Kesihatan

Askin Tumor - Gejala, Punca dan Rawatan

Tumor Askin adalah sejenis tumor malignan yang menyerang tisu lembut rongga dada. Tumor ini biasanya berlaku pada kanak-kanak dan remaja yang berasal dari bangsa Caucasoid (kulit putih).

Tumor Askin adalah sejenis neuroectoderm primitif periferal tumor (PNET) sangat jarang berlaku. Gejala tumor Askin dapat meniru empyema, limfoma, dan tuberkulosis (tuberkulosis). Untuk mendiagnosis tumor Askin, perlu dilakukan pemeriksaan yang kompleks.

Gejala Askin Tumor

Gejala yang biasanya muncul pada pesakit dengan tumor Askin adalah:

 • Batuk untuk masa yang lama
 • Sakit dada
 • Penurunan berat badan secara drastik
 • Susah bernafas
 • Demam

Dalam beberapa kes, tumor Askin juga dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti:

 • Pengurangan pupil dan kelopak mata yang terkulai sering terjadi pada Sindrom Horner
 • Limfadenopati serantau
 • Efusi pleura
 • Kerosakan pada tulang rusuk

Bila hendak berjumpa doktor

Sekiranya anda mengalami gejala tumor Askin seperti yang disebutkan di atas, disarankan untuk segera berjumpa doktor untuk mengesan kehadiran tumor. Dengan cara itu, usaha rawatan juga dapat dilakukan secepat mungkin.

Punca Tumor Askin

Punca sebenar tumor Askin tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berlaku kerana mutasi DNA. Tumor ini sering berlaku pada bangsa Caucasoid dan jantina lelaki.

Diagnosis tumor Askin

Tumor Askin adalah penyakit yang jarang dan jarang berlaku. Doktor perlu menggunakan banyak kaedah untuk mendiagnosis tumor Askin. Doktor akan bertanya mengenai gejala, sejarah perubatan, dan sejarah perubatan dalam keluarga pesakit.

Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan untuk mengesahkan diagnosis tumor Askin. Beberapa ujian tambahan yang akan dijalankan termasuk:

 • Mengimbas dengan sinar-X dada, imbasan CT, dan MRI, untuk mencari ketulan atau tumor di rongga dada.
 • Biopsi, untuk mengesan kelainan pada tisu badan dengan mengambil sampel dari bahagian badan tertentu.

Rawatan Tumor Askin

Rawatan tumor Askin bertujuan untuk menghilangkan tumor dan mencegah penyebaran tumor. Secara umum, terdapat beberapa pilihan rawatan yang dapat diberikan untuk merawat tumor Askin. Pilihan rawatan ini termasuk:

Kemoterapi

Kemoterapi yang dilakukan pada tumor Askin boleh berupa kemoterapi pembantu (selepas penyingkiran tumor), atau neoadjuvant (sebelum pembuangan tumor).

Tumor Askin mempunyai kebarangkalian berulang (berulang). Oleh itu, pemeriksaan rutin dan kawalan diperlukan selepas kemoterapi.

Beberapa kombinasi ubat kemoterapi yang dapat diberikan untuk merawat tumor Askin termasuk doxorubicin, actinomycin D, cyclophosphamide, ifosfamide, vincristine, etoposide, busulfan, melphalan, dan carboplatin.

Oleh kerana salah satu kesan sampingan prosedur kemoterapi adalah kerosakan sumsum tulang, doktor akan menasihati pesakit untuk melakukan pemindahan sel induk untuk menggantikan sel yang rosak setelah kemoterapi.

Pembedahan pembuangan tumor

Pembuangan tisu tumor secara pembedahan dapat dilakukan apabila tumor tidak dapat dirawat dengan kemoterapi. Sekiranya tumor Askin merebak, doktor boleh melakukan kemoterapi sebelum pembedahan membuang tumor untuk mengurangkan ukuran tumor, sehingga tumor dapat dikeluarkan dengan lebih mudah dan hasilnya lebih berkesan.

Melalui pembedahan membuang tumor, pesakit dapat menjalani pemulihan yang lebih baik. Namun, masih ada kemungkinan tumor itu muncul kembali. Harap maklum, pembuangan tumor secara pembedahan agak sukar dilakukan sekiranya tumor telah merebak (metastasized).

Radioterapi

Radioterapi boleh dilakukan sebelum pembedahan membuang tumor. Radioterapi sebelum pembedahan bertujuan untuk mengecilkan tumor sehingga fungsi organ yang akan dikeluarkan dapat dijaga dengan sebaik mungkin.

Selain itu, radioterapi juga dapat diberikan kepada pesakit yang telah menjalani pembedahan membuang tumor. Tujuan radioterapi selepas pembedahan ini adalah untuk memusnahkan tisu tumor yang tidak dikeluarkan, dan juga untuk mengurangkan kemungkinan kambuh tumor.

Setelah menjalani rawatan, pesakit dengan tumor Askin harus menjalani pemeriksaan berkala selama beberapa bulan hingga beberapa tahun untuk memastikan tumor tersebut tidak muncul kembali.

Tumor Askin adalah tumor malignan dan agak sukar dikesan pada awal penampilannya. Keadaan ini menyebabkan peluang penyembuhan menjadi rendah.

Komplikasi Tumor Askin

Dalam sebilangan kecil kes tumor Askin, sel tumor dapat merebak (metastasize). Metastasis tumor askin boleh berlaku di beberapa bahagian badan, seperti paru-paru, hati, otak, kelenjar adrenal, dan kelenjar getah bening di rongga dada tengah dan rongga perut.

Pencegahan Tumor Askin

Oleh kerana penyebab sebenar tumor Askin tidak diketahui, keadaan ini agak sukar untuk dielakkan. Perkara terbaik yang dapat dilakukan adalah melakukan pemeriksaan sedini mungkin ketika gejala muncul disyaki sebagai tumor Askin, sehingga tumor tersebut dapat segera dirawat.