Keluarga

Adakah Terapi Progesteron Berkesan sebagai Pakar Sakit Puan? Inilah Fakta

Penggunaan terapi progesteron sebagai penggalak kandungan masih menjadi perbahasan di kalangan pakar. Ada yang mengatakan ia berkesan, ada yang mengatakan sebaliknya. Mengapa begitu? Mari lihat fakta di bawah.

Terapi hormon progesteron adalah salah satu pilihan rawatan yang biasa diberikan kepada wanita yang mengalami keguguran. Ini dilakukan kerana terapi progesteron dipercayai dapat menguatkan rahim sehingga berpeluang untuk mencegah keguguran berulang.

Mengapa Progesteron Penting pada Kehamilan Awal

Progesteron adalah hormon yang berlaku secara semula jadi di dalam badan. Hormon ini mempunyai peranan penting semasa kehamilan, terutama pada trimester pertama, bermula dari membina dan menjaga lapisan dalam rahim di mana telur melekat, memberi nutrisi kepada janin, untuk menguatkan lapisan rahim.

Memandangkan pentingnya peranan hormon progesteron pada awal kehamilan, wanita hamil dengan tahap progesteron rendah dianggap lebih berisiko keguguran. Ini adalah alasan untuk melakukan terapi progesteron untuk mencegah keguguran.

Hanya keberkesanan progesteron sebagai penggalak kehamilan masih boleh diperdebatkan. Satu kajian baru-baru ini menyatakan bahawa terapi progesteron pada trimester pertama tidak sepenuhnya membantu mencegah keguguran.

Sebenarnya, ada beberapa bukti bahawa wanita yang menerima progesteron mempunyai kadar keguguran yang lebih tinggi.

Walaupun begitu, hasil kajian lain menunjukkan bahawa dalam beberapa kes, ada juga wanita yang berjaya mencapai kehamilan dengan terapi progesteron. Sebenarnya, bukan hanya mencegah keguguran, pemberian terapi progesteron dianggap berkesan untuk mencegah kelahiran pramatang.

Cara Melakukan Terapi Progesteron

Secara umum, ada tiga cara melakukan terapi progesteron yang dapat dilakukan berdasarkan saranan doktor, yaitu:

Makanan Tambahan Progesteron

Sebilangan doktor menetapkan suplemen progesteron dalam bentuk ubat oral, jika semasa pemeriksaan kehamilan awal, tahap progesteron rendah terdapat di dalam tubuh pesakit.

Suntikan progesteron

Hormon progesteron juga boleh diberikan melalui suntikan. Doktor atau jururawat akan memberikan suntikan ini sekitar 16-20 minggu kehamilan dan akan terus diberikan setiap minggu sehingga bayi dilahirkan. Setelah menerima suntikan, kulit pesakit mungkin terasa sakit dan merah di tempat suntikan.

Tablet supositoria

Terapi progesteron juga dapat dilakukan dalam bentuk tablet supositoria atau ubat lembut yang dimasukkan ke dalam vagina. Prosedur ini boleh dilakukan sendiri dengan dos sekali sehari, biasanya sebelum tidur dengan berbaring selama kira-kira 30 minit. Pesakit biasanya disarankan untuk menggunakan seluar dalam atau tuala wanita untuk menyerap cecair yang keluar dari faraj.

Walaupun keberkesanannya masih diperdebatkan, beberapa doktor masih menetapkan ubat progesteron kerana tidak banyak pilihan lain untuk menguatkan janin dan mencegah keguguran.

Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu berhati-hati dengan risiko pembekuan darah setelah terapi progesteron. Sekiranya anda mengalami simptom sesak nafas, kaki bengkak dan sakit, atau kemerahan kaki setelah menjalani terapi progesteron, wanita hamil perlu segera dirawat.

Bagi wanita hamil yang menerima terapi progesteron, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar kandungan anda mengenai faedah dan risiko. Juga lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor agar keadaan kesihatan ibu hamil dan janin dapat dipantau secara berterusan.