Keluarga

Pasangan Takut Mencium? Mungkin Dia Mempunyai Filemaphobia

Sekiranya pasangan anda enggan mencium, jangan segera berfikir negatif bahawa dia tidak berminat dengan anda. Dia boleh mengalami philemaphobia atau fobia mencium. Ingin tahu mengapa seseorang boleh takut mencium? Ayuh, kenal pasti punca dan cara mengatasinya.

Mencium dengan orang yang dikasihi adalah pengalaman yang menyenangkan kerana dapat menjadikan hubungan lebih erat dan intim. Semasa mencium, tubuh akan mengeluarkan hormon oksitosin, dopamin, dan serotonin sehingga menimbulkan rasa bahagia.

Sebenarnya, mencium dapat membantu mengurangkan tekanan, mengurangkan kegelisahan, menurunkan tekanan darah, dan melegakan sakit kepala.

Walaupun terdapat pelbagai faedah mencium bibir, kenyataannya tidak semua orang dapat menikmatinya. Sebilangan sebenarnya merasa takut untuk melakukannya kerana mereka mempunyai fobia mencium.

Fobia mencium dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Namun, orang muda yang baru memulakan hubungan lebih cenderung mengalaminya. Ini kerana mereka tidak berpengalaman atau tidak berpengalaman sehingga mereka takut melakukan kesalahan ketika mencium.

Philemaphobia Gejala yang berlaku pada masa remaja biasanya ringan dan boleh hilang segera ketika memasuki usia dewasa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini boleh menjadi teruk dan mempengaruhi kemampuan seseorang untuk berinteraksi dan menjalin hubungan romantis.

Ini kerana orang yang takut berciuman biasanya juga takut melakukan hubungan seks atau takut jatuh cinta.

Kemungkinan Penyebab Fobia Mencium

Fobia mencium biasanya disebabkan oleh fobia lain. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami fobia mencium:

1. Takut kepada kuman

Fobia mencium boleh disebabkan oleh ketakutan kuman (misophobia). Mereka merasakan ciuman dapat menyebarkan penyakit. Sebilangan dari mereka juga merasa jijik dengan air liur pasangan mereka. Keadaan ini akhirnya menjadikan mereka lebih selesa mencium dahi atau kawasan pipi daripada mencium mulut.

2. Takut bau badan

Penyebab fobia ciuman seterusnya adalah bromidrophobia. Orang dengan bromidrophobia mempunyai ketakutan yang berlebihan terhadap bau mulut mereka sendiri. Mereka merasakan bahawa bau mulut mereka boleh mengganggu aktiviti mencium sehingga mereka enggan melakukannya, walaupun mereka telah menggosok gigi dan membilas mulut mereka dengan ubat kumur berkali-kali.

3. Takut disentuh

Walaupun jarang berlaku, orang yang takut disentuh juga akan mencium perkara yang menakutkan. Secara perubatan, keadaan ini dipanggil haphephobia atau thixophobia. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang yang mengalami trauma psikologi atau menjadi mangsa keganasan.

4. Takut akan keakraban atau kedekatan dalam diri

Ada sebilangan orang yang merasa selesa melakukan hubungan seks, tetapi tidak selesa berciuman. Menurut mereka, berciuman lebih intim daripada melakukan hubungan seks. Orang-orang ini mungkin mempunyai fobia untuk melakukan hubungan intim atau mengasihi orang lain.

Supaya anda tidak lagi takut mencium

Menolak terus mencium boleh membuat pasangan anda merasa tidak selesa atau tidak dicintai, yang boleh menyebabkan hubungan tegang. Oleh itu, terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi fobia mencium, termasuk:

Menahan rasa takut yang anda rasakan

Sekiranya fobia berciuman didasarkan pada kekurangan pengalaman, tekan rasa takut dengan mencari maklumat mengenai cara mencium yang betul. Seiring berjalannya waktu dan pengalaman jatuh cinta dengan orang lain meningkat, secara beransur-ansur ketakutan ini berkurang.

Rujuk pakar psikologi atau psikiatri

Sekiranya ketakutan anda mencium disebabkan oleh sesuatu yang lebih serius, seperti menderita fobia lain atau mengalami trauma psikologi pada masa lalu, lebih baik anda berbincang dengan psikologi atau psikiatri mengenai perkara ini.

Seorang psikologi atau psikiatri akan meneroka sebab-sebabnya dan mencari jalan keluar untuk mengatasinya. Umumnya seorang psikologi atau psikiatri akan memberikan kaunseling atau psikoterapi, seperti terapi tingkah laku kognitif untuk menangani fobia yang dihidapi.

Sekiranya anda atau pasangan anda mengalami keadaan ini dan sukar untuk mengatasinya sendiri, jangan segan dengan pakar psikologi. Dengan pengendalian yang betul, anda dan pasangan dapat menikmati ciuman tanpa dihantui oleh rasa takut lagi.