Kesihatan

Sakit Kepala: Sebab dan Cara Mengatasinya

Sekiranya anda ssakit kepala yang kerap sebelum atau selepas Semasa haid, bMungkin anda mengalami sakit kepala hormon. Apakah faktor pencetus sakit kepala hormon dan bagaimana mengatasinya? Ayuh,lihat penjelasan dalam artikel ini.

Sakit kepala hormonal sering muncul disertai dengan gejala lain, seperti jerawat muka, keletihan, kehilangan selera makan, sakit sendi, sembelit, dan kencing yang jarang. Di samping itu, orang yang mempunyai keadaan ini biasanya ingin makan coklat atau makanan masin.

Sebab Sakit Kepala

Pada dasarnya, sakit kepala hormon pada wanita berlaku kerana perubahan tahap hormon dalam badan, terutamanya estrogen. Ini kerana hormon estrogen mengawal bahan kimia di otak yang mempengaruhi kesakitan. Apabila tahap hormon ini menurun, risiko boleh mencetuskan sakit kepala.

Berikut adalah beberapa faktor yang dianggap mencetuskan sakit kepala hormon pada wanita:

1. Prahaid

Menjelang haid, tahap estrogen dan progesteron secara semula jadi akan menurun. Keadaan ini secara amnya menyebabkan migrain pada awal haid.

2. Kehamilan

Perubahan tahap hormon pada awal kehamilan sering membuat wanita hamil mengalami sakit kepala hormon. Namun, jangan risau. Secara amnya, sakit kepala ini akan mereda selepas trimester pertama.

3. Menopaus

Tahap estrogen dalam badan biasanya menurun sebelum menopaus, menjadikannya terdedah kepada sakit kepala hormon. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa dua pertiga wanita mengakui bahawa sakit kepala mereka bertambah baik selepas menopaus.

4. Pil KB

Bagi sesetengah wanita, pengambilan pil kawalan kelahiran dapat membantu melegakan sakit kepala hormon. Namun, sebilangan yang lain sebenarnya mengalami migrain setelah mengambil pil kawalan kelahiran.

5. Terapi penggantian hormon

Terapi ini, yang biasanya diberikan semasa perimenopause dan menopaus, sebenarnya dapat memperburuk sakit kepala hormon pada beberapa wanita. Setelah keadaan hormon dalam badan mulai stabil, sakit kepala biasanya akan berkurang.

Jangan lupa bahawa reaksi setiap wanita terhadap perubahan tahap hormon boleh berbeza. Dengan menyedari reaksi badan anda terhadap perubahan ini, anda boleh memilih rawatan yang tepat untuk keperluan anda.

Kaedah Atasi Sakit Kepala

Berikut adalah beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sakit kepala hormon:

Mengubah diet

Jangan melangkau makanan, terutamanya sarapan pagi. Makan dengan kerap dan makanan ringan Sedikit demi sedikit tetapi sering dapat membantu mengurangkan sakit kepala hormon. Sebaliknya, melewatkan makan dapat menurunkan kadar gula dalam darah, memicu sakit kepala.

Menguruskan tekanan

Tekanan sebenarnya boleh menjadikan sakit kepala hormon menjadi lebih teruk. kamu tahu. Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk selalu mengawal tekanan dengan baik. Anda boleh melakukan ini dengan meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda gemari atau menjalani terapi meditasi dan relaksasi untuk membantu badan anda lebih relaks.

Makan oubat

Sekiranya perasaan itu tidak tertahankan, sakit kepala hormon perlu diperiksa oleh doktor. Doktor biasanya akan menetapkan ubat penghilang rasa sakit yang dapat mengurangkan intensiti sakit kepala. Elakkan mengambil ubat sakit kepala yang berlebihan kerana tidak semestinya selamat dan sesuai untuk keadaan badan anda.

Menukar pil kawalan kelahiran dengan pil perancang lain

Sekiranya anda menggunakan pil kawalan kelahiran dan mengalami sakit kepala hormon, berjumpa dengan doktor anda untuk mengganti pil yang anda minum dengan jenis kontraseptif lain yang tidak mengandungi hormon.

Secara umum, risiko mengalami sakit kepala hormon dapat dikurangkan dengan menjalani gaya hidup sihat. Selain makan secara teratur, anda juga perlu cukup rehat dan bersenam secara teratur.

Sekiranya anda tidak dapat mengatasi sakit kepala secara sendiri dan mula mengganggu aktiviti harian anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK? Dengan cara itu, doktor dapat menjalankan pemeriksaan dan memberikan rawatan yang sesuai mengikut penyebab aduan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found