Keluarga

Inginkan Staycation Semasa Pandemik? Ayuh, gunakan petua ini

Peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan protokol kesihatan dapat membatasi ruang anda untuk bergerak. Kerana anda selalu berada di rumah, anda mungkin merasa bosan dan tertekan. Untuk mengatasi ini, penginapan semasa pandemik boleh menjadi penyelesaian. Namun, ingat. Untuk kekal selamat di saat yang menyeronokkan ini, mari ikuti petua berikut!

Staycation ditafsirkan sebagai cara bercuti dengan menginap di hotel atau penginapan, contohnya vila atau rumah homestay. Pada kesempatan ini, anda dapat menikmati makanan lezat yang berbeza dari masakan rumah, menggunakan semua kemudahan yang ada di tempat itu, atau hanya menikmati suasana baru di sekitar penginapan.

6 Petua Staycation Semasa Pandemik

Percutian biasanya sinonim dengan mengunjungi sejumlah tempat pelancongan. Namun, ketika pandemi COVID-19 sedang berjalan, anda tidak digalakkan melakukan perjalanan ke tempat yang sesak kerana boleh meningkatkan risiko penularan virus Corona.

Nah, untuk dapat menikmati suasana baru yang berbeza dari rumah, anda mungkin boleh mencuba penginapan.

Staycation adalah cara paling selamat untuk menyegarkan minda dan menjadikan tubuh anda lebih santai, berbanding dengan bercuti di tempat yang sesak, yang sebenarnya berbahaya bagi kesihatan anda.

Sebenarnya, percutian dengan cara ini juga dapat memberi manfaat kesihatan, kamu tahu, iaitu membaiki mood, mengurangkan tekanan, dan menguatkan sistem ketahanan badan.

Bukan hanya itu, suasana baru yang menyenangkan juga dapat menjadikan anda lebih produktif untuk kembali bekerja. Sekiranya mungkin, anda mungkin masih boleh terus bekerja penginapan.

Untuk kekal sihat dan selamat, berikut adalah beberapa petua penginapan semasa berlakunya wabak yang penting bagi anda untuk mengaplikasikan:

1. Percutian dalam keadaan sihat

Sebelum membuat keputusan penginapanAnda perlu memastikan bahawa badan anda berada dalam keadaan sihat. Bercuti tidak layak atau sakit bukanlah idea yang baik untuk menghilangkan keletihan. Sebenarnya, dalam keadaan ini, anda mudah dijangkiti pelbagai jenis penyakit, termasuk COVID-19.

Di samping itu, semasa anda ingin melancong penginapan Semasa pandemik, anda dan keluarga atau rakan yang menemani anda juga perlu menjalani pemeriksaan ujian pantas atau ujian PCR. Bukan hanya sebagai syarat perjalanan, ia juga penting untuk memastikan keadaan anda sihat dan sesuai untuk perjalanan.

2. Lokasi penginapan adalah di zon selamat COVID-19

Setelah memastikan kesihatan diri anda dan orang-orang yang menemani anda, anda juga perlu memastikan bahawa lokasi penginapan yang akan anda lawati berada di zon selamat COVID-19.

Elakkan pergi ke tempat yang masih merupakan zon merah COVID-19 kerana di lokasi ini kes penularan penyakit ini masih tinggi. Sekiranya anda pergi ke lokasi-lokasi ini, risiko anda terkena virus Corona akan meningkat.

Ingatlah, dengan berada di tempat yang selamat dan jumlah kesnya rendah, percutian anda akan menjadi lebih menyeronokkan dan anda dapat memberi tumpuan untuk menikmati saat ini.

3. Pilih tempat tinggal dengan protokol kesihatan yang ketat

Petua selamat penginapan semasa pandemi seterusnya adalah untuk mengetahui semua maklumat mengenai tempat tinggal yang akan anda pilih. Sekiranya anda ingin bertanya lebih banyak maklumat, anda boleh menghubungi khidmat Pelanggan tempat penginapan.

Pastikan penginapan yang anda pilih menggunakan protokol kesihatan yang ketat, ada sekatan jumlah pelancong yang menginap, dan alat yang sesuai jarak fizikal.

4. Pastikan bilik penginapan mempunyai aliran udara yang baik

Selain mengetahui bahawa lokasi penginapan ini selamat dan menerapkan protokol kesihatan yang ketat, anda juga perlu memastikan bahawa bilik yang akan anda gunakan memiliki aliran udara yang baik.

Cari tahu sama ada bilik mempunyai tingkap atau tidak. Jika ya, bolehkah tingkap dibuka setiap hari? Bilik dengan pengudaraan yang baik sangat penting untuk mengurangkan risiko anda dijangkiti virus Corona. Selain itu, pastikan bilik sentiasa dibersihkan dengan pembasmi kuman, ya.

5. Jangan makan dan minum bufet

Biasanya, tempat penginapan seperti hotel akan melaksanakan sistem bufet apabila tiba masanya untuk makan, seperti sarapan, makan tengah hari atau jadual makan malam. Untuk mengelakkan virus Corona, anda perlu memilih hotel atau penginapan yang tidak melaksanakan sistem ini.

Pilih penginapan yang mengutamakan kebersihan dalam penyediaan makanan, dan menyediakan perkhidmatan untuk menghantar makanan ke bilik. Dengan cara itu, anda boleh memakan makanan anda tanpa perlu risau untuk mengerumuni banyak orang.

6. Memenuhi jadual vaksinasi COVID-19

Ini juga merupakan salah satu syarat penting yang mesti anda penuhi sebelum ini penginapan semasa wabak. Dengan melengkapkan jadual vaksinasi COVID-19, anda akan berisiko lebih rendah mengalami gejala COVID-19 yang teruk dan menyebarkan virus Corona kepada orang lain.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa setelah mendapat vaksin COVID-19, anda boleh salah, bukan? Ingatlah untuk terus berdisiplin dalam melaksanakan protokol kesihatan di mana sahaja anda berada.

Itulah petua penginapan semasa wabak yang selamat untuk anda gunakan. Selain petua di atas, anda juga digalakkan untuk selalu membawa barang peribadi, seperti: pembersih tangan, peralatan makan, dan juga peralatan mandian.

Walaupun anda boleh lakukan penginapan dengan menerapkan protokol kesihatan yang baik, tetapi lebih baik jika anda tinggal di rumah selagi kes penularan virus Corona masih tinggi.

Namun, jika anda ingin terus bercuti, pastikan anda membawa peralatan dan peralatan pelindung diri, seperti topeng, pembersih tangan, termometer, oksimeter, dan ubat-ubatan peribadi yang biasanya anda gunakan, ya, misalnya ubat penurun tekanan darah, ubat diabetes, atau makanan tambahan.

Semasa semasa penginapan anda mula merasa demam, batuk, hidung berair, anosmia, atau berhubung dengan orang yang positif COVID-19, anda boleh berunding melalui berbual bersama doktor di seluruh Indonesia yang menjadi anggota aplikasi kesihatan ALODOKTER. Melalui aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found