Kehidupan yang sihat

Ayuh, buat topeng rambut semula jadi anda sendiri di rumah

Tidak perlu berbelanja banyak masa dan wang di salun untuk menjaga rambut anda. Penjagaan rambut yang sederhana dan berkesan dan tidak menguras poket anda, ternyata anda boleh melakukannya sendiri di rumah. Sebagai contoh, Anda boleh membuat topeng rambut semula jadi di rumah.

Syampu dan perapi sahaja mungkin tidak mencukupi untuk menjaga mahkota anda. Lebih banyak tindakan diperlukan untuk merawatnya, terutama bagi anda yang mengalami rambut yang rosak. Memakai topeng tandat, sekurang-kurangnya sekali seminggu, dapat membantu melembapkan dan mencantikkan rambut anda secara semula jadi.

Apa Bahan untuk Membuat Topeng Rambut?

Untuk membuat topeng rambut semula jadi di rumah, anda perlu menyediakan bahan seperti minyak kelapa, minyak zaitun dan telur.

 • Minyak kelapa

Kelapa adalah bahan sayuran yang mempunyai molekul yang cukup kecil untuk menembusi jauh ke tengah rambut. Tindakan ini tidak dapat dilakukan oleh perapi rambut. Produk pengkondisian berfungsi dengan melapisi lapisan luar kutikula rambut dengan silikon. Ini hanya menjadikan rambut terasa lembut dan lembap tetapi bahagian dalam rambut tidak benar-benar dirawat sehingga kerosakan masih dapat terjadi.

Dengan menggunakan minyak kelapa, lapisan dalam rambut anda dapat menjadi lebih kuat dan terhidrat. Untuk mendapatkan faedah terbaik, kami mengesyorkan menggunakan minyak kelapa dara yang belum terhidrogenasi, ditambah wangian dan pewarna atau pemprosesan lain.

 • Minyak zaitun

Tidak hanya baik untuk kesihatan tubuh, minyak zaitun juga dapat memberi kesan positif ketika digunakan pada kulit kepala dan rambut. Dengan menggunakan topeng minyak zaitun, anda boleh mendapatkan rambut berkilau, bebas keriting dan kulit kepala yang sihat. Bukan hanya itu, minyak zaitun juga dipercayai sebagai penyelesaian sekiranya anda menghidap kutu kepala.

 • Telur

Bahan makanan yang satu ini sebenarnya dapat membantu mencantikkan rambut anda. Rawatan rambut protein tinggi ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai rambut kering dan rosak.

Bagaimana cara untuk membuat?

Untuk memprosesnya menjadi topeng rambut, anda boleh mencampurkan semua bahan dalam satu bekas dengan dos berikut.

 • Tiga sudu minyak kelapa dara.
 • Empat sudu minyak zaitun.
 • Makanan yang mengandungi protein, seperti gelatin tulen sebanyak 5 sudu teh atau satu kuning telur.

Sekiranya bahan sudah tersedia, anda boleh membuatnya dengan langkah berikut:

 • Tuangkan semua bahan ke dalam mangkuk. Kacau sehingga semua bahan sebati dan gunakan sebagai topeng rambut.
 • Sapukan topeng rambut ke kepala anda dan pastikan ia merata ke seluruh rambut anda. Untuk hasil maksimum, gunakan topeng ketika rambut kering.
 • Tutup rambut menggunakan penutup kepala atau topi mandi. Biarkan selama 15-20 minit. Selepas itu, bilas dengan air suam atau suam-suam kuku.

Untuk cara yang lebih mudah, anda boleh menggunakan minyak kelapa atau minyak zaitun sebagai topeng rambut. Cara menjadikan minyak sebagai topeng cukup mudah, iaitu:

 • Tuangkan minyak secukupnya ke telapak tangan dan gosok sebentar untuk mewujudkan kehangatan minyak.
 • Sapukan minyak secukupnya ke semua bahagian kepala dan rambut. Beri urutan lembut agar nutrien diserap dengan baik.
 • Biarkan selama 10 hingga 30 minit sebelum membilasnya.

Bagi mereka yang melakukan rawatan ini pada waktu malam sebelum tidur, biarkan topeng dihidupkan sehingga pagi sebelumnya juga dibenarkan. Tetapi untuk mengelakkan bintik-bintik minyak di bantal dan tempat tidur, ikat rambut anda dan tutup dengan penutup kepala.

Yang perlu anda perhatikan setelah melakukan perawatan dengan topeng yang mengandung minyak ini adalah proses mencuci rambut anda, kerana secara logiknya minyak dan air sukar dicampurkan. Anda boleh mencuci rambut dengan syampu bayi, kemudian bilas. Kemudian basuh rambut anda semula dengan syampu yang biasa anda gunakan. Tidak perlu menggunakan perapi, kerana dengan rawatan ini rambut anda sudah terhidrasi dengan baik.

Seimbangkan dengan Pengambilan Nutrien dari Makanan

Menggunakan topeng rambut secara berkala dapat membantu anda mendapatkan rambut yang sihat dan cantik. Namun, sertakannya dengan pengambilan nutrien dari dalam, seperti makan makanan yang baik untuk rambut. Pilihan makanan yang dapat menjadikan rambut sihat adalah salmon, sayuran hijau, dan kacang-kacangan.

Seboleh-bolehnya elakkan menggunakan pengering rambut, besi pelurus, seterika keriting atau bahan kimia yang boleh merosakkan rambut seperti pewarna rambut, krim pelurus atau seterika keriting. Sekiranya ini tidak dapat dielakkan, anda harus memakai topeng rambut lebih kerap agar mereka tetap sihat dan lembap.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found