Kehidupan yang sihat

Tidak hanya enak, gula aren juga mengandungi nutrien berguna

Mempunyai warna coklat gelap dan rasa manis yang tebal, gula aren sering disamakan dengan gula aren. walaupun, Kedua-dua jenis gula ini sangat berbeza. Sama seperti gula pasir, gula aren juga dibuat dari tebu. Sedangkan gula aren terbuat dari getah atau cairan pati kelapa.

Sebagai tambahan kepada ramuan dan kaedah pembuatannya, perbezaan yang signifikan antara gula aren dan gula aren terletak pada kandungan nutrisi mereka. Gula jawa tidak mengandungi nutrien penting, sedangkan gula aren mempunyai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan.

Nutrien yang terdapat dalam gula aren termasuk: zink, zat besi, serat inulin, dan magnesium. Gula aren juga mempunyai indeks kalori, lemak, dan glisemik yang lebih rendah daripada gula pasir.

Walau bagaimanapun, nutrien ini hanya terdapat dalam jumlah kecil. Sementara satu-satunya nutrien dalam gula aren yang mempunyai kadar tinggi adalah kalium.

Khasiat Gula Sawit

Kerana lebih berkhasiat daripada gula pasir biasa, gula aren dianggap mempunyai beberapa manfaat kesihatan, seperti:

1. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Berbanding dengan jenis gula lain, gula aren mempunyai indeks glisemik yang agak rendah. Ini bermaksud, semasa mengonsumsi gula aren, kadar gula dalam darah tidak meningkat dengan cepat. Kesan ini baik untuk pesakit kencing manis yang mesti menjaga tahap gula darah mereka stabil.

Namun, tidak ada penyelidikan klinikal yang dapat mengesahkan bahawa gula aren mampu mencegah kenaikan gula darah atau mengawal kadar gula dalam darah. Oleh itu, faedah gula aren untuk diabetes masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Mengawal tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah keadaan yang berbahaya dan sering tidak bergejala. Tanpa rawatan yang tepat, tekanan darah tinggi dapat menyebabkan komplikasi serius, seperti strok, penyakit jantung, dan kerosakan ginjal.

Untuk membantu mengawal tekanan darah agar tidak meningkat, seseorang perlu menjalani gaya hidup sihat, mengurangkan pengambilan garam, dan makan makanan berkhasiat. Salah satu nutrien yang dapat membantu menurunkan tekanan darah adalah kalium.

Gula aren memang mengandungi kalium, tetapi tidak digalakkan memenuhi sepenuhnya pengambilan kalium dari gula ini. Ini kerana pengambilan gula terlalu tinggi juga tidak baik untuk kesihatan. Sekiranya gula dikonsumsi secara berlebihan, gula darah dan tekanan darah akan meningkat.

3. Menjaga kesihatan tulang

Kalium juga berperanan dalam kesihatan tulang. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kalium yang mencukupi setiap hari meningkatkan ketumpatan kalsium dan mineral lain dalam tulang, dan membatasi jumlah kalsium yang dikeluarkan dalam air kencing.

Tulang padat mineral dan tahap kalsium yang terjaga dapat menjauhkan anda dari pelbagai penyakit tulang, seperti osteoporosis.

Tetapi setakat ini, belum ada penyelidikan yang mengesahkan keberkesanan gula aren terhadap pemeliharaan kesihatan tulang. Untuk tulang yang sihat, anda masih perlu bersenam secara teratur dan meningkatkan pengambilan vitamin D dan kalsium.

4. Menurunkan risiko batu karang

Batu ginjal adalah keadaan di mana deposit keras zat atau mineral yang menyerupai batu terbentuk di ginjal. Sekiranya besar, batu ginjal dapat menyekat saluran kencing.

Orang yang menderita batu karang akan mengalami simptom berupa sakit di bahagian punggung dan pinggang, sering merasakan keinginan untuk membuang air kecil, kencing keluar tergagap, dan rasa sakit berlaku ketika membuang air kecil.

Penyelidikan mendapati bahawa kekurangan pengambilan kalium dapat meningkatkan risiko terkena batu ginjal. Oleh itu, untuk mengelakkan batu karang, memenuhi keperluan kalium harian anda. Pengambilan kalium harian yang disyorkan untuk orang dewasa adalah sekitar 4,500 - 4,700 mg.

5. Mengekalkan berat badan yang ideal

Oleh kerana gula aren mempunyai kalori yang sedikit lebih rendah daripada gula pasir, menggunakannya sebagai pemanis dapat membantu mengekalkan berat badan. Tetapi ada syaratnya, iaitu jumlahnya tidak boleh berlebihan.

Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak, kalori yang masuk akan tetap tinggi. Kesannya, tubuh akan mengalami kenaikan berat badan, terutamanya jika pengambilan kalori tinggi tidak disertai dengan senaman atau aktiviti fizikal.

Terus Mengehadkan Penggunaan

Walaupun pada pandangan pertama kedengarannya menjanjikan, sayangnya hingga kini belum banyak penelitian kesihatan yang dapat mengesahkan manfaat gula aren untuk kesihatan secara umum.

Walaupun mempunyai kadar kalium yang lebih tinggi dan dianggap lebih sihat daripada gula biasa, itu tidak bermaksud gula aren dapat dikonsumsi secara berlebihan. Ini kerana gula aren juga mengandungi fruktosa dan sukrosa yang tinggi.

Kedua-dua zat ini dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan tidak baik untuk kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan. Mengambil terlalu banyak gula dapat meningkatkan risiko anda menghidap diabetes, masalah buah pinggang, dan juga penyakit jantung.

Pengambilan gula harian secara berkala boleh diganti dengan gula aren, untuk mendapatkan pelbagai faedah di atas. Namun, jika anda menghidap diabetes dan sukar mengawal gula darah, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil gula aren.