Kesihatan

Kesan Kuman Gigi Terhadap Kesihatan

Di dalam mulut manusiaboleh pelbagai jenis kuman pergigian, tetapi tidak semua kuman ini berbahaya. Namun, jika anda tidak menjaga kebersihan gigi dan mulut, beberapa jenis kuman gigi boleh membiak dan menyebabkan sejumlah masalah kesihatan.

Terdapat sekurang-kurangnya sekitar 6 bilion kuman gigi dan mulut. Dari sekian banyak kuman yang ada di gigi, ada kuman baik yang bermanfaat untuk kesihatan dan ada kuman buruk yang boleh menyebabkan sejumlah penyakit, terutama jika kebersihan gigi dan mulut tidak dijaga dengan baik.

Tabiat Yang Menjadikan Kuman Gigi Buruk Lebih Banyak

Berikut adalah beberapa tabiat yang boleh menyebabkan kuman buruk muncul dan membiak dengan cepat di mulut sehingga berisiko mengganggu kesihatan:

1. Makan terlalu banyak makanan manis atau masam

Kuman gigi akan membiak dengan cepat sekiranya mendapat glukosa dari makanan bergula atau tinggi karbohidrat. Jenis makanan ini merangkumi roti, kentang kentang, gula-gula, kek manis, dan coklat.

Kebiasaan mengambil minuman bergula, seperti minuman ringan, juga dapat membuat kuman gigi berkembang.

2. Gosok gigi yang malas

Kebiasaan malas menggosok gigi boleh menjadikan sisa makanan melekat pada gigi dan gusi anda, akhirnya menyebabkan plak. Pengumpulan sisa makanan yang membentuk plak akan menjadi pengambilan makanan untuk kuman gigi, sehingga kuman dapat tumbuh dan membiak dengan cepat.

3. Pilihan yang salah ubat kumur

Pencuci Mulut dengan kandungan alkohol boleh menjadikan mulut kering. Ini boleh menyebabkan penumpukan plak dan membawa kepada lebih banyak kuman gigi.

4. Merokok

Tabiat merokok boleh merosakkan keseimbangan flora normal atau bakteria baik di mulut. Ini kemudian akan menyebabkan bilangan kuman gigi yang buruk menjadi lebih banyak.

Beberapa perkara lain yang boleh mempengaruhi keseimbangan organisma di dalam mulut termasuk mengambil ubat yang membuat mulut kering, perubahan hormon pada wanita, sistem imun yang lemah (contohnya disebabkan oleh kesan sampingan ubat kemoterapi atau HIV / AIDS), diabetes, dan asid penyakit refluks.

Masalah Kesihatan Kerana Kuman Gigi Buruk

Apabila keseimbangan mikroorganisma di dalam mulut terganggu, jumlah kuman gigi yang buruk akan meningkat. Ini boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, termasuk:

1. Thrush

Punca sebenar sariawan masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini berkait rapat dengan proses keradangan dan ketidakseimbangan jumlah bakteria baik dan buruk di mulut. Selain itu, sariawan juga boleh berlaku kerana pertumbuhan kulat Candida albicans.

2. Bau mmulut

Nafas berbau atau halitosis disebabkan oleh beberapa perkara, salah satunya adalah pertumbuhan bakteria. Bakteria ini boleh tumbuh pada sisa makanan, plak gigi, atau ketika penyakit gusi berlaku.

3. Caries atau rongga

Karies boleh disebabkan oleh kuman gigi, iaitu bakteria penghasil asid yang boleh merosakkan gigi. Sekiranya tidak dirawat, karies dari masa ke masa boleh menyebabkan jangkitan teruk yang boleh menyebabkan keluhan sakit gigi.

4. Gingivitis

Gingivitis berlaku apabila bakteria jahat menjangkiti gusi melalui penumpukan plak. Keadaan ini boleh menyebabkan gusi anda membengkak dan berdarah ketika anda menggosok gigi.

Gingivitis yang tidak dirawat dengan baik akan menyebabkan periodontitis, iaitu jangkitan gusi yang teruk di mana bakteria terkumpul pada gigi dan gusi. Ini menyebabkan kerosakan gigi dan sejumlah keluhan, seperti kehilangan gigi, gusi bengkak, bau mulut, dan menelan yang menyakitkan.

5. Sinusitis

Jangkitan gigi atas yang tidak dirawat dari masa ke masa boleh menyebabkan sinusitis. Ini kerana rongga sinus terletak dekat dengan gigi atas, sehingga kuman pergigian yang tumbuh dan berkembang biak di gigi dapat bergerak ke rongga sinus.

6. Masalah jantung

Bakteria tertentu di dalam mulut dapat memasuki aliran darah, di mana ia boleh merebak ke organ lain dan menyebabkan keradangan. Menurut satu kajian, penyebaran kuman gigi dapat meningkatkan risiko gangguan injap jantung, endokarditis, dan penyakit jantung.

Memandangkan banyak kesan kuman gigi yang boleh mengganggu kesihatan, maka anda perlu menjaga gigi dan mulut anda dengan betul.

Caranya adalah dengan menggosok gigi secara rutin dua kali sehari, bersihkan gigi dengan benang gigi, bilas mulut dengan air selepas makan, tingkatkan pengambilan makanan berserat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, kurangkan makanan dan minuman bergula, dan periksa gigi anda secara berkala dengan doktor gigi setiap hari. 6 bulan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found