Kehidupan yang sihat

Kenali pelbagai cara untuk menegangkan payudara yang kendur

Mempunyai buah dada ketat dan Kecantikan adalah impian semua wanita. Tetapi kerana beberapa perkara, payudara menjadi kendur. Anda tidak perlu rendah diri Sekiranya anda mengalami keadaan ini, kerana ada sebilangan cara menegangkan payudara mungkin dilakukan.

Terdapat beberapa perkara yang dapat membuat tisu penyokong payudara kehilangan keanjalannya, sehingga payudara menjadi kendur. Salah satunya adalah perubahan payudara pada kehamilan. Semasa kehamilan, payudara menjadi lebih kenyang dan lebih besar, menyebabkan ligamen yang menyokong payudara meregang. Peregangan ligamen ini boleh menyebabkan payudara anda kendur beberapa bulan selepas bersalin, sama ada anda menyusu atau tidak. Faktor lain yang boleh menyebabkan payudara kendur adalah merokok, usia meningkat, dan berat badan berlebihan.

Kencangkan Payudara dengan Senaman

Payudara kendur dapat dikencangkan dengan kerap melakukan sukan yang menumpukan pada latihan otot-otot bahagian dada. Ini dapat dilakukan dengan beberapa cara, yang dijelaskan di bawah:

  • Langkah pertama

    Berbaring di atas bangku rata dengan tangan lurus ke atas sambil memegang barbel dengan kedua tangan, dan kedua kaki menyentuh lantai. Turunkan barbel ke bawah sehingga selari dengan sisi dada anda, kemudian angkat kembali ke kedudukan awal. Lakukan pergerakan berulang kali.

  • Cara kedua

    Langkah seterusnya adalah tolakan versi lelaki. Untuk melakukan push-up versi lelaki, letakkan telapak tangan anda di lantai selebar bahu. Kemudian kaki bersandar di hujung jari dengan kedudukan berdekatan antara satu sama lain. Pastikan kedudukan badan betul-betul lurus dari kepala hingga kaki.

Selepas itu, angkat badan anda menggunakan kekuatan tangan. Kemudian turunkan ke bawah sehingga bahagian dada dekat dengan lantai, tetapi jangan menyentuhnya. Ulangi pergerakan beberapa kali.

  • Cara ketiga

Berbaringlah bangku rata dengan kedua-dua kaki di atas lantai. Luruskan lengan ke atas sambil memegang barbel. Kemudian turunkan sambil menyebarkan lengan anda, seperti perlahan-lahan mengembang sayap sehingga selari dengan dada anda. Kemudian angkat tangan anda kembali ke kedudukan semula.

Kunci kejayaan latihan di atas terletak pada berat barbell yang anda gunakan. Sebaiknya gunakan barbell yang cukup berat sehingga otot di bahagian dada dapat diketatkan dengan sempurna. Semasa melakukan gerakan ini, gunakan coli sukan untuk mengurangkan sakit payudara.

Kencangkan Payudara dengan Pembedahan

Selain kaedah senaman, pembedahan mengangkat payudara juga boleh menjadi cara mengatasi payudara yang kendur. Salah satu jenis pembedahan yang boleh dilakukan adalah pembedahan mastopexy. Operasi ini dilakukan dengan membuang lebihan kulit di sekitar payudara sambil mengetatkan tisu kulit di sekitarnya. Dengan cara itu, payudara lebih kencang dan cantik.

Sebaiknya berjumpa doktor sebelum membuat keputusan untuk menjalani pembedahan. Untuk mengelakkan komplikasi, sebelum operasi, doktor akan menasihati anda untuk berhenti merokok dan berhenti mengambil ubat tertentu yang boleh menyebabkan pendarahan semasa operasi.

Mengencangkan payudara dengan bersenam adalah lebih selamat jika dibandingkan dengan pembedahan. Walaupun jarang berlaku, pembedahan boleh menyebabkan komplikasi, seperti pendarahan, jangkitan atau penampilan tisu parut di sekitar payudara. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda juga disarankan untuk selalu menjaga berat badan dan makan makanan yang sihat.