Keluarga

Adakah Selamat Menghilangkan Rambut dengan Waxing untuk Wanita Hamil?

Sebentar mengandung,bulu badan dapat tumbuh dengan lebih cepat dan mudah menjadi lebat. Wanita hamil mengalami perkara ini dan ingin melakukannya wpaksi,sehingga rambut di badan hilang dan tidak lagi mengganggu penampilan? Ayuh, lihat penjelasannya mengenai keselamatan waxing ketika mengandung mengikuti ini.

Pertumbuhan rambut yang lebih tebal semasa kehamilan adalah perkara biasa. Ini disebabkan oleh perubahan hormon, dan biasanya akan kembali normal dalam masa 6 bulan selepas melahirkan.

Walaupun tidak perlu dibimbangkan, pertumbuhan rambut di pelbagai kawasan badan boleh menyebabkan ketidakselesaan. Tidak hairanlah ramai wanita hamil memilih untuk menyingkirkannya dengan melakukan waxing.

KeselamatanWaxingSemasa Mengandung

Waxing semasa mengandung agak selamat untuk dilakukan. Sebelum melakukan waxingWanita hamil disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

Walaupun agak selamat, lakukan waxing ketika hamil mungkin lebih menyakitkan daripada ketika tidak hamil. Sebabnya, perubahan hormon yang berlaku semasa mengandung boleh menyebabkan kulit wanita hamil menjadi lebih sensitif dan mudah gatal.

Wpaksi Semasa hamil harus dilakukan dengan lebih berhati-hati. Wanita hamil tidak boleh melakukan waxing pada kulit dengan jerawat, luka, ruam, vena varikos, dan keloid. Sekiranya wanita hamil terus melakukan waxing Dengan keadaan kulit ini, kulit boleh menjadi bengkak, pecah, dan jengkel.

Petua Selamat Dilakukan Waxing Sebentar Mengandung

Waxing boleh dilakukan di rumah atau di klinik kecantikan. Di rumah, wanita hamil boleh membeli waxing di pasar raya dan sapukan pada kulit yang berbulu.

Waxing yang dijual di pasaran sebenarnya boleh digunakan dengan mudah. Wanita hamil hanya perlu menyapukan lilin yang dihangatkan pada kulit agar dapat dikurangkan. Sapukan lilin ke arah pertumbuhan rambut.

Setelah memohon secara merata, letakkan sehelai kertas atau kain di atas kulit yang berlilin. Diamkan selama beberapa saat dan kemudian tarik dengan cepat ke arah yang bertentangan dengan arah pertumbuhan rambut.

Sekiranya wanita hamil tidak mahu diganggu, pergi ke klinik kecantikan atau salun berhampiran rumah anda. Walau bagaimanapun, pastikan klinik yang anda inginkan bersih dan waxing dilakukan oleh pakar atau diawasi oleh doktor.

Kemudian, pastikan salun tidak digunakan semula waxing yang telah digunakan oleh pelanggan lain. Ini berguna untuk mengurangkan risiko wanita hamil mengalami jangkitan.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh wanita hamil sebelum dan selepas melakukannya waxing, sama ada di salun atau di rumah, iaitu:

1. Mempotong rambut lebih pendek

Sekiranya bulu menjadi in−waxing mempunyai panjang lebih dari 1.5 cm, wanita hamil disarankan memotongnya terlebih dahulu menggunakan gunting. Ini kerana semakin panjang buluwaxing, proses waxing ia akan lebih menyakitkan.

2. Melbuat ujian alahan pertama

Sebelum melakukan waxing, disyorkan untuk meneteskan lilin waxing sedikit ke kulit terlebih dahulu. Ini berguna untuk memeriksa reaksi kulit terhadap lilin yang akan digunakan. Sekiranya reaksi kulit alergi berlaku, seperti ruam kulit, gatal-gatal, dan kerengsaan, wanita hamil disarankan untuk tidak melakukannya waxing.

3. Pastikan kulit bersih

Sebelum melakukan waxing, pastikan kawasan kulit yang akan dirawatwaxing bersih dan kering. Tujuannya adalah untuk lilin lilin boleh melekat dengan sempurna, jadi prosesnya waxing boleh dilakukan dengan mudah dan dengan risiko kerengsaan minimum.

4. Menggunakan waxing suam

Sekiranya wanita hamil melakukannya waxing di rumah, wanita hamil disarankan memanaskan lilin waxing pertama, supaya lilin dapat melekat pada kulit dengan lebih mudah.

Walau bagaimanapun, pastikan lilin yang disapu pada kulit suam, tidak panas. Sekiranya terlalu panas, kulit boleh terbakar yang kemudian boleh menyebabkan jangkitan.

5. Sapukan losyen pada kulit

Selepas waxing Setelah ini dilakukan, wanita hamil dapat memampatkan kawasan kulit yang baru dirawat.waxing Gunakan kompres sejuk untuk mengurangkan kesakitan. Kemudian, keringkan dan sapukan losyen bukan komedogenik dan bebas minyak ke kawasan kulit.

Alternatif lain ialah menggunakan losyen antiseptik seperti yang disarankan oleh doktor anda untuk mencegah jangkitan, kerengsaan, atau kemerahan kulit yang disebabkan oleh waxing.

6. Pakai pakaian yang longgar

Selepas waxing Sekiranya dilakukan, wanita hamil juga disarankan untuk memakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan geseran. Elakkan juga mandi air panas selepas itu.

7. MenghElakkan cahaya matahari langsung

Selepas melakukan waxingWanita hamil juga disarankan agar tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung dan bersenam. Sebagai tambahan, wanita hamil tidak boleh menggunakan produk yang mengandungi minyak wangi, bahan kimia, dan pewarna.

Wanita hamil disarankan untuk menggunakan ini selama satu hari setelah melakukannya waxing. Satu hari kemudian, wanita hamil boleh kembali menggunakan pelembap kulit.

Waxing boleh menjadi cara untuk memiliki kulit yang licin semasa hamil. Walau bagaimanapun, jaga keselamatan terlebih dahulu semasa melakukan waxing, ya, mengandung. Sekiranya perlu, wanita hamil boleh berunding dengan pakar sakit puan atau pakar dermatologi terlebih dahulu.