Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan Thymol dan Terpineol untuk Menyembuhkan Jerawat

Jerawat adalah masalah kulit yang sangat biasa ramai orang. Bukan hanya pada wajah, jerawat juga boleh muncul di bahagian belakang, dada, dan juga leher. Pada masa ini, terdapat banyak produk sabun pembersih yang dibuat khusus untuk kulit yang berjerawat, termasuk yang mengandung thymol dan terpineol.

Jerawat boleh berlaku apabila pori-pori kulit tersumbat dengan minyak, sel kulit mati, kotoran, atau bakteria. Namun, anda tidak perlu terlalu risau, kerana jerawat dapat diatasi dengan perawatan dan rawatan yang betul.

Sabun pembersih muka adalah bahagian penting dalam penjagaan kulit. Kini, banyak produk sabun pencuci muka menggunakan sebatian aktif dari ekstrak tumbuhan untuk menyuburkan kulit. Contohnya ialah sebatian timol dan terpineol.

Manfaat Thymol dan Terpineol untuk PenawarJjururawat

Thymol adalah sebatian aktif dari ekstrak daun thyme, yang merupakan salah satu tanaman herba dari keluarga pudina. Penyelidikan membuktikan bahawa timol Ia mempunyai sifat antioksidan dan antimikroba yang berguna untuk membersihkan pori-pori kulit dari bakteria penyebab jerawat, sehingga risiko jerawat dapat berkurang.

Selain itu timol, terdapat juga sebatian terpineol yang boleh didapati dalam minyak pati thyme, minyak pati pokok teh, dan minyak pati geranium. Terpineol Ia terkenal dengan sifat antiseptik dan anti-radang, yang terbukti dapat menyembuhkan kulit yang jengkel dan meradang dengan lebih cepat.

Agar penyembuhan jerawat menjadi lebih berkesan, anda boleh mencuba produk sabun rawatan yang mengandungi timol dan terpineol. Gabungan kedua sebatian ini sering disebut pati Thymo-T.

Dengan kedua-dua sebatian ini, diharapkan kulit menjadi lebih sihat dan bersih dari kotoran dan bakteria, dan juga bebas dari peradangan. Ini membolehkan jerawat sembuh lebih cepat dan mencegah pertumbuhan jerawat baru.

Kaedah Lebih Banyak untuk SembuhJjururawat

Thymol dan terpineol ia boleh menjadi senjata yang tepat untuk menyembuhkan jerawat. Walau bagaimanapun, kesihatan dan kebersihan kulit yang teliti tidak boleh dilupakan. Berikut adalah teknik asas penjagaan kulit jerawat:

  • Elakkan menyentuh dan memerah jerawat.
  • Elakkan menyentuh wajah anda dengan tidak perlu.
  • Elakkan membersihkan wajah anda dengan span atau kain kasar
  • Bersihkan wajah anda 2 kali sehari dengan sabun pencuci muka, iaitu pada waktu pagi setelah bangun dan pada waktu malam sebelum tidur.
  • Gunakan pelembap untuk melindungi kulit anda dari dehidrasi, terutama jika anda mengambil ubat jerawat, yang dapat mengeringkan kulit anda.
  • Basuh muka anda dengan air bersih setiap kali anda berpeluh.
  • Gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi yang bertuliskan "spektrum luas", untuk perlindungan daripada sinaran UVA dan UVB.
  • menggunakan solekan berasaskan air atau solekan dengan label bukan komedogenik.

Walaupun timol dan terpineol telah terbukti manfaatnya untuk menyembuhkan jerawat, anda juga harus berhati-hati dalam memilih sabun pencuci muka atau produk penjagaan wajah. Tidak semua bahan dalam produk penjagaan wajah sesuai untuk kulit anda, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif.

Sekiranya anda keliru atau tidak yakin memilih produk yang tepat untuk menyembuhkan jerawat, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi. Dengan cara itu, doktor dapat memberikan rawatan jerawat yang sesuai dengan keadaan kulit anda.