Kesihatan

Berdengkur Boleh Dihubungkan dengan Risiko Penyakit Berbahaya

Berdengkur biasanya hanya dianggap sebagai tabiat buruk ketika tidur kerana mengganggu orang sekeliling. Walaupunagak biasa, berdengkur tidak boleh dipandang ringan kerana kadang-kadang ia boleh menjadi tanda penyakit berbahaya.

Kebiasaan tidur berdengkur dapat dialami oleh siapa saja, tetapi ini biasanya terjadi pada lelaki dan orang yang gemuk. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh lemak berlebihan yang terkumpul di leher, menyebabkan aliran nafas terganggu semasa tidur.

Semasa berdengkur, seseorang dapat mengalami apnea tidur, dengan ciri utama adalah berdengkur hingga terbangun. Selain kegemukan, berdengkur juga dapat disebabkan oleh keletihan atau keadaan perubatan lain, seperti septum yang menyimpang, kecacatan hidung, tekak, atau mulut, dan sinusitis.

Berdengkur dan Risiko Penyakit Bersama

Beberapa orang mungkin mempunyai amandel atau lidah besar yang dapat menyempitkan atau menyekat saluran udara, menyebabkan berdengkur semasa tidur. Selain itu, anda juga berisiko berdengkur jika anda sering minum alkohol atau mempunyai sejarah keluarga yang berdengkur.

Dalam kes tertentu, berdengkur dapat dikaitkan dengan peningkatan risiko pelbagai penyakit berbahaya, seperti:

1. Gangguan pernafasan

Orang yang sering berdengkur semasa tidur berisiko tinggi untuk mengalami apnea tidur yang menghalang (OSA) atau apnea tidur obstruktif.

Orang dengan OSA boleh berhenti bernafas selama 10-20 saat semasa mereka tidur. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah pernafasan kerana saluran udara tertutup dan mengurangkan kadar oksigen di dalam badan.

Apnea tidur yang menghalang adalah masalah kesihatan yang serius yang perlu diperhatikan. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi berbahaya dalam bentuk serangan jantung secara tiba-tiba yang boleh mengakibatkan kematian.

2. GERD

Orang yang sering tidur berdengkur dan mengalami apnea tidur juga boleh lebih berisiko mengalami penyakit refluks asid (GERD). Keadaan ini berlaku ketika dinding otot perut dan esofagus menjadi lemah, sehingga makanan dan apa yang dicerna oleh perut bersama dengan asid perut naik kembali ke kerongkongan.

3. Sakit kepala dan insomnia

Pelbagai kajian mengatakan bahawa orang yang tidur berdengkur kerana apnea tidur lebih kerap mengalami gangguan tidur atau insomnia dan aduan sakit kepala. Ini disebabkan oleh kualiti tidur yang buruk kerana berdengkur dan pengurangan jumlah oksigen di dalam badan.

4. Pukulan

Orang yang sering berdengkur juga berisiko tersumbat atau penyempitan saluran darah di leher dan otak. Ini dari masa ke masa boleh mencetuskan strok. Risiko strok akan lebih tinggi, jika orang yang berdengkur juga mempunyai sejarah hipertensi dan kolesterol tinggi.

5. Gangguan irama jantung

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mengalami apnea tidur obstruktif dalam jangka masa panjang dapat mengalami jantung yang membesar. Ini kemudian dapat meningkatkan risiko gangguan aritmia atau irama jantung.

6. Komplikasi kehamilan

Masalah tidur berdengkur kerana apnea tidur Ia juga boleh mempengaruhi wanita hamil. Beberapa penyelidikan mengatakan bahawa wanita hamil yang mengalami gangguan tidur apnea tidur berisiko tinggi mengalami komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia.

Bukan hanya itu, masalah tidur ini juga boleh memberi kesan kepada kesihatan dan perkembangan janin.

Selain risiko menyebabkan penyakit di atas, kebiasaan berdengkur juga boleh menyebabkan pelbagai aduan lain, seperti kesukaran untuk menumpukan perhatian, mudah lupa, sering mengantuk, dan sering lalai ketika bekerja dan melakukan aktiviti.

Untuk menentukan penyebab berdengkur, doktor boleh melakukan beberapa pemeriksaan, seperti pemeriksaan fizikal, belajar tidur, dan penyelidikan, termasuk sinar-X, imbasan CT, atau MRI saluran pernafasan.

Setelah penyebab berdengkur diketahui, doktor dapat memberikan rawatan untuk mengatasinya, baik dalam bentuk ubat, pembedahan, atau langkah-langkah lain, seperti menurunkan berat badan pesakit agar lebih ideal. Untuk meningkatkan kualiti tidur, anda juga boleh mencuba menggunakan kebersihan tidur.

Berdengkur sering dianggap perkara biasa. Namun, jika kebiasaan ini telah berlangsung terlalu lama dan mengganggu orang di sekitar anda atau membuat anda mengalami aduan tertentu, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.