Kesihatan

Panduan Snek Sihat untuk Kanak-kanak

Selain makanan utama, Ibu juga dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak dari makanan ringan. Terdapat pelbagai makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak yang boleh anda pilih. Makanan ringan yang sihat ini pasti mengandungi pelbagai nutrien dan baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak.

Kanak-kanak memerlukan tenaga melalui makanan sihat untuk bermain dan belajar. Walaupun dia makan tiga kali sehari, tenaga yang diperoleh dari makanan utama mungkin tidak cukup untuk menyokong aktiviti dan pertumbuhannya.

Oleh itu, sebagai penyelesaiannya, anda boleh memberikan makanan ringan yang sihat kepada si kecil. Selain memenuhi keperluan pemakanan anak kecil anda, makan makanan ringan yang sihat juga dapat membuatnya termotivasi dan terjaga.

Apakah Langkah Pertama Memperkenalkan Makanan ringan yang Sihat kepada Anak-anak?

Kanak-kanak biasanya menyukai makanan ringan yang tinggi lemak dan tinggi gula dan garam. Bukan mudah untuk mengalihkan minat anak kerana memakan makanan ringan jenis ini, jadi ibu bapa mesti melakukannya secara beransur-ansur.

Perubahan secara beransur-ansur ini akan memudahkan anak-anak menyesuaikan diri dengan diet yang sihat. Ibu boleh mula melakukan ini dengan menghadkan bahagian makanan ringan anak. Contohnya, jika anak anda biasa makan kerepek kentang 3 kali sehari, hadkannya hanya 2 kali.

Apa Kelihatan Snek Sihat untuk Kanak-kanak?

Sekiranya peralihan yang dibuat di atas berjalan lancar, sudah tiba masanya anak anda makan makanan ringan yang sihat. Makanan ringan yang sihat bukan sahaja dapat memenuhi keperluan pemakanan anak kecil anda, tetapi juga menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak dan mengekalkan berat badan yang normal.

Ibu boleh membuat makanan ringan yang mengandungi karbohidrat, protein, serat, dan lemak sihat, dengan kandungan gula dan garam yang rendah. Makanan yang kaya dengan protein atau serat baik untuk si kecil anda, kerana ia dapat meningkatkan pencernaan dan meningkatkan fungsi otak.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, berikut adalah panduan makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak yang boleh anda cuba:

1. Buat makanan ringan menjadi aktiviti yang menyeronokkan

Bentuk makanan yang menarik tentunya dapat meningkatkan minat anak-anak untuk makan. Contohnya, mencetak nasi atau puding menyerupai bentuk kucing atau arnab.

Selain itu, memperkenalkan cara-cara baru untuk memakan makanan juga dapat dijadikan alat untuk menarik minat anak-anak. Contohnya, jika anak anda terbiasa menggunakan sudu dan garpu, cubalah beri dia sumpit untuk dimakan.

2. Makanan ringan manis juga boleh menyihatkan

Tidak semua makanan manis boleh membahayakan kesihatan anak-anak, kamu tahu. Ibu masih boleh memberikan makanan ringan manis kepada anak-anak, seperti puding rendah lemak, yogurt, atau buah, seperti mangga, epal, dan kurma.

Anda boleh membuat jus atau smoothie dari susu dan buah, salad buah dengan yogurt tanpa gula, atau sate dari buah dan sayur-sayuran.

3. Jauhkan kanak-kanak dari makanan makanan ringan

Makanan ringan adalah istilah untuk makanan yang mengandungi nutrien yang sedikit atau sedikit. Makanan jenis ini tentunya tidak sihat untuk si Kecil.

Oleh itu, Ibu disyorkan untuk menjauhkan Si Kecil daripada makanan makanan ringan dari usia dini sehingga dia tidak terbiasa makan makanan ini dan lebih suka makanan yang sihat.

4. Cadangkan dengan bijirin penuh

Biji-bijian dalam bentuk bijirin dan roti baik untuk dimakan oleh anak-anak. Kandungan serat yang tinggi akan membuatkan anak merasa kenyang lebih lama dan mencegah kegemukan.

5. Jangan digantung pada label pembungkusan

Makanan yang dilabel rendah lemak atau bebas lemak boleh mengandungi kalori dan garam yang tinggi. Walaupun makanan berlabel bebas kolesterol, mungkin mengandung gula tinggi.

Oleh itu, Ibu perlu lebih berhati-hati dalam memperhatikan jadual pemakanan dalam makanan dan minuman yang dimakan oleh Si Kecil.

6. Sediakan menu sarapan sebagai makanan ringan

Anda juga boleh menyediakan makanan ringan yang sihat sebagai menu sarapan kanak-kanak. Contohnya, roti dengan telur atau bijirin penuh dengan kepingan pisang. Menu ini pastinya lebih berkhasiat daripada makan makanan olahan yang dibungkus seperti nugget atau sosej.

Agar anak-anak terbiasa makan makanan ringan yang sihat, ibu bapa harus memberi contoh dan menjadi teladan yang baik, kerana anak-anak biasanya akan mengikuti kebiasaan ibu bapa mereka.

Libatkan anak-anak dalam prosesnya, misalnya dengan membuat atau menghias makanan ringan bersama-sama. Sekiranya anak anda sukar makan dan anda bimbang tentang pertumbuhan dan perkembangannya, berbincanglah dengan doktor anda mengenai perkara ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found