Kesihatan

Ketahui pelbagai punca lemak perut

Pada dasarnya, lemak perut terbahagi kepada dua, iaitu lemak viseral dan lemak subkutan. Lemak viseral adalah lemak yang tidak kelihatan kerana tidak berada di bawah kulit, tetapi di sekitar organ dalaman badan. Sementara lemak subkutan adalah lemak yang berada di bawah kulit dan dapat dilihat, dan dapat dicubit.

Selalunya orang tidak menyedari bahawa lemak viseral dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Lemak viseral yang berlebihan boleh menyebabkan tubuh menjadi tidak sensitif terhadap insulin dan meningkatkan tekanan darah. Pelbagai penyakit yang berkait rapat dengan lemak viseral termasuk diabetes, strok, serangan jantung, barah payudara, barah kolorektal dan penyakit Alzheimer. Sama seperti lemak viseral, lemak subkutan juga dapat meningkatkan risiko penyakit tertentu apabila terlalu banyak disimpan di dalam badan.

Punca Lemak Perut

Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan peningkatan lemak perut, termasuk:

 • Kalori berlebihan

  Salah satu perkara yang dipercayai penyebab pengumpulan lemak perut adalah kurangnya keseimbangan antara kalori yang dimakan dan yang digunakan. Untuk mengatasinya, pastikan kalori yang anda makan sebanding dengan kalori yang anda bakar setiap hari.

 • Menu makanan yang tidak sihat

  Tidak makan makanan sihat adalah salah satu pencetus pengumpulan lemak perut. Supaya lemak perut tidak terkumpul lebih jauh, kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang mengandung gula dan lemak tepu. Makanan tidak sihat ini mengandungi banyak kalori dan jika dikonsumsi secara berlebihan akan menyebabkan lemak terkumpul dengan lebih mudah. Mula meningkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian setiap hari.

 • Pengambilan minuman beralkohol

  Mengonsumsi minuman beralkohol terlalu banyak juga dapat menyebabkan lemak perut terkumpul. Penyelidikan mendedahkan bahawa pengambilan minuman beralkohol dalam jumlah besar dapat meningkatkan risiko kegemukan, termasuk pengumpulan lemak di perut.

 • Tekanan

  Apabila anda mengalami tekanan, badan anda akan mengeluarkan hormon kortisol berlebihan untuk mengatasi tekanan. Pengeluaran hormon kortisol yang berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan, terutama di kawasan perut.

 • Jarang bersenam

  Gaya hidup yang tidak sihat dan senaman yang jarang dilakukan juga membolehkan anda mengumpulkan lebih banyak lemak perut. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang menonton TV lebih dari tiga jam sehari lebih cenderung mengalami obesiti, berbanding wanita yang menonton TV kurang dari satu jam sehari. Ini menunjukkan bahawa kekurangan masa yang dihabiskan untuk melakukan aktiviti fizikal seperti sukan menyebabkan seseorang lebih berisiko terkumpul lemak perut.

 • Gangguan tidur

  Menurut penyelidikan, gangguan tidur seperti kurang tidur dan apnea tidur boleh membuat anda lebih berisiko mendapat lemak perut. Pesakit gemuk dengan apnea tidur dikatakan lebih cenderung mempunyai lemak perut yang lebih banyak.

 • Kesan usia (menopaus)

  Faktor usia juga mempengaruhi simpanan lemak di perut. Dengan bertambahnya usia, jisim otot akan berkurang, ini menjadikan badan membakar kalori lebih sedikit. Di samping itu, apabila anda memasuki menopaus, estrogen hormon wanita juga akan menurun. Penurunan hormon ini menjadikan pengedaran lemak di dalam badan lebih cenderung berlaku di bahagian perut.

Selain perkara di atas, faktor genetik juga mempengaruhi lemak perut anda. Sebilangan orang mempunyai bentuk badan seperti 'epal', di mana bahagian atas badannya lebih besar dan lebih lebar daripada badan bawah. Keadaan ini biasanya bergantung pada gen yang diturunkan dalam keluarga.

Lemak perut atau tempat lain di dalam badan tentu tidak baik jika terlalu banyak. Lemak boleh merosakkan penampilan dan lebih berbahaya lagi, lemak menyebabkan pelbagai penyakit yang boleh mengancam nyawa. Jagalah kesihatan anda dengan mengelakkan pelbagai penyebab lemak perut di atas, dan rajin bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Anda juga boleh melakukan gerakan senaman tertentu untuk menegangkan otot perut anda, misalnya dengan duduk.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai cara tetapi masih sukar untuk mengurangkan lemak perut, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan langkah rawatan selanjutnya.