Kesihatan

Pembedahan Polip sebagai Langkah Menangani Polip Hidung Selain dari Pengubatan

Pembedahan polip adalah rawatan yang paling berkesan untuk polip hidung. Walaupun begitu, operasi ini hanya dapat dilakukan jika pelbagai rawatan sebelumnya tidak memberikan hasil yang optimum.

Polip hidung adalah pertumbuhan tisu dalam bentuk gumpalan kecil di dinding saluran pernafasan di hidung. Polip berkembang apabila selaput lendir di hidung atau sinus menjadi radang dan membengkak dalam jangka masa yang panjang.

Apabila polip tumbuh cukup besar, mereka dapat menyekat saluran udara dan menyebabkan jangkitan dan masalah pernafasan.

Mengenali Gejala

Kebanyakan orang dengan polip hidung mempunyai gejala hidung berair dan bersin. Selain itu, sebilangan penghidap mengalami masalah deria bau.

Beberapa gejala polip hidung yang perlu anda ketahui termasuk:

  • Selsema dan bersin
  • Hidung tersumbat
  • Berdengkur semasa tidur
  • Deria bau menjadi kurang sensitif
  • Snot menetes di belakang rongga hidung ke kerongkong (titisan postnasal)
  • Sakit kepala seperti tekanan
  • Sakit di muka dan gigi atas
  • Mimisan berulang
  • Gatal di sekitar mata

Orang dengan polip hidung biasanya lebih cenderung kepada sinusitis jangka panjang (kronik), dan bahkan boleh mengalami perubahan bentuk hidung.

Langkah Rawatan Polip Hidung

Rawatan polip hidung boleh dilakukan dengan dua cara, iaitu melalui ubat dan pembedahan. Inilah penjelasan yang perlu anda ketahui:

Dadah

Rawatan polip hidung biasanya bermula dengan pemberian ubat dari preskripsi doktor. Ubat ini terdiri daripada dua jenis, iaitu:

Titisan hidung

Doktor anda mungkin menetapkan titisan hidung atau semburan hidung yang mengandungi kortikosteroid. Titisan ini dapat mengurangkan keradangan di hidung dan membantu mengecutkan polip.

Tablet atau suntikan kortikosteroid

Doktor anda juga boleh memberi anda tablet kortikosteroid. Dalam keadaan teruk, doktor juga boleh memberi suntikan kortikosteroid. Ubat ini boleh digunakan sendiri atau bersamaan dengan titisan hidung.

Pembedahan Polip Hidung

Prosedur mengeluarkan polip hidung dapat dilakukan secara endoskopi, dengan memasukkan tiub elastik kecil dengan lensa kamera di hujungnya. Kaedah ini dilakukan untuk memudahkan pencarian gangguan yang berlaku di saluran pernafasan, terutama di hidung.

Selepas itu, dengan menggunakan peralatan kecil dan melalui tiub yang sama, doktor ENT akan melakukan tindakan membuang polip dan halangan lain untuk meningkatkan aliran pernafasan. Pembedahan polip ini secara amnya tidak menyebabkan luka di wajah anda.

Keadaan Pasca Operasi untuk Polip

Semua jenis pembedahan mempunyai sejumlah risiko, begitu juga dengan pembedahan polip. Risiko yang paling biasa adalah pendarahan hidung. Di samping itu, tidak ada jaminan bahawa polip hidung tidak akan tumbuh semula selepas pembedahan polip. Doktor anda mungkin memberi anda kortikosteroid dalam bentuk semburan hidung untuk mengelakkan polip kembali.

Selepas pembedahan, anda mungkin mengalami beberapa aduan sementara, seperti pendarahan sisa atau pembentukan kerak halus di hidung, yang biasanya akan mereda dalam beberapa hari.

Namun, jika pendarahan berterusan, anda mungkin perlu diperiksa lagi oleh doktor. Anda boleh membersihkan hidung dengan air garam untuk membantu proses penyembuhan selepas pembedahan polip.

Sekiranya anda mempunyai polip hidung, berbincanglah dengan doktor anda mengenai rawatan polip hidung yang tepat untuk anda, sama ada ubat atau pembedahan polip hidung. Sekiranya anda akan menjalani pembedahan, tanyakan kepada doktor apa persediaan yang perlu anda lakukan dan perkara apa yang harus dielakkan sebelum pembedahan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found