Kesihatan

Waspadalah terhadap Bahaya di Sebalik Busa Buih dari Sekarang

Urin berbuih boleh berlaku pada bila-bila masa dan dianggap normal jika hanya sekali sekala. Ia berbeza jika Air kencing berbuih berterusan-secara berterusan kerana sebenarnya boleh menunjukkan penyakit serius tertentu.

Air kencing normal biasanya berwarna kuning pucat hingga kuning pekat dengan sedikit perubahan aroma, tekstur, dan warna, bergantung pada makanan atau ubat yang dimakan. Sementara itu, air kencing berbuih sesekali boleh menjadi tanda pundi kencing penuh, sehingga air kencing mengalir dengan cepat dan menjadi berbuih ketika dikeluarkan.

 

Tetapi anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda terus membuang air kencing berbuih. Keadaan ini boleh menjadi gejala proteinuria atau kehadiran protein dalam air kencing. Tahap tinggi protein dalam air kencing dapat menjadi petunjuk masalah buah pinggang yang serius. Buih muncul kerana protein dalam air kencing bertindak balas dengan udara.

Protein dalam air kencing boleh disebabkan oleh penyakit glomerulus, sindrom Fanconi, peningkatan jumlah protein dalam serum, pengambilan cecair berlebihan, dan kesan sampingan ubat-ubatan yang mengandung bevacizumab yang digunakan dalam rawatan barah.

Dalam keadaan normal, buah pinggang menapis produk buangan dan lebihan air di dalam badan untuk dikeluarkan melalui air kencing. Namun, kerana gangguan buah pinggang, proses penyaringan tidak berjalan dengan baik sehingga protein bocor dan masuk ke dalam air kencing. Keadaan ini, yang disebut proteinuria, menunjukkan penyakit buah pinggang kronik atau penyakit buah pinggang peringkat akhir. Anda lebih berisiko terkena penyakit ginjal, terutama jika ada sejarah keluarga penyakit ginjal, tekanan darah tinggi, atau diabetes.

Dalam kes lain, air kencing berbuih juga dapat disebabkan oleh ejakulasi retrograde, iaitu ketika air mani lelaki tidak dikeluarkan melalui zakar, tetapi sampai ke pundi kencing. Keadaan ini boleh dipicu oleh diabetes, kerosakan saraf akibat kecederaan saraf tunjang atau sklerosis berganda, pembedahan prostat atau uretra, dan / atau mengambil ubat untuk merawat tekanan darah tinggi atau prostat yang membesar.

Di samping itu, pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti phenazopyridine untuk merawat jangkitan saluran kencing, juga boleh menyebabkan kencing berbuih. Kadang kala, air kencing berbuih juga disebabkan oleh kadar bilirubinuria atau bilirubin yang tinggi dalam air kencing.

Ujian lebih lanjut diperlukan untuk mengesan punca sebenar air kencing berbuih. Oleh itu, segera berjumpa doktor, terutamanya jika air kencing berbuih berlaku secara berterusan dan / atau disertai dengan gejala lain seperti:

  • Hilang selera makan.
  • Keletihan.
  • Pengumpulan cecair di tangan, kaki, perut dan muka kerana gangguan buah pinggang.
  • Susah tidur.
  • Pening dan muntah.
  • Perubahan warna dan jumlah air kencing, terutamanya jika air kencingnya mendung atau lebih gelap.

Diagnosis penyebab urin berbuih akan ditentukan berdasarkan pemeriksaan tahap protein dalam sampel air kencing. Sekiranya kencing nisbah albumin-kreatinin Sekiranya (UACR) anda melebihi 30 mg / g, ada kemungkinan anda menghidap penyakit buah pinggang. Keadaan ini kemudian akan disahkan lagi dengan menjalani ujian lain. Sekiranya disyaki bahawa ejakulasi retrograde adalah penyebab kencing berbuih, doktor akan memeriksa sperma dalam air kencing.

Rawatan untuk air kencing berbuih bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh penyakit buah pinggang, doktor akan memberikan rawatan untuk melegakan simptom penyakit tersebut. Diabetes yang kerap dan tekanan darah tinggi adalah pencetus kerosakan buah pinggang. Oleh itu, doktor boleh menasihati pesakit untuk mula bersenam secara teratur dan makan makanan yang sihat. Pengambilan ubat-ubatan yang menyebabkan air kencing berbuih juga harus berunding dengan doktor untuk mencari alternatif.