Kesihatan

Cara Merawat dan Menemani Kanak-kanak Kurang Upaya Fizikal

Kanak-kanak kurang upaya fizikal perlu mendapatkan rawatan dan bantuan daripada ibu bapa mereka dan orang di sekelilingnya. Oleh itu, mereka dapat mengembangkan kemampuan mereka dan belajar menjalani hari mereka secara bebas.

Secara umum, kecacatan adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan ketidakupayaan seseorang untuk melakukan sesuatu. Keadaan ini yang juga sering disebut sebagai kecacatan juga didefinisikan sebagai penurunan kemampuan atau kehilangan fungsi pada bahagian tubuh tertentu.

Keadaan kecacatan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Ini menjadikan kanak-kanak terhad dalam aktiviti mereka, jadi mereka memerlukan pertolongan dan bimbingan orang lain.

Oleh itu, bagi anda yang mempunyai anak kurang upaya, penting untuk mengetahui cara menjaga dan menemaninya. Oleh itu, kanak-kanak dapat memahami keadaan mereka dengan lebih baik dan belajar menjalankan aktiviti secara bebas.

Kaedah SayaMerawat dan Membantu Kanak-kanak Kurang Upaya

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat dan membimbing kanak-kanak kurang upaya fizikal yang boleh anda cuba:

Sertailah komuniti ibu bapa kanak-kanak kurang upaya

Apabila doktor membuat diagnosis mengenai keadaan anak anda dengan keperluan khas, anda perlu mengumpulkan pelbagai maklumat mengenai keadaan tersebut. Anda boleh mencari maklumat dalam talian atau berjumpa doktor.

Anda juga boleh menyertai komuniti yang terdiri daripada sesama ibu bapa dengan anak-anak kurang upaya. Melalui pergaulan ini, anda dapat bertukar maklumat mengenai masalah, cara merawat, atau pengalaman yang dihadapi oleh setiap ibu bapa.

Selain dapat menambahkan maklumat, menyertai kumpulan atau komuniti ibu bapa kanak-kanak kurang upaya dapat membuat anda tidak merasa sendirian dan mempunyai rakan untuk berkongsi antara satu sama lain.

Main dengan anak-anak dan bina interaksi sosial

Bermain dan membina persahabatan dapat membantu kanak-kanak kurang upaya mengembangkan kemahiran fizikal, komunikasi dan sosial mereka. Bukan hanya itu, permainan ini membolehkan mereka bersenang-senang dengan pelbagai perkara yang mereka lakukan.

Bermain juga membantu kanak-kanak kurang upaya belajar berkongsi, bekerjasama, dan membina empati terhadap orang lain. Dengan bermain, kanak-kanak kurang upaya dapat merasakan bahawa mereka mendapat sokongan daripada orang lain. Ia bagus untuk membina harga diri pada dia.

Sekiranya anak anda mengalami kecacatan sejak lahir dan batasan fizikalnya berada di bahagian bawah badan, anda boleh mengajarnya cara bermain dengan anggota badan atas dan sebaliknya.

Ini bertujuan agar kanak-kanak kurang upaya tetap aktif dan tidak merasa terhad dengan keadaan mereka.

Apabila anak anda berusia sekitar 3-6 tahun, anda boleh membaca buku cerita atau menceritakan keadaan dalam permainan. Ini dapat membantu kanak-kanak kurang upaya untuk belajar berkomunikasi atau menangani situasi tertentu.

Pelbagai Bantuan perubatan untuk Kanak-kanak Kurang Upaya

Sekiranya ketika anak anda bertambah tua, masih sukar untuk melakukan aktiviti harian, berjumpa dengan keadaan anak anda dengan pakar pediatrik. Doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan dan mengesyorkan rawatan pelengkap, seperti fisioterapi.

Ahli fisioterapi akan memperkenalkan anak anda kepada perkara-perkara yang dapat dilakukan sendiri dan penggunaan alat bantu yang memudahkan mereka bergerak dan menjalankan aktiviti harian.

Bagi kanak-kanak kurang upaya yang sukar berkomunikasi, doktor mungkin mengesyorkan menjalani terapi bahasa atau pertuturan dan bahkan menggunakan alat bantu tertentu.

Selain kesukaran bergerak dan berkomunikasi, kanak-kanak kurang upaya juga biasanya memerlukan masa lebih lama untuk dapat menggunakan tandas.

Ia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk keadaan kesihatan yang mempengaruhi kemampuan mereka mengawal pundi kencing atau usus mereka. Oleh itu, ibu bapa perlu lebih sabar ketika menemani anak kurang upaya untuk belajar melakukan pelbagai perkara, termasuk membuang air kecil dan buang air besar.

Ahli fisioterapi juga dapat memberi nasihat tentang penggunaan tandas atau tempat tidur khas, serta posisi yang tepat untuk menggunakannya.

Sebilangan kanak-kanak kurang upaya juga mengalami gangguan tidur kerana pelbagai perkara, seperti kekejangan otot atau kesukaran bernafas. Keadaan ini boleh berlaku kerana mereka kurang memahami mengapa dan kapan mereka perlu tidur.

Untuk mengatasinya, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan petua agar anak anda dapat tidur nyenyak dan tidak mengganggu anggota keluarga yang lain.

Sebagai tambahan kepada beberapa rawatan di atas, anda mungkin memerlukan nasihat dan bantuan daripada pakar dalam merawat kanak-kanak kurang upaya fizikal. Berikut adalah beberapa doktor pakar yang dapat membantu anda:

  • Pakar bedah ortopedik, untuk merawat masalah yang berkaitan dengan otot dan struktur tulang kanak-kanak.
  • Pakar Oftalmologi, untuk memberikan rawatan yang berkaitan dengan masalah penglihatan kanak-kanak.
  • Pakar pemulihan perubatan kanak-kanak, untuk pengurusan keadaan fizikal kanak-kanak kurang upaya kronik.
  • Psikiatri kanak-kanak, untuk merawat keadaan yang berkaitan dengan gangguan tingkah laku dan emosi, serta kemampuan kognitif.
  • Pakar THT, untuk merawat kanak-kanak kurang upaya dengan keadaan perubatan yang berkaitan dengan gangguan pernafasan, makan atau menelan, dan masalah dengan hidung dan sinus.

Setiap ibu bapa risau akan masa depan anak mereka yang mempunyai keperluan khas. Anda boleh mengikuti pelbagai cara menangani kanak-kanak kurang upaya di atas dan berunding secara berkala, sama ada dengan doktor atau ahli terapi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kanak-kanak kurang upaya fizikal, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor akan memberikan nasihat dan petua untuk merawat kanak-kanak kurang upaya mengikut keadaan kesihatan mereka.