Keluarga

Penting! 7 Kesalahan ini dalam Menyiapkan Susu Formula

Memberi susu ibu (ASI) adalah pilihan terbaik untuk bayi. Walau bagaimanapun, keadaan tertentu menjadikannya mustahil, jadi bayi mesti diberi susu formula tepung.

Selain formula serbuk, sebenarnya ada jenis lain, iaitu formula cecair siap minum dan formula cecair pekat. Namun, kebanyakan ibu bapa memilih formula serbuk kerana harganya lebih berpatutan.

Cara menyediakan susu formula tepung memang memerlukan perhatian lebih daripada dua jenis yang lain. Untuk formula siap minum, ibu bapa hanya perlu membuka bungkusan dan memasukkannya ke dalam botol. Sementara itu, formula cecair pekat perlu ditambah dengan air mengikut kadar yang dinyatakan.

Elakkan Kesalahan dalam Menyiapkan Susu Serbuk dengan Langkah-Langkah Yang Betul

Supaya kelebihan susu tepung formula optimum, perlu mengambil langkah yang betul. Berikut adalah beberapa kesalahan yang sering dilakukan semasa menyediakan susu formula tepung dan cara mencegahnya:

 • Menggunakan air yang terlalu panas

  Untuk menjadikan susu larut, banyak ibu bapa menganggap air mendidih segar sebagai penyelesaian terbaik. Sebenarnya, suhu air untuk melarutkan susu formula serbuk adalah sekitar 70 darjah celcius. Cara mudah adalah membiarkan air mendidih sekitar 30 minit setelah mendidih. Sebabnya ialah air panas diperlukan untuk membunuh bakteria yang mungkin terdapat dalam formula serbuk, tetapi tidak terlalu panas untuk mulut si kecil. Sebaiknya gunakan air yang baru dipanaskan. Elakkan menggunakan air yang dipanaskan semula.

 • Masukkan susu tepung sebelum air

  Untuk mendapatkan dos yang tepat, masukkan air ke dalam botol terlebih dahulu. Periksa semula sama ada jumlah air yang diperlukan sesuai. Gunakan sudu pengukur yang biasanya disediakan dalam bungkusan susu formula.

 • Memasukkan lebih kurang susu tepung daripada dos

  Isi sudu secukupnya, jangan terlalu sedikit atau terlalu banyak. Elakkan menambahkan formula tepung terlalu banyak, kerana boleh membuat bayi mengalami dehidrasi dan sukar membuang air besar. Sebaliknya, jika terdapat sedikit susu formula, bayi akan kekurangan zat makanan. Elakkan juga menambahkan gula atau bijirin dalam susu formula.

 • Menyentuh hujung pacifier semasa menyediakan susu

  Setelah formula susu tepung dimasukkan ke dalam botol, tidak jarang ibu bapa memilih untuk memegang hujung pacifier. Dianjurkan untuk memegang tepi teat. Kemudian untuk memastikan susu larut, goncangkan dengan teliti setelah pertama kali menggunakan penutup puting.

 • Memberi susu pada suhu yang terlalu panas

  Sebelum memberikan susu tepung formula bayi, anda harus meletakkan titisan di pergelangan tangan. Pastikan suhunya cukup panas atau tidak terlalu panas. Sekiranya penyejukan diperlukan, bilas botol dengan air yang mengalir dari keran. Walau bagaimanapun, pastikan botol ditutup dan tidak masuk air.

 • Memberi susu formula yang tinggal

  Buang segera susu formula yang tinggal lebih dari satu jam. Sebenarnya, sisa formula yang dimasukkan ke dalam peti sejuk boleh mengundang bakteria. Walaupun pada pandangan pertama sangat malang, tetapi penting untuk memperhatikan perkara ini agar bayi tidak jatuh sakit.

 • Memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro

  Kadang-kadang ibu bapa mahukan tindakan praktikal memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro. Tetapi elakkan tindakan ini, kerana boleh memanaskan susu secara tidak rata dan berisiko menyebabkan lidah dan mulut bayi terluka.

Tidak kurang pentingnya semasa menyediakan susu formula tepung adalah mencuci tangan dengan sabun dan air, kemudian keringkan. Begitu juga, pastikan pacifier dan peralatan botol sentiasa bersih. Basuh botol bayi menggunakan sabun khas, kemudian, sterilkan peralatan.