Kehidupan yang sihat

Cegah Gula Darah Rendah Dengan Cara Ini

Gula darah rendah atau hipoglikemia adalah keadaan ketika kadar gula darah atau glukosa dalam badan berada di bawah tahap normal. Sekiranya tahap glukosa sangat rendah, otot dan sel di otak akan kekurangan tenaga sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik.

Gula darah rendah boleh berlaku pada seseorang yang tidak makan selama beberapa jam. Walau bagaimanapun, gula darah rendah lebih sering berlaku pada orang yang menghidap diabetes kerana penggunaan insulin atau ubat antidiabetes yang diambil melalui mulut. Risiko menurunkan gula darah akan lebih besar pada penderita diabetes yang berolahraga lebih kuat daripada biasa, makan lebih sedikit daripada biasa atau mengikuti diet yang terlalu ketat, dan minum minuman beralkohol.

Cara Mencegah Gula Darah Rendah

Bagi anda yang terdedah kepada hipoglikemia, atau pesakit diabetes yang ingin mengelakkan gula darah rendah, cara berikut boleh dilakukan untuk mengelakkan keadaan ini berlaku:

 • Memperiksa kadar gula darah dengan kerap

  Rajin-rajinlah memeriksa kadar gula dalam darah seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Anda boleh memeriksa sendiri gula darah anda menggunakan glukometer (alat pengukur gula darah) di rumah. Ketahui cara menggunakannya mengikut arahan penggunaan alat atau arahan doktor.

 • Tetapkan diet biasa

  Cuba atur jadual makan menjadi tiga makanan besar yang diselingi makanan ringan. Jadualkan makanan anda setiap empat atau lima jam, dan jangan sesekali melangkau makanan. Jangan lupa untuk mengganti kalori yang terbuang jika anda merasa telah melakukan lebih dari biasa.

 • Pilih makanan yang seimbang

  Pengambilan makanan seimbang dapat membantu mengelakkan anda dari keadaan gula darah rendah. Pastikan anda memasukkan cukup protein, seperti ayam tanpa kulit, ikan, telur, kacang kedelai, atau tahu dan tempe, dalam makanan anda. Protein akan membantu mengekalkan gula lebih lama selagi ia diserap oleh badan.

  Di samping itu, jangan ketinggalan karbohidrat kompleks yang boleh didapati dari beras perang atau roti gandum. Lengkapkan diet sihat anda dengan buah-buahan yang merupakan sumber gula alami, seperti tembikai, pisang, pir, mangga dan anggur.

 • Makanan ringan siap

  Sediakan makanan ringan yang mengandungi karbohidrat dan protein di tempat kerja, di rumah, atau di mana sahaja. Makanan ringan atau makanan ringan, seperti bar makanan ringan, kacang, atau buah kering, dapat membantu mencegah gula darah rendah.

 • Ikut arahan doktor

  Anda yang menderita diabetes disarankan untuk selalu mematuhi arahan doktor dalam mengambil ubat antidiabetik, termasuk insulin. Peraturan diet dari doktor atau pakar pemakanan anda juga mesti dipatuhi. Tujuannya adalah untuk memastikan gula darah stabil dan mengelakkan komplikasi penyakit.

Mengawal kadar gula dalam darah untuk mengelakkan gula darah rendah memang memerlukan disiplin, terutama dalam mengatur diet. Tetapi kadang-kadang corak makan tidak mencukupi, jadi jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found