Kesihatan

Pembedahan Mata Squint Pelbagai

Mata yang bersilang tidak boleh dianggap sebagai keadaan ringan. Ia mesti ditangani dengan segera, boleh melalui pelbagai terapi untuk melakukan pembedahan silang mata.

Walaupun pembedahan juling biasanya dilakukan pada anak-anak yang mempunyai gejala juling, pembedahan ini juga dapat dilakukan pada orang dewasa, terutama jika terapi bukan pembedahan tidak memberikan hasil yang memuaskan. Matlamat pembedahan juling adalah untuk memperbaiki ketidakseimbangan pada otot mata. Penting untuk segera merawat juling kerana jika tidak dirawat, ada kemungkinan hilangnya penglihatan secara kekal.

Gangguan Saraf Mata

Squint berlaku apabila kedua-dua mata tidak dapat melihat objek atau arah yang sama. Apabila satu mata memandang ke luar, mata yang lain melihat ke dalam. Atau, apabila satu mata memandang ke atas, mata yang lain bergerak ke arah yang bertentangan.

Sebilangan besar kes juling berlaku sejak lahir. Penyebabnya sering tidak diketahui dengan pasti, tetapi mungkin berkaitan dengan sistem saraf yang mengawal otot mata, tumor, atau penyakit mata yang lain. Sekiranya tidak diperiksa, mata melintang dapat mencetuskan penglihatan ganda, sakit kepala, dan juga kebutaan.

Sebagai langkah awal untuk mengatasi masalah tersebut, pesakit akan diminta melakukan latihan penguatkan otot mata. Beberapa kes juling juga dapat diatasi dengan menggunakan kacamata atau penutup mata untuk memaksimumkan kerja bahagian mata yang lemah. Prosedur pembedahan mata juling dilakukan sekiranya kaedah yang disebutkan di atas tidak menunjukkan peningkatan yang diharapkan.

Sebelum anda menjalani pembedahan juling, berjumpa dengan doktor atau pakar oftalmologi anda yang pakar dalam strabismus mengenai risiko pembedahan. Secara umum, setiap operasi mempunyai risiko pendarahan dan jangkitan. Selain itu, ada juga risiko dari anestesia, salah satunya adalah masalah pernafasan. Terutama untuk pembedahan juling, risiko yang jarang tetapi mungkin adalah penglihatan berganda atau kerosakan mata kekal.

Pembedahan silang mata adalah prosedur yang agak pendek, kira-kira 1.5 jam. Berikut adalah peringkat bermula dari persiapan untuk pembedahan sehingga operasi selesai.

Persediaan Operasi

Sebelum pembedahan juling, doktor kemungkinan akan melakukan pembedahan juling:

  • Kaji keseluruhan keadaan fizikal dan mata anda, termasuk melakukan pengukuran pergerakan mata untuk mengira jenis pembedahan (menguatkan atau melemahkan otot mata, mana otot yang terjejas) yang akan dilakukan.
  • Mintalah anda untuk tidak mengambil ubat seperti aspirin, ibuprofen, warfarin, heparin, dan lain-lain selama 10 hari sebelum pembedahan untuk mengelakkan risiko pendarahan.
  • Minta maklumat penting seperti sejarah alahan, termasuk alergi terhadap ubat-ubatan tertentu, susu getah, sabun, atau pembersih kulit.
  • Minta anda berpuasa sebelum pembedahan juling untuk mengelakkan reaksi anestetik seperti loya dan muntah. Doktor anda akan memberitahu anda bila kali terakhir anda dibenarkan makan sebelum pembedahan.

Prosedur Operasi

Berikut adalah langkah-langkah yang akan diambil oleh doktor semasa melakukan pembedahan juling:

  • Doktor akan menentukan jenis anestesia yang akan digunakan. Pembedahan silang pada kanak-kanak biasanya menggunakan anestesia umum yang membuatnya tidur dan tidak merasa sakit. Sementara itu, pada orang dewasa, biasanya hanya menggunakan anestetik tempatan yang mematikan kawasan sekitar mata.
  • Setelah anestetik berfungsi, doktor akan membuat sayatan pada konjungtiva atau lapisan mata.
  • Doktor kemudian akan mula mencari otot mata yang perlu dikuatkan atau dilemahkan. Untuk menguatkan otot mata, otot akan dipendekkan. Selain otot, pengukuhan ini juga dapat dilakukan pada tendon sebagai penyambung otot. Sebaliknya, untuk melemahkan otot, doktor akan memanjangkan titik otot di bahagian belakang mata.

Lulus Penjagaancsatu Operasi

Secara amnya, pembedahan juling tidak memerlukan kemasukan ke hospital. Walau bagaimanapun, akan memerlukan masa untuk anda pulih sepenuhnya dari kesan anestetik. Selepas itu, anda akan dibenarkan pulang terus ke rumah.

Anda mungkin mengalami kesakitan dan gatal di kawasan mata selama beberapa hari selepas pembedahan, tetapi elakkan menyentuh atau menggosok mata sebanyak mungkin. Doktor akan menetapkan salap / titisan jika diperlukan.

Doktor akan memberitahu anda bila perlu melakukan pemeriksaan pasca operasi. Secara amnya, anda akan diminta melakukan pemeriksaan kira-kira 1-2 minggu selepas pembedahan.

Dalam beberapa kes, rawatan lebih lanjut diperlukan, terutama jika masalah penglihatan terjadi walaupun setelah operasi. Rawatan ini merangkumi penggunaan cermin mata khas atau tampalan mata (tutup mata). Penggunaannya bergantung pada keadaan setiap pesakit.

Sekiranya dibiarkan berlarut-larut, mata yang melintang dapat mencetuskan gangguan penglihatan lain pada kanak-kanak dan orang dewasa. Berunding dengan doktor mengenai kemungkinan pembedahan juling, jika pelbagai terapi bukan pembedahan tidak menunjukkan peningkatan.