Kesihatan

5 Pilihan Makanan ringan yang sihat untuk pesakit kencing manis

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda pasti dinasihatkan untuk menjaga diet yang sihat. Namun, itu tidak bermakna anda tidak dapat menikmati makanan ringan pada masa lapang. Makanan sihat di bawah boleh menjadi makanan ringan yang selamat untuk anda makan.

Memilih makanan ringan setiap hari bukanlah perkara yang mudah, terutama bagi pesakit diabetes. Kadang-kadang ada ketakutan bahawa makanan ringan akan meningkatkan gula darah secara drastik. Namun, ini tidak selalu berlaku, kamu tahu.

Sebilangan Makanan ringan yang sihat untuk pesakit kencing manis

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda masih boleh makan makanan ringan, Macam mana boleh jadi. Sebenarnya, anda mungkin disarankan untuk mengunyah pada waktu-waktu tertentu. Namun, diet harus mengandungi banyak serat, protein, dan lemak baik. Makanan ringan seperti ini sebenarnya dapat membantu mengawal kadar gula darah anda.

sekarangBerikut adalah contoh makanan ringan sihat yang selamat dimakan oleh penghidap diabetes:

1 helai

Walaupun rasanya manis, pesakit diabetes masih boleh makan buah, Macam mana boleh jadi. Buah mengandungi serat, vitamin, mineral, dan antioksidan yang baik untuk anda. Namun, pastikan anda memilih buah segar yang tidak meningkatkan kadar gula dalam darah anda. Buah-buahan seperti epal, salak, anggur, jeruk, pir, beriberi, dan kiwi selamat untuk anda makan sebagai makanan ringan yang sihat setiap hari.

2. Coklat gelap

Siapa kata pesakit diabetes tidak boleh makan coklat? Coklat sebenarnya bagus untuk anda makan. Namun, pilih jenis coklat iaitu coklat gelap (coklat gelap). Coklat jenis ini dipercayai dapat menjaga gula darah stabil dan meningkatkan kerja hormon insulin yang sangat baik untuk pesakit diabetes.

Coklat gelap yang baik untuk pesakit diabetes adalah coklat yang mengandungi sekurang-kurangnya 70% koko. Hadkan juga jumlah gula hingga sekitar 15-30 gram setiap hidangan. Anda boleh mencarinya dalam maklumat komposisi dan nilai pemakanan yang biasanya terdapat di bahagian belakang bungkusan. Macam mana boleh jadi.

3. Telur rebus

Selain buah, telur rebus boleh menjadi pilihan makanan ringan yang sihat untuk anda. Dalam 1 telur bersaiz sederhana, mengandungi sekitar 7 gram protein. Telur juga mengandungi kalium yang baik untuk kesihatan otot dan saraf, dan dapat meningkatkan kesihatan jantung.

Kuning telur mengandungi biotin yang diperlukan dalam penghasilan hormon insulin. Walaupun begitu, bahagian telur ini juga tinggi kolesterol. Apabila berlebihan, kolesterol dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Sekiranya anda lebih suka makan telur penuh dengan kuning telur, hadkan pengambilan telur maksimum 3 telur seminggu. Walau bagaimanapun, jika anda hanya memilih bahagian putih telur, anda boleh memakannya dalam kuantiti yang lebih banyak.

4. Biji Chia

Benih Chia adalah sejenis biji-bijian yang berasal dari tanaman Salvia hispanica L. Kandungan serat yang tinggi dalam biji chia menjadikan biji ini mampu memperlambat penyerapan gula dalam darah, sehingga kadar gula pada penderita diabetes dapat dikendalikan dengan baik.

Anda boleh memproses biji chia menjadi puding yang enak untuk dimakan. Namun, jangan memakannya secara berlebihan, ya. Ini boleh menyebabkan kadar gula darah anda turun secara mendadak, terutama jika anda juga mengambil ubat diabetes.

5. Yogurt bebas lemak dan gula

Yogurt adalah pilihan yang sihat untuk karbohidrat, lemak baik, protein, dan probiotik. Makanan ringan ini selamat dimakan oleh pesakit diabetes, kamu tahu. Walau bagaimanapun, anda perlu memperhatikan nilai pemakanan yogurt sebelum memakannya.

Beberapa produk yogurt rendah lemak sebenarnya mengandungi lebih banyak gula. Cuba pilih yogurt dengan kandungan protein tinggi (10-20 gram) dan kandungan gula karbohidrat rendah (kurang dari 15 gram).

Untuk memperkayakan rasanya, anda boleh menambah pemanis buatan yang semula jadi dan selamat, seperti lo han kuo atau pemanis stevia.

Menghidap diabetes tidak menghalang anda untuk mengemil. Terdapat banyak variasi makanan ringan yang dapat anda nikmati, asalkan jumlahnya terhad dan seimbang dengan makanan sihat yang lain. Sekiranya anda ragu-ragu, tidak ada salahnya berjumpa doktor mengenai makanan ringan yang boleh anda makan.