Keluarga

4 Ciri-ciri Anak Indigo yang Perlu Anda Ketahui

Kanak-kanak indigo umumnya dipercayai mempunyai kebolehan khas yang berbeza dengan kanak-kanak lain, terutama dalam hal-hal yang berkaitan dengan dunia ghaib. Bukan itu sahaja, kanak-kanak indigo juga mempunyai watak yang unik dan lebih peka terhadap keadaan persekitaran.

Anak indigo adalah kanak-kanak yang dianggap istimewa kerana mereka mempunyai kebolehan dan ciri yang berbeza dari rakan sebaya. Mereka juga sering dianggap memiliki kemampuan seperti paranormal, seperti dapat membaca fikiran orang lain atau meramalkan masa depan.

Kata indigo itu sendiri berasal dari nama indigo yang bermaksud warna indigo, biru tua, atau ungu. Warna ini diyakini sebagai aura yang berasal dari anak-anak indigo yang dapat menggambarkan keperibadian dan kekuatan mereka, seperti tahap kecerdasan dan kepekaan yang tinggi.

Mengenali Ciri-ciri Kanak-kanak Indigo

Walaupun secara fizikal tidak berbeza dengan kanak-kanak lain, anak indigo biasanya mempunyai ciri atau kelebihan dalam beberapa cara, termasuk:

1. Mempunyai kecerdasan tinggi dalam akademik

Kanak-kanak indigo dianggap mempunyai kelebihan dalam banyak bidang daripada kanak-kanak seusia mereka, termasuk akademik.

Tidak jarang kanak-kanak indigo dapat segera memahami perkara-perkara yang tidak dapat difahami oleh anak-anak seusianya dan dapat mengambil pendidikan di peringkat yang lebih tinggi dengan cepat.

2. Mempunyai kreativiti tahap tinggi

Bukan sahaja pintar dalam akademik, kanak-kanak indigo juga merupakan individu yang sangat kreatif dan inovatif. Mereka dapat melihat masalah dari perspektif yang berbeza daripada kebanyakan orang.

Oleh itu, tidak jarang kanak-kanak indigo dapat menyelesaikan masalah yang sukar atau tidak dapat diselesaikan oleh orang yang lebih tua dari mereka.

3. Mempunyai intuisi yang lebih kuat

Kanak-kanak indigo mempunyai intuisi tajam yang dapat menolong mereka membuat pilihan atau keputusan dalam aktiviti seharian mereka.

Dalam satu kes dinyatakan bahawa seorang anak indigo dapat menjawab soalan ujian matematik, walaupun dia tidak tahu bagaimana melakukannya. Anak indigo bergantung sepenuhnya pada gerak hati atau firasatnya untuk menjawab semua soalan peperiksaan.

4. Mmempunyai watak yang sukar

Sebilangan besar anak indigo mempunyai watak yang terdengar ekstrem, mulai dari mudah marah, keras kepala, hiperaktif, hingga selalu ingin diperlakukan dengan adil dari perspektif mereka sendiri.

Selain itu, kanak-kanak indigo juga digambarkan sebagai orang yang sangat peka terhadap pelbagai perkara. Tidak hanya secara emosional, anak-anak indigo juga lebih peka terhadap perkara-perkara yang dapat dirasakan melalui lima deria.

Kanak-kanak indigo boleh bertindak balas dengan cara yang berbeza atau berlebihan terhadap bau, cahaya, atau suara, yang mungkin kelihatan normal bagi kebanyakan orang.

Terlepas dari hak istimewa ini, hingga sekarang, belum ada penelitian yang dapat mengesahkan semua andaian yang beredar dan diyakini oleh masyarakat mengenai anak indigo.

Sebenarnya, kebenaran mengenai kewujudan anak indigo masih sering dipersoalkan, oleh itu masih banyak orang yang tidak mempercayai perkara ini.

Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan ciri-ciri anak indigo, seperti lebih pintar daripada rakan sebaya atau sangat sensitif terhadap pelbagai perkara, tidak ada salahnya berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara yang tepat untuk menemaninya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found