Keluarga

Cari masa yang sesuai untuk memandikan anak kecil anda

Setiap ibu bapa ingin memberikan penjagaan terbaik anak lelaki dia, termasuk menjaga kebersihan anak dengan mandi. Walau bagaimanapun, apabila masa yang paling sesuai untuk mandi Anak kecil, dan berapa kerap?

Tubuh bayi sangat sensitif terhadap kuman dan kotoran. Mandi bayi, tentu saja, dapat membersihkan tubuhnya. Dengan cara itu, risiko gangguan penyakit dapat dielakkan. Selain itu, memandikan bayi juga dapat mengeratkan ikatan emosi antara ibu dan si kecil.

Masa yang sesuai untuk memandikan anak kecil anda

Mandi bayi mesti dilakukan dengan sangat berhati-hati kerana tidak semua bayi merasa senang ketika dimandikan. Sebilangan bayi sangat gemar mandi, tetapi bayi lain memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan air, terutama bayi baru lahir.

Seminggu selepas kelahiran, bayi sebenarnya tidak perlu dimandikan. Ibu boleh membersihkan badan si kecil dengan kain lap yang dibasahi dengan air suam. Walaupun begitu, tidak mengapa jika anda ingin memandikan anak anda dengan segera, terutamanya jika si kecil kelihatan tidak selesa atau berpeluh di badannya.

Apa yang perlu anda ketahui, memandikan bayi tidak perlu dilakukan setiap hari, hanya tiga kali seminggu. Namun, jika anak anda suka dimandikan, anda boleh memandikannya setiap hari. Dianjurkan untuk memandikan bayi tidak terlalu lama, hanya 5-10 minit.

Selain harus memperhatikan cara memandikannya, waktu yang tepat untuk memandikannya juga harus dipertimbangkan. Bayi tidak boleh dimandikan tepat setelah diberi makan, ketika mereka lapar, atau ketika mereka mengantuk. Dengan memahami corak tidur dan pola makan anak kecil anda setiap hari, pastinya tidak sukar untuk mengenali masa yang tepat untuk memandikan bayi.

Petua Mandi Anak Kecil Anda

Sebelum memandikan si kecil, ibu mesti menyediakan peralatan yang diperlukan, termasuk baldi berisi air suam, kain lap, tuala, dan sabun bayi.

Berikut adalah panduan ringkas yang boleh anda lakukan untuk memandikan anak kecil anda.

  • Sebelum ini, Ibu perlu mencuci tangannya terlebih dahulu, kemudian menanggalkan pakaian si Kecil.
  • Periksa suhu air dengan mencelupkan tangan anda. Gunakan air suam, jangan terlalu panas atau terlalu sejuk.
  • Masukkan si kecil ke dalam tab berisi air perlahan-lahan.
  • Bersihkan lembut muka dan kepalanya dengan kain lap.
  • Setelah membersihkan wajah, anda boleh membersihkan bahagian badan yang lain, seperti leher, tangan, ketiak, perut, punggung, punggung dan kaki, dengan sabun.
  • Bersihkan dengan lembut sabun yang tinggal di badan bayi dengan air suam. Pastikan badan bayi bersih sebelum dijemput.

Setelah semua langkah selesai, anda boleh mengangkat si kecil dari tab mandi dan memindahkannya ke tuala hingga kering. Semasa memandikan si kecil, jangan biarkan ibu meninggalkannya sendirian. Apa sahaja boleh berlaku apabila bayi dibiarkan begitu sahaja, walaupun hanya sebentar.

Memilih sabun bayi sangat penting untuk si kecil anda. Ibu harus selalu menggunakan sabun bayi yang tidak mengandungi alkohol dan wangian, kerana boleh merengsakan kulit sensitif bayi. Penggunaan sabun yang tidak betul boleh mengganggu kesihatan kulit si kecil anda.

Pilihan sabun mandi yang tepat akan membantu mengelakkan pelbagai masalah pada kulit bayi anda, serta mengekalkan kelembapan dan kulit yang sihat. Sekiranya anak anda menangis selepas setiap mandi, mereka mungkin merasa tidak selesa dengan mandi, suhu air, atau sabun yang digunakan. Sekiranya terdapat tanda-tanda kerengsaan atau reaksi alergi pada kulit, hentikan penggunaan sabun dan gantikan dengan produk lain. Dapatkan nasihat doktor sekiranya terdapat masalah dengan kulit bayi, untuk mendapatkan rawatan yang sesuai dan selamat.