Kesihatan

Jangan Ambil Ubat dengan Teh, Inilah Sebabnya!

Mengambil ubat dengan teh tidak boleh dilakukan. Kerana, beberapa jenis ubat boleh berinteraksi dengan bahan dalamteh. Ini boleh mengganggu keberkesanan ubat dan menyebabkan kesan sampingan.

Untuk mengurangkan rasa pahit ubat, sebilangan orang sering minum ubat dengan teh manis dan bukannya air. Sebenarnya, beberapa jenis ubat tidak boleh diambil bersama dengan makanan atau minuman tertentu, termasuk teh, kerana boleh menyebabkan interaksi ubat.

 

Harus diingat bahawa pengambilan ubat tertentu dengan minuman yang mengandungi kafein boleh menyebabkan ubat sukar diserap oleh tubuh, menjadikan prestasi ubat tidak berkesan dalam merawat penyakit, dan meningkatkan risiko kesan sampingan ubat.

sekarang, memandangkan teh adalah salah satu minuman yang mengandungi kafein, maka tidak digalakkan minum ubat dengan teh.

Dadah-Okelawar yang tidak boleh dimakan bersama teh

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang tidak disyorkan untuk diminum bersama teh:

1. Ubat penurun tekanan darah

Ubat tekanan darah tinggi, terutama nadolol, tidak boleh diminum bersama teh, apalagi teh hijau. Mengambil ubat ini dengan teh dapat mengurangkan keberkesanan ubat dan menghalang penyerapan ubat ke dalam badan. Akibatnya, tekanan darah tinggi menjadi tidak terkawal, serta kesan sampingan seperti sakit kepala, keletihan, sakit dada, dan kesukaran bernafas.

2. Pil kkontraseptif

Tidak digalakkan minum pil perancang bersama dengan teh hitam, kerana pil kawalan kelahiran mengandung estrogen, dan teh mengandungi sebatian kafein.

Mengonsumsi kedua-duanya pada masa yang sama berisiko mengurangkan kelajuan di mana tubuh memproses kafein, yang menyebabkan peningkatan kadar jantung, sakit kepala, dan gangguan kecemasan.

3. Perubatan dungkapan dan hlmsakit jhati

Terdapat sejumlah ramuan teh yang digunakan untuk mengatasi kemurungan, salah satunya teh herba St. John's Wort. Sayangnya, pengambilan ubat antidepresan bersama dengan ramuan teh ini dapat mencetuskan kenaikan kadar serotonin dalam badan, yang boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kegelisahan, menggigil, dan masalah jantung.

Selain ubat antidepresan, ubat peruncit darah, dan beberapa jenis ubat untuk penyakit jantung, seperti dixogin, juga tidak boleh diminum bersama teh. Ini kerana kandungan teh dapat menghalang penyerapan ubat dalam tubuh, sehingga ubat tersebut tidak berfungsi dengan berkesan. Selain itu, ubat-ubatan yang diambil bersama dengan teh panas juga dapat rusak dalam struktur kimianya, sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik.

4. Ubat asma

Ubat asma bronkodilator disarankan untuk tidak diminum bersama teh. Ini kerana ia dapat meningkatkan risiko kesan sampingan, seperti kegelisahan dan jantung berdebar.

5. Adenosin

Adenosin adalah bahan yang digunakan dalam pemeriksaan keadaan jantung. Sekurang-kurangnya satu hari sebelum menjalani ujian, pesakit diharapkan tidak mengambil apa-apa yang mengandungi kafein, termasuk teh. Kafein dalam teh dianggap membatasi kesannya adenosin.

6. Antibiotik

Beberapa jenis antibiotik, seperti enoksasin dan ciprofloxacin, akan menyebabkan badan menjadi lebih lambat untuk memetabolisme kafein, jadi kafein memerlukan waktu lebih lama untuk dikeluarkan dari badan. Oleh itu, pengambilan ubat dengan teh dapat meningkatkan risiko kesan sampingan, seperti sakit kepala, peningkatan degupan jantung, dan serangan kegelisahan.

7.  Clozapine

Clozapine Ia adalah ubat untuk merawat gejala psikosis. Mengambilnya dengan teh hitam dapat meningkatkan risiko kesan sampingan dari ubat ini. Selain itu, kafein dalam teh hitam dianggap dapat mengurangkan kelajuan tenaga badan clozapine.

8. Ephedrine

Ephedrine mempunyai sifat sebagai bronkodilator dan dekongestan, yang merupakan ubat untuk melegakan pernafasan dalam keadaan sesak nafas atau hidung tersumbat.

Minum efedrin dengan teh tidak digalakkan, kerana kafein dan efedrin adalah bahan perangsang yang dapat meningkatkan kerja sistem saraf. Sekiranya kedua-dua bahan ini diambil bersama, kesan sampingan yang serius boleh berlaku. Salah satunya adalah masalah jantung.

9. Perubatan antikoagulan

Antikoagulan adalah ubat untuk menghalang pembekuan darah yang digunakan dalam rawatan penyakit jantung dan strok. Pengambilan ubat ini dengan teh tidak digalakkan, kerana kedua-duanya dapat memperlambat pembekuan darah, sehingga meningkatkan risiko pendarahan dan lebam.

Untuk mengelakkan berlakunya kesan sampingan dan interaksi ubat yang merugikan, anda disarankan untuk mengambil ubat dengan betul. Berikut adalah beberapa panduan penggunaan ubat yang selamat:

  • Semasa doktor anda menetapkan ubat, pastikan anda memahami peraturan dan cara mengambilnya dan mengetahui kemungkinan kesan sampingannya. Sekiranya ada yang tidak jelas, segera tanyakan kepada doktor yang menetapkan ubat atau ahli farmasi di mana anda menerima ubat tersebut.
  • Sekiranya mengambil ubat bebas, baca arahan penggunaan, amaran, dan kemungkinan kesan sampingan yang tertera pada label.
  • Selalu minum ubat anda dengan segelas air, kecuali doktor anda mengesyorkan mengambil ubat dengan makanan atau minuman lain.
  • Elakkan minum ubat dengan teh manis, terutamanya minuman beralkohol atau produk herba.

Teh memang baik untuk kesihatan tubuh, tetapi tidak digalakkan diminum bersama ubat atau makanan tambahan. Berhenti mengambil ubat dengan segera dan berjumpa doktor jika keadaan anda bertambah buruk atau kesan sampingan berbahaya berlaku selepas mengambil ubat dengan teh.