Kehidupan yang sihat

Petua Menggunakan dan Merawat Seluar Dalam untuk Memelihara Kesihatan Faraj

Selain menjaga kebersihan vagina yang baik, cara menggunakan dan merawat seluar dalam tidak boleh luput dari perhatian anda, bukan. Dengan cara itu, kesihatan vagina akan sentiasa terjaga dan anda akan mengelakkan jangkitan yang boleh menyerang vagina.

Faraj adalah bahagian organ pembiakan wanita yang mesti dijaga dengan baik. Jangan salah, masalah kesihatan vagina tidak hanya mempengaruhi aktiviti seksual, tetapi juga tahap kesuburan seorang wanita.

Atas sebab ini, kesihatan vagina perlu dijaga dengan baik. sekarangSalah satu cara untuk menjaga kesihatan organ intim adalah dengan menggunakan dan merawat seluar dalam dengan cara yang betul.

Petua Menggunakan dan Merawat Seluar Dalam Wanita

Terdapat beberapa langkah yang perlu anda ketahui ketika menggunakan dan merawat seluar dalam untuk menjaga kesihatan vagina, iaitu:

1. Gunakan seluar yang tidak ketat

Adakah anda masih memakai seluar dalam yang ketat? Sekiranya demikian, anda perlu berhati-hati, di sini! Selain membuat anda merasa tidak selesa, memakai seluar dalam yang terlalu ketat dapat mempermudah bakteria di dubur memasuki faraj, sehingga meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan faraj dan jangkitan saluran kencing.

Untuk mengelakkan bahaya ini, pilih pakaian dalam dengan ukuran yang tepat dan selesa ketika digunakan, ya. Pastikan seluar dalam anda tidak menggosok alat kelamin anda terlalu banyak semasa anda berjalan. Sekiranya demikian, mungkin seluar dalam anda terlalu ketat dan perlu diganti.

2. Pilih seluar dalam kapas

Tidak sedikit wanita memilih seluar sintetik, seperti nilon, poliester, atau spandeks, kerana mereka dapat menunjukkan bentuk badan yang lebih cantik. Anda mesti tahu, seluar dalam dengan bahan-bahan ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan organ intim anda, kamu tahu.

Selain ketat dan tidak selesa, bahan tersebut tidak dapat menyerap peluh dan membuat peredaran udara di bawahnya tidak lancar. Organ intim yang lembab dapat menjadi sumber pembiakan bakteria dan kulat, sehingga meningkatkan risiko anda terkena jangkitan vagina.

Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan pakaian dalam kapas yang lebih selesa, lembut, dan ringan. Bahan ini memberi ruang kepada organ intim untuk "bernafas" dan mampu menyerap peluh dengan baik.

3. Tukar seluar dalam secara berkala

Malas menukar seluar dalam sebenarnya boleh menjadikan kulit di kawasan wanita gatal dan jengkel. Sebenarnya, tabiat ini juga dapat meningkatkan risiko anda mengalami keputihan dan jangkitan yis.

Oleh itu, setiap kali pakaian dalam terasa lembap, anda disyorkan untuk menggantinya. Selain mencegah anda gatal dan kerengsaan di kawasan wanita, menukar pakaian dalam secara berkala juga dapat mencegah timbulnya bau yang tidak menyenangkan di kawasan wanita.

4. Basuh seluar dalam anda dengan sabun hypoallergenic

Untuk mencuci seluar dalam, anda harus menggunakan bahan pencuci hypoallergenic bebas dari pewarna dan minyak wangi. Dikhuatiri mencuci pakaian dalam dengan pencuci atau peluntur biasa boleh menyebabkan kawasan vulva mengalami kerengsaan dan reaksi alergi, terutama pada orang yang mempunyai kulit sensitif.

Di samping itu, disarankan untuk tidak mencampurkan seluar dalam dengan ahli keluarga yang sakit, terutama mereka yang mengalami jangkitan bakteria.

5. Jangan lupa menyeterika seluar dalam anda

Panas semasa menyeterika dapat membantu membunuh kuman dan bakteria yang masih tersekat pada seluar dalam anda. Oleh itu, jangan lupa menyeterika seluar dalam anda setelah anda mencucinya, okey?

Memilih seluar dalam bukan hanya mengenai warna yang cantik dan reka bentuk yang comel. Anda juga harus memilih ukuran dan bahan yang tepat, agar seluar dalam selesa dipakai dan kesihatan vagina sentiasa terjaga. Di samping itu, pastikan anda memilih sabun dobi yang selamat dan menyeterika seluar dalam anda sebelum digunakan, OK?

Adalah idea yang baik untuk menghilangkan seluar dalam yang lama dan menggantinya dengan pakaian dalam setiap tahun. Selain bentuk dan warna yang tidak seperti dulu, pakaian dalam yang bersih yang telah dipakai terlalu lama juga dapat menjadi tempat berkembang biak kuman, kamu tahu.

sekarang, itulah cara menggunakan dan merawat seluar dalam yang baik untuk kesihatan faraj anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan vagina, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?