Kehidupan yang sihat

Bolehkah Lelaki dan Wanita Dewasa Hanya Berkawan?

Persahabatan antara lelaki dan wanita dewasa sering dipersoalkan. Hubungan mereka sering disyaki mempunyai motif lain di sebalik persahabatan itu. Namun, adakah benar lelaki dan wanita tidak boleh berteman?

Sebenarnya, sama ada wanita dan lelaki dewasa dapat menjalin hubungan persahabatan sangat bergantung pada tujuan setiap pihak. Ada orang yang memang sesuai untuk menjadi kawan baik yang dapat saling menjaga dan menjaga satu sama lain, ada juga yang secara diam-diam menyimpan lebih banyak tarikan antara satu sama lain, baik secara emosi dan seksual.

Mengenali Tanda-Tanda Hubungan Lebih Daripada Persahabatan

Untuk mengelakkan perselisihan faham antara anda dan rakan anda, ada beberapa perkara yang boleh anda buat sebagai tanda sekiranya hubungan persahabatan anda telah menjalin hubungan cinta. Berikut adalah beberapa di antaranya:

  • Anda mempunyai perasaan dan fikiran romantis untuk rakan anda.
  • Anda memikirkan rakan anda lebih kerap daripada biasa, bahkan mungkin sepanjang hari.
  • Anda merindui rakan anda ketika anda tidak bersamanya.
  • Walaupun anda sudah mempunyai pasangan, anda merasa lebih percaya pada rakan lelaki atau wanita anda daripada pasangan anda sendiri.
  • Anda ingat rakan lelaki atau wanita anda ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.
  • Kedekatan emosi anda dengan rakan anda mempengaruhi hubungan anda dengan pasangan anda.

Petua untuk Menjaga Persahabatan Sihat

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan agar persahabatan antara anda dan rakan anda dari lawan jenis tetap sihat:

Fahami motivasi persahabatan

Tujuan setiap orang untuk berkawan dengan lawan jenis boleh berbeza. Kadang kala persahabatan antara lelaki dan wanita adalah permulaan hubungan cinta dan komitmen. Namun, ada juga persahabatan yang benar-benar ingin saling menyokong, tanpa mengharapkan hubungan romantis. Fahami tujuan persahabatan anda dan cuba jangan melanggarnya.

Sampaikan motivasi antara satu sama lain dengan jujur

Anda dan rakan anda dari lawan jenis mesti bersikap jujur ​​antara satu sama lain dengan motivasi persahabatan yang wujud di antara anda. Sebabnya, ketidakjujuran dapat memiliki kesempatan untuk membuat salah satu atau kedua-dua pihak merasa tertekan dan bahkan merosakkan hubungan persahabatan. Contohnya, andaikan anda ingin menjalin hubungan romantis, tetapi rakan anda hanya mahu menjalin hubungan persahabatan.

Sekiranya perasaan anda berubah menjadi sepihak, ada baiknya anda mempertimbangkan untuk menjauhkan diri dari rakan. Begitu juga jika dia mempunyai perasaan terhadap anda, sedangkan anda hanya mahu berkawan. Terutama jika anda sudah mempunyai pasangan, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan pada hubungan antara anda dan pasangan anda.

Jadi kesimpulannya, lelaki dan wanita sebenarnya dapat menjalin hubungan persahabatan, tetapi dengan catatan bahawa kedua-dua pihak mempunyai motivasi dan tujuan yang sama untuk hubungan persahabatan itu.