan sedia untuk dimakan.

Untuk menjadikannya lebih segar, anda juga boleh menjadikannya minuman sejuk atau membuatnya dalam bentuk jus.

Emassusu boleh menjadi pilihan minuman kesihatan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.