Keluarga

Adakah benar bahawa buaian menyebabkan sindrom kematian bayi secara tiba-tiba?

Apabila anda menjadi ibu bapa baru, Ibu dan Ayah mungkin akan mendapat banyak maklumat dan petua mengenai penjagaan bayi. Salah satunya adalah mengenai penggunaan kotak bayi yang dikatakan berisiko menyebabkan bayi mati secara tiba-tiba. Adakah maklumat ini betul?

Sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS) atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba adalah keadaan apabila bayi mati secara tiba-tiba tanpa tanda dan sebab yang jelas, walaupun sebelumnya dia sihat dan kelihatan aktif.

Sindrom menakutkan ini biasanya lebih kerap berlaku pada bayi baru lahir dan bayi berusia sekitar 2 hingga 4 bulan.

Penyebab SIDS tidak diketahui dengan pasti, tetapi ada beberapa faktor yang dianggap menjadikan bayi lebih berisiko mati secara tiba-tiba, seperti gangguan genetik, lahir sebelum waktunya, atau disebabkan oleh faktor persekitaran, seperti suhu bilik tidur yang terlalu sejuk atau terlalu panas.

Di samping itu, penggunaan kotak bayi Atau kotak bayi juga dikatakan boleh meningkatkan risiko SIDS.

Crib Punca SIDS, Mitos atahu fakta?

Sebenarnya, meletakkan bayi tidur di tempat tidur mereka tidak terbukti menyebabkan SIDS. Bayi sebenarnya lebih selamat tidur di tempat tidur berasingan dari orang dewasa.

Namun, ibu bapa masih perlu berhati-hati. Ini kerana permukaan tilam yang terlalu lembut atau lembut pada buaian atau buaian yang ditempati oleh terlalu banyak objek boleh membahayakan bayi untuk SIDS.

Untuk mengurangkan kejadian SIDS pada anak kecil anda, berikut adalah perkara-perkara yang harus anda perhatikan:

  • Letakkan anak kecil anda di tilam yang rata, padat dan selesa.
  • Pastikan memilih buaian bayi yang selamat, kukuh dan berkualiti.
  • Hanya gunakan sprei dan linen untuk menutup tilam.
  • Biarkan buaian kosong dan jangan letakkan banyak barang, seperti guling, bantal bayi, anak patung, atau mainan di dalamnya.
  • Jangan letakkan tilam tambahan di dalam buaian, jangan tutupi si kecil dengan selimut atau kain apa pun, dan simpan barang-barang lain yang boleh menutupi wajah, leher atau kepala semasa tidur.
  • Elakkan menutup sekeliling katil dengan penghalang atau bumper untuk meningkatkan peredaran udara dan mengurangkan risiko si kecil terkena halangan.

Di samping itu, untuk lebih selamat, anak kecil anda tidak boleh dibiarkan tidur di tempat tidur yang sama dengan Ibu, Ayah, atau ahli keluarga yang lain. Ini untuk mengelakkan risiko dia dihancurkan atau tercekik semasa tidur.

Notis Keselamatan dan Keselesaan Tidur Si Kecil

Bukan hanya faktor persekitaran yang mesti dipertimbangkan, Ibu dan Bapa juga tidak boleh mengabaikan keselesaan Si Kecil ketika dia tidur.

Untuk mengelakkan SIDS, ganti pemakaian selimut dengan baju tidur, pakaian, atau pakaian sehelai yang meliputi kaki dan tangan, yang diperbuat daripada kapas. Selain selamat, pakaian ini juga membuat si kecil merasa selesa dan hangat sepanjang tidur mereka.

Semasa anak kecil anda sedang tidur, perhatikan kedudukannya. Sebaik-baiknya, posisi tidur bayi yang baik dan selamat berada di punggungnya. Elakkan membiarkan si kecil tidur di perutnya kerana ini dapat menyekat saluran udara oleh benda asing di sekelilingnya, sehingga risiko SIDS meningkat.

Namun, jika si kecil dapat mengubah posisi tidur sendiri, biasanya sekitar usia 6 bulan, biarkan dia memilih posisi yang membuatnya selesa.

Penting untuk memperhatikan keselamatan penggunaan buaian bayi, agar risiko kematian bayi secara tiba-tiba dapat dielakkan. Untuk memudahkan anda mengawasi anak anda ketika dia berada di tempat tidur bayi, letakkan buaian di dekat katil ibu dan ayah.

Setelah mengetahui fakta mengenai risiko buaian bayi di atas, diharapkan Ibu dan Bapa tidak mudah mempercayai mitos yang tidak semestinya benar. Sekiranya anda mendapat maklumat yang terasa aneh atau ragu, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.