Kehidupan yang sihat

Stamina Cemerlang Berkat Makanan Yang Mengandungi Zat Besi

Iklan suplemen besi sering muncul di pelbagai media. Zat besi sememangnya merupakan mineral penting agar stamina badan dapat dimaksimumkan setiap hari. Walau bagaimanapun, makanan tambahan harus diambil dengan berhati-hati. Sebenarnya terdapat banyak pilihan makanan yang mengandungi zat besi yang mampu memenuhi keperluan tubuh, tanpa pengambilan makanan tambahan.

Zat besi adalah salah satu nutrien terpenting yang diperlukan oleh badan kita. Salah satu faedah utama zat besi adalah menghasilkan sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan.

Pengurangan fungsi otak terhadap penurunan kemampuan sistem kekebalan tubuh untuk melawan jangkitan juga disebabkan oleh kekurangan oksigen. Selain itu, terdapat pelbagai khasiat zat besi lain untuk tubuh, iaitu:

 • Selain menghasilkan sel darah merah, zat besi juga merupakan komponen penting dari myoglobin (protein yang membantu membekalkan oksigen ke otot), kolagen, dan pelbagai enzim.
 • Membantu mengekalkan sistem imun.
 • Pastikan sel kulit, rambut, dan kuku sentiasa sihat.
 • Perlu untuk pertumbuhan bayi dan plasenta, terutamanya pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.

Zat besi juga dapat mengekalkan stamina anda. Zat besi dapat mengekalkan tahap hemoglobin yang mencukupi yang mengangkut oksigen ke seluruh badan. Apabila oksigen mencukupi, stamina badan anda akan terjaga.

Sumber makanan yang boleh menjadi pilihan

Makanan yang dimakan setiap hari dapat memenuhi keperluan zat besi harian anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa makanan yang mengandungi lebih banyak zat besi daripada yang lain.

Anda boleh makan makanan yang mengandung zat besi, seperti daging merah, hati sapi, berbagai jenis biji-bijian, kacang-kacangan, kismis, beras perang, kacang kedelai, sayur-sayuran hijau gelap, bijirin yang diperkaya dengan besi, unggas, dan juga makanan laut atau makanan laut.

Namun, wanita hamil disarankan untuk berhati-hati dalam mengkonsumsi hati, kerana kandungan vitamin A yang sangat tinggi dikhuatiri akan membahayakan janin.

Kecukupan Harian yang Disyorkan

Jumlah pengambilan zat besi yang diperlukan berbeza-beza, mengikut usia dan jantina.

 • Bayi berumur 7-12 bulan memerlukan 11 mg sehari
 • Kanak-kanak berumur 1-3 tahun, 7 mg sehari
 • Kanak-kanak 4-8 ​​tahun, 10 mg sehari
 • Kanak-kanak 9-13 tahun, 8 mg sehari
 • Kanak-kanak lelaki memerlukan 11 mg sehari, kanak-kanak perempuan memerlukan 15 mg sehari
 • Lelaki yang berumur 18 tahun ke atas memerlukan sekitar 8.7 mg sehari
 • Wanita berumur 19-50 tahun memerlukan 14.8 mg sehari. Keperluan zat besi pada wanita dapat meningkat dalam keadaan tertentu, misalnya semasa haid
 • Wanita berumur 50 tahun ke atas memerlukan 8,7 gram sehari

Walau bagaimanapun, elakkan pengambilan zat besi terlalu banyak sehingga mencapai 20 mg sehari. Ia sebenarnya boleh menyebabkan kesan buruk bagi tubuh, mulai dari mual, muntah, sakit perut, hingga sukar membuang air besar atau sembelit. Kesan ini boleh menjadi lebih berbahaya sekiranya berlaku pada kanak-kanak.

Pilih makanan yang mengandungi zat besi untuk memenuhi keperluan harian anda. Rujuk doktor anda mengenai keperluan mengambil suplemen zat besi, termasuk dos yang disyorkan. Sekiranya anda merasakan gejala kekurangan zat besi, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan untuk keadaan ini.