Keluarga

Waspadalah terhadap Kesan Kurangnya Perhatian Ibu Bapa terhadap Anak-anak

Urusan kerja boleh membuatkan ibu bapa nampaknya tidak mempunyai masa untuk anak-anak mereka. Kesannya, kanak-kanak menjadi kurang perhatian dan kasih sayang. Ini tidak boleh dibiarkan berlarutan, kamu tahu, kerana boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan anak.

Apabila mereka semakin tua, kanak-kanak akan menjadi lebih pintar dan lebih berdikari. Sebilangan ibu bapa berpendapat bahawa anak mereka boleh ditinggalkan sendirian untuk melakukan perkara yang dia suka atau bermain sendiri, jadi tidak menjadi masalah jika mereka menghabiskan lebih banyak masa untuk bekerja atau bermain. saya masa.

Sebenarnya, anggapan ini salah. Tidak kira usia anak, perhatian dan kasih sayang dari ibu bapa sangat diperlukan dan memainkan peranan penting dalam menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan.

Kesan Yang Berlaku Ketika Anak-anak Kurang Perhatian Ibu Bapa

Jumlah aktiviti harian bukan alasan Ibu dan Ayah tidak dapat meluangkan masa untuk anak-anak mereka, bukan? Kerana selain menyediakan makanan berkhasiat, pakaian yang baik, dan rumah yang selesa, memenuhi keperluan emosi anak-anak juga sama pentingnya.

Ibu dan Bapa perlu tahu, terdapat banyak kesan negatif yang dapat dialami oleh anak-anak sekiranya mereka tidak mendapat perhatian daripada anda, termasuk:

1. Krisis keyakinan

Salah satu kesan kurangnya perhatian ibu bapa kepada anak-anak adalah bahawa anak-anak mengalami krisis keyakinan dan menganggap diri mereka kurang berharga daripada rakan mereka yang lain.

Keadaan ini dapat dialami oleh anak-anak apabila Ibu dan Bapa tidak menghabiskan cukup masa dengan mereka, tidak menghargai perkara positif yang telah mereka capai, dan tidak mengetahui kemampuan atau pencapaian mereka.

Akibatnya, kanak-kanak akan merasa tidak dikenali, tidak disayangi, dan tidak peduli. Ini dapat membuatnya merasa rendah diri atau merasa rendah diri ketika ingin melakukan sesuatu, terutama di hadapan orang ramai.

2. Gangguan mental

Kanak-kanak yang kurang perhatian daripada ibu bapa mereka biasanya mempunyai tahap serotonin yang lebih rendah. Sebenarnya, serotonin adalah hormon yang diperlukan untuk meningkatkan mood.

Di samping itu, kanak-kanak juga menjadi lebih mudah marah dan tertekan kerana tahap kortisol mereka cenderung meningkat. Pada akhirnya, kedua-dua keadaan ini menjadikan kanak-kanak lebih berisiko mengalami gangguan mental, seperti tekanan, kegelisahan, hingga kemurungan.

3. Tidak terjalin ikatan emosi antara anak dan ibu bapa

Membuat masa untuk kanak-kanak atau melakukan masa bersama keluarga tidak cukup hanya untuk menemaninya bermain dan belajar. Ada juga kebutuhan untuk perhatian, komunikasi, atau sikap yang dapat memperkuat ikatan emosi antara anak dan ibu bapa. Ia sangat penting untuk perkembangan emosi, sosial dan kognitif anak.

Sekiranya ibu bapa kurang memberi perhatian kepada anak-anak, tidak mustahil hubungan antara anak dan ibu bapa akan menjadi lemah. Anak-anak mungkin mengalami kesukaran untuk mendekati ibu bapa mereka, mencurahkan isi hati mereka, atau menceritakan peristiwa yang mereka alami setiap hari.

4. Gangguan tingkah laku

Kekurangan perhatian daripada ibu bapa boleh meningkatkan risiko gangguan tingkah laku pada anak-anak, seperti mencuri, membuat masalah, dan mengambil tindakan buli. Semua perkara negatif ini dilakukan oleh anak-anak semata-mata untuk mendapatkan perhatian daripada ibu bapa atau orang di sekelilingnya.

5. Sukar untuk menjalin hubungan

Kerana mereka tidak mempunyai hubungan dekat dengan ibu bapa mereka, bahkan seorang anak yang kurang mendapat perhatian dari kedua ibu bapa mereka dapat mengalami kesulitan menjalin hubungan yang sihat dengan orang lain.

Ini boleh menyebabkan anak tidak mempunyai kawan. Sebagai orang dewasa, tidak mustahil kanak-kanak akan sukar untuk menjalin hubungan dengan pasangan atau rakan sekerja mereka kelak. Ini tentunya boleh mempengaruhi kehidupan dan masa depan anak-anak.

6. Perkembangan kognitif tidak optimum

Perhatian ibu bapa dalam bentuk sentuhan penuh kasih sayang, seperti pelukan, ciuman, dan belaian, membantu perkembangan kognitif anak-anak, kamu tahu. Oleh itu, kekurangan rangsangan tersebut boleh menyebabkan anak mengalami masalah intelektual, seperti masalah akademik atau kelewatan pertuturan.

Kesan daripada kurangnya perhatian ibu bapa terhadap anak-anak bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini dapat terus mempengaruhi kehidupan anak hingga dewasa, walaupun setelah dia mempunyai keluarga.

Supaya Ibu dan Ayah dapat memberikan perhatian sepenuhnya kepada anak, cubalah meluangkan masa tidak kira betapa sibuknya anda. Tujuannya agar anak-anak merasa dijaga dan tidak diendahkan. Sekiranya perlu, hadkan penggunaan alat semasa anda berada di rumah, supaya anda dapat meluangkan lebih banyak masa dengan anak-anak anda.

Tidak pernah terlambat untuk Ibu dan Ayah memberi perhatian yang cukup kepada anak itu. Sekiranya Ibu atau Ayah merasa terbeban untuk membahagikan masa antara kerja dan keluarga, bahkan hingga merasa tertekan, jangan ragu untuk berbincang dengan psikologi untuk mencari jalan penyelesaian terbaik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found