Kehidupan yang sihat

Pemikiran Positif, Permulaan Hidup Sihat

Fikiran positif mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh dan jiwa seseorang. Fikiran positif akan mendorong seseorang untuk bertindak dan berkelakuan lebih baik dalam menangani masalah.

Walaupun hubungan antara pemikiran positif dan kesihatan tubuh sering diragukan, kemungkinannya masih ada. Beberapa kajian telah mula membuktikan kesan baik pemikiran positif terhadap kesihatan. Fikiran positif juga dapat menumbuhkan perasaan cinta diri.

Pemikiran yang positif juga penting untuk mula berkembang sejak kecil. Salah satu cara untuk memupuk pemikiran positif pada anak-anak adalah memberi mereka pujian atau penghargaan.

Manfaat Pemikiran Positif untuk Kesihatan

Berikut adalah rangkaian manfaat kesihatan yang dapat diperoleh daripada kecenderungan berfikir positif:

  • Lebih baik bertengkarstekanan

Salah satu kebolehan seseorang yang menjaga pemikiran positif adalah dengan lebih baik dalam mengawal tekanan. Fikiran positif akan menghasilkan optimisme dan pendekatan kendiri yang lebih baik ketika berhadapan dengan pelbagai perkara masalah. Ini adalah kunci untuk mengawal tekanan. Pengurusan yang baik dalam menguruskan masalah dan tekanan adalah salah satu perkara penting dalam menjaga kesihatan.

Dalam banyak cara, tekanan memberi kesan buruk kepada kesihatan. Beberapa keadaan kesihatan yang berkaitan dengan tekanan termasuk sakit kepala, tekanan darah meningkat, kemurungan, dan kegelisahan. Ini dapat diperburuk apabila seseorang berusaha mengurangkan tekanan dengan minum alkohol, merokok, atau bahkan menggunakan ubat-ubatan haram.

Mereka yang berfikir dan bertindak positif cenderung mempunyai kualiti dan gaya hidup yang lebih baik, yang lebih sihat dalam menguruskan diet mereka, bersenam lebih kerap, dan kurang minum alkohol dan rokok.

  • Lebih rendah rrisiko terkena hlmsakit jhati

Salah satu faedah berpotensi berfikir positif adalah meminimumkan keradangan dan menurunkan risiko penyakit jantung. Bagaimana pengaruh antara pemikiran positif dan penurunan risiko penyakit jantung masih belum pasti. Walau bagaimanapun, ini dianggap berkaitan dengan kesan pemikiran positif dalam membantu seseorang dalam kehidupan seharian mereka untuk membuat keputusan yang lebih baik, mengurangkan tekanan, dan menjaga sistem kekebalan tubuh sehingga jantung dilindungi dari penyakit.

  • Laju mharapan hlmpenyembuhan

Fikiran positif juga berpotensi memimpin seseorang untuk mendapatkan hasil akhir yang lebih baik ketika menderita penyakit serius. Menurut penyelidikan, mereka yang memilih untuk menghadapi penyakit mereka dengan optimis lebih cenderung sembuh daripada mereka yang menyerah. Fikiran positif ini kemudiannya berdampak pada tindakan yang menyokong penyembuhan, salah satunya adalah rajin mengambil ubat dan merawat secara rutin.

  • Meningkatkan kesihatan pada orang tua

Walaupun bagi orang tua, pemikiran positif mempunyai peranan penting dalam membantu proses pemulihan. Penyelidikan menunjukkan bahawa pemikiran positif dapat membantu jantung membatasi tindak balasnya terhadap keadaan tertekan. Di samping itu, pemikiran positif juga berperanan dalam membentuk tingkah laku yang sihat, kestabilan fizikal, keberkesanan diri, dan memperlambat demensia pikun. Namun, untuk menyokong munculnya sikap positif ini, sokongan daripada keluarga dan orang tersayang masih diperlukan.

Sebenarnya, banyak orang berpendapat bahawa pemikiran positif sahaja sudah cukup untuk mengubah sesuatu. Pemikiran positif bukan sihir. Agar dapat memberi kesan yang baik pada tubuh, ia masih perlu disertai dengan tindakan yang sebenarnya. Tanpa rawatan sebenar atau tindakan pencegahan, mustahil penyembuhan atau kebahagiaan seseorang dapat dicapai.

Fikiran positif tidak dapat dicapai dengan segera atau muncul secara automatik, terutama jika Anda sudah terbiasa memiliki pandangan negatif tentang segala hal. Untuk mengembangkannya, mulakan dengan bersikap lebih terbuka untuk bersedia menerima kritikan dan memperbaiki kekurangan. Menerima diri anda untuk siapa anda juga boleh menjadi langkah pertama yang baik. Di samping itu, mulailah mengurangkan sikap anda yang terlalu kritis terhadap persekitaran sebagai bentuk pemikiran positif anda.