Kehidupan yang sihat

Kepentingan Melindungi Mata dari Sinaran UV

Tidak ramai orang menyedari bahawa mata adalah organ yang terdedah kepada kerosakan. Salah satu ancaman kerosakan mata yang sering diabaikan adalah pendedahan kepada sinar UV. Oleh itu, penting untuk melindungi mata untuk mencegah penyakit, mulai dari katarak hingga barah mata.

Sinar ultraviolet (UV) adalah salah satu penyebab utama kecederaan akibat radiasi pada mata manusia. Sebilangan besar sinaran ini diserap oleh kornea. Sama seperti kerosakan kulit akibat selaran matahari, kerosakan ini disebabkan oleh pengumpulan sinaran cahaya di epitel kornea.

Pendedahan kepada sinar UV intensiti tinggi, seperti cahaya matahari, lampu halogen, dan lampu di studio foto secara langsung boleh menyebabkan kerosakan mata yang serius. Bukan hanya dalam intensiti tinggi, pendedahan harian yang berlebihan terhadap sinaran UV dalam jangka panjang juga boleh menyebabkan pelbagai gangguan mata, dan bahkan meningkatkan risiko katarak dan tumor mata, baik jinak maupun malignan (barah mata).

Apa yang Berlaku pada Mata Apabila Melihat Cahaya Intensiti Tinggi

Pendedahan jangka panjang terhadap sinaran UV boleh menyebabkan kerosakan pada retina. Contohnya, ketika melihat langsung cahaya matahari dengan mata kasar. Kerosakan pada retina yang disebabkan disebut retinopati solar.

Terdapat juga gangguan lain yang disebut keratitis ultraviolet, iaitu luka bakar di permukaan mata (kornea). Kornea melindungi bahagian berwarna yang disebut iris mata dan berperanan melindungi struktur di dalam mata. Kerosakan pada kornea dapat dicirikan oleh gejala seperti mata berair, penglihatan kabur, mata merah dan menyakitkan, dan kepekaan terhadap cahaya. Selain kesakitan, kerosakan pada bahagian ini dapat menyebabkan gangguan penglihatan ke titik di mana mata sakit ketika bergerak.

Contoh kelainan pada permukaan mata termasuk pterygium. Pterygium adalah pertumbuhan membran pada bahagian putih mata (sclera), yang boleh merebak ke kornea. Oleh itu, melindungi mata adalah suatu keharusan. Tanpa perlindungan, terdapat banyak kerosakan pada mata yang seterusnya meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini.

Kepentingan Melindungi Mata

Memakai cermin mata hitam adalah salah satu kaedah termudah untuk melindungi mata anda dari sinaran UV. Selain gaya kacamata yang sesuai dengan bentuk wajah anda, pastikan mereka mempunyai label sinaran ultraviolet.

Secara lebih terperinci, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi mata anda ketika melakukan aktiviti di luar rumah.

  • Perhatikan tanah, pasir, atau zarah debu yang dapat masuk ke mata anda.
  • Bahan kimia dalam pelbagai produk rumah tangga, dari pembunuh perosak hingga semburan tanaman menjengkelkan mata. Segera basuh mata dengan air yang mengalir jika mata anda bersentuhan dengan bahan ini. Boleh juga menggunakan cecair pencuci kanta lekap.
  • Pakai pelindung mata dan kepala untuk sukan tertentu yang menimbulkan risiko bagi mata, seperti berbasikal, berenang, dan golf. Objek asing yang masuk ke dalam mata boleh merengsakan malah menyakitkan mata.
  • Tanggalkan kanta lekap semasa berenang. Pakai kacamata renang untuk melindungi mata anda daripada klorin dan klorin, terutamanya jika mata anda sensitif.
  • Tidak hanya kerja berat, menatap skrin komputer terlalu lama semasa bekerja juga boleh menyebabkan masalah mata, dari ketidakselesaan mata hingga sakit kepala. Rehat setiap 20 minit untuk meringankan beban pada mata anda. Ini dapat dilakukan dengan perkara-perkara sederhana, seperti melihat ke luar tingkap.
  • Semasa membaca dan bekerja, pastikan bilik anda mempunyai cahaya yang mencukupi. Pastikan juga anda memakai pelindung mata ketika bekerja dengan peralatan kimpalan atau memotong dengan gergaji.
  • Untuk mengelakkan berlakunya retinopati solar dan kerosakan mata yang lain, disarankan untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari jangka panjang. Gunakan cermin mata hitam yang menyekat 100% sinaran UV sebagai perlindungan. Perlu diingat bahawa nasihat ini juga patut diikuti jika anda menghadapi pendedahan cahaya intensiti tinggi yang lain.

Selain melakukan perkara untuk melindungi mata anda, tidak kurang pentingnya memeriksakan mata anda oleh pakar oftalmologi sebaik sahaja anda melihat sesuatu yang tidak biasa, seperti mengubah penglihatan atau sakit mata. Pemeriksaan mata secara rutin setiap tahun merupakan langkah penting dalam menjaga kesihatan mata.