Keluarga

Jangan dipandang rendah, ini adalah kesan merokok semasa menyusu

Bukan rahsia lagi bahawa merokok boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama jika dilakukan semasa menyusu. Tidak hanya mempengaruhi kesihatan ibu, merokok ketika menyusu juga tidak baik untuk kesihatan bayi.

Pendedahan kepada nikotin dan bahan lain dalam rokok yang memasuki badan ibu boleh mempengaruhi bayi melalui susu ibu. Nikotin akan mengendap susu ibu sekurang-kurangnya 3 jam selepas anda merokok. Belum lagi asap rokok yang melekat pada pakaian Ibu boleh disedut oleh Si Kecil.

Sebenarnya, jumlah nikotin yang masuk ke dalam susu ibu adalah 2 kali lebih banyak daripada jumlah nikotin yang memasuki plasenta ketika merokok semasa mengandung. Ini adalah sebab mengapa merokok semasa menyusu tidak digalakkan.

Inilah Kesan Merokok Semasa Menyusu

Sekiranya anda masih merokok semasa menyusu, anda harus berfikir semula, ya, Bun. Terdapat banyak kesan buruk yang boleh berlaku sekiranya tabiat ini berterusan, terutama untuk kesihatan bayi. Berikut adalah kesan merokok semasa menyusu yang perlu anda ketahui:

1. Mengurangkan pengeluaran susu

Merokok dapat mengurangkan pengeluaran hormon prolaktin di dalam badan anda. Tahap hormon prolaktin yang rendah boleh menyebabkan badan anda tidak dapat menghasilkan susu ibu yang mencukupi. Hasilnya, si kecil anda dapat mengalami kekurangan susu dan peluang untuk menyusu terlalu awal.

Selain itu, merokok semasa menyusu juga dapat menghambat refleks let-down, sehingga menghisap bayi pada payudara tidak begitu berkesan untuk merangsang susu keluar.

2. Ubah rasa susu ibu

Rasa manis susu ibu dan berkrim boleh berubah jika anda merokok, kamu tahu. Terdapat kajian yang menyatakan bahawa ibu menyusui yang merokok akan menghasilkan susu ibu dengan rasa dan aroma yang menyerupai rokok juga.

Selain mengubah rasa susu ibu, merokok ketika menyusu juga boleh menyebabkan kadar vitamin C dalam susu ibu menurun.

3. Mencetuskan kolik dan mengurangkan kualiti tidur bayi

Susu ibu yang terkena nikotin boleh menyebabkan kolik pada anak kecil anda. Keadaan ini adalah keadaan ketika anak kecil anda menangis tanpa alasan yang keterlaluan, iaitu sekitar 3 jam atau lebih sehari.

Selain kolik, pendedahan kepada nikotin dari rokok juga dapat mengurangkan kualiti tidur si kecil anda. Dalam satu kajian didapati bahawa bayi cenderung tidur lebih pendek dan kurang selesa jika ibu mereka merokok. Corak tidur anak kecil anda tidak hanya terganggu, anda juga boleh mengalami perkara yang sama.

4. Meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan pada bayi

Merokok adalah sinonim dengan penyakit pernafasan. Sekiranya anak anda terkena asap rokok, dia akan lebih berisiko mengalami rhinitis, apnea, jangkitan sinus, bronkitis, radang paru-paru, hingga penyakit pernafasan kronik yang lain.

Selain itu, si kecil anda juga akan lebih terdedah kepada alahan, masalah pendengaran dan penglihatan, muntah dengan mudah selepas makan. Kemudian, dia juga berisiko terkena hipotiroidisme dan diabetes.

5. Meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (ANAK)

Merokok semasa menyusu diketahui dapat meningkatkan risiko kematian bayi secara tiba-tiba atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Sebenarnya, diketahui bahawa bayi yang dilahirkan oleh ibu bapa yang merokok mempunyai peluang 7 kali lebih besar untuk menghidap SIDS berbanding bayi yang tidak terdedah kepada rokok.

Selain masalah kesihatan di atas, merokok ketika menyusui juga berisiko menyebabkan gangguan tingkah laku pada anak-anak. Ini tentu saja boleh mengganggu kegiatannya, terutama ketika dia memasuki usia sekolah.

Ibu, merokok memang boleh menjadi tempat untuk melepaskan tekanan ketika anda baru melahirkan. Walau bagaimanapun, kesihatan Si Kecil juga harus dipertimbangkan. Anda juga harus memikirkan kesihatan anda agar anda sentiasa dapat menjaga dan mendidik anak anda agar pertumbuhan dan perkembangan mereka dapat berjalan dengan optimum.

Oleh itu, Ibu disarankan untuk berhenti merokok dan mengamalkan gaya hidup sihat. Makan makanan berkhasiat dan elakkan makanan ringan. Selain itu, bersenam secara teratur, berehat secukupnya, dan atasi tekanan dengan baik, ya.

Sekiranya anda merasa sukar untuk berhenti merokok, kurangkan sebanyak mungkin rokok dan jangan merokok di dekat anak kecil anda. Apabila anda ingin menyusu, tunggu sehingga sekurang-kurangnya 2-3 jam selepas merokok dan ganti pakaian anda.

Sekiranya si kecil anda muntah setelah makan dan menunjukkan keluhan berupa warna kulit kelabu, kegelisahan, menggeliat, dan sukar tidur, ada kemungkinan dia mengalami keracunan nikotin. Segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.