Kehidupan yang sihat

Punca dan Cara Mengatasi Kekurangan Tenaga Kronik

OOrang yang mempunyai kekurangan tenaga kronik secara amnya akan merasa tidak sihat dan sangat letih. Sebenarnya, keletihan masih ada walaupun sudah berehat. Punca keadaan ini berbeza-beza dan untuk mengatasinya sepenuhnya, penyebabnya perlu diketahui terlebih dahulu.

Terdapat beberapa perkara atau penyakit yang boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami kekurangan tenaga kronik. Keadaan yang disebut sindrom keletihan kronik (sindrom keletihan kronik) sering diabaikan, hingga akhirnya muncul gangguan yang dapat menghalang aktiviti harian.

Punca dan Gejala Kekurangan Tenaga Kronik

Walaupun penyebabnya sendiri tidak jelas, kekurangan tenaga kronik diketahui disebabkan oleh tekanan, jangkitan virus, gangguan sistem imun, atau ketidakseimbangan hormon.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara ini, faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko kekurangan tenaga kronik adalah jantina dan usia. Wanita lebih cenderung mengalami kekurangan tenaga kronik berbanding lelaki. Sementara itu, dari segi usia, keadaan ini lebih biasa pada orang berusia 40-50 tahun.

Gejala kekurangan tenaga kronik berbeza-beza, termasuk:

  • Penat berpanjangan
  • Penurunan daya tumpuan dan ingatan
  • Kelenjar getah bening yang bengkak di leher atau ketiak
  • Sakit otot atau sendi tanpa sebab yang jelas
  • Sakit kepala yang kerap atau sakit tekak

Sekiranya masih ringan, gejalanya mungkin tidak begitu jelas. Namun, dalam keadaan teruk, orang yang mengalami kekurangan tenaga kronik akan merasa sukar untuk melakukan aktiviti sederhana dan kadang-kadang perlu menggunakan kerusi roda kerana tidak ada kekuatan untuk berjalan. Mereka juga menjadi lebih sensitif terhadap cahaya atau suara, dan merasa sangat letih setelah keluar dari rumah, walaupun hanya sebentar.

Cara Mengatasi Kekurangan Tenaga Kronik

Sekiranya anda mengalami keletihan yang tidak hilang walaupun selepas berehat, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan gangguan yang anda alami.

Pemeriksaan dari doktor perlu dilakukan kerana gejala kekurangan tenaga kronik hampir serupa dengan gejala penyakit lain, seperti gangguan tidur, penyakit jantung, penyakit paru-paru, atau bahkan gangguan mental. Keletihan yang anda rasakan juga disebabkan oleh anemia, hipotiroidisme, atau diabetes.

Sekiranya keputusan pemeriksaan tidak menunjukkan adanya penyakit di atas, doktor akan mempertimbangkan kemungkinan bahawa anda menderita kekurangan tenaga kronik. Selain mengatasi perkara-perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini, doktor anda juga akan menasihati anda untuk:

1. Mengubah gaya hidup

Untuk membantu mengurangkan gejala kekurangan tenaga kronik, doktor anda akan meminta anda menjalani gaya hidup sihat. Selain mengonsumsi makanan berkhasiat secara berkala, anda juga akan diminta untuk menerapkan pola tidur biasa. Cuba tidur pada waktu yang sama setiap hari untuk menjadikannya kebiasaan.

Selain itu, anda juga harus mengehadkan atau mengelakkan pengambilan kafein, terutama pada waktu petang atau malam, sehingga anda tidak menghadapi masalah tidur.

2. Menjalani terapi tingkah laku kognitif

Terapi ini dapat mengubah pemikiran anda menjadi lebih positif. Akibatnya, keluhan atau gejala kekurangan tenaga kronik yang anda alami dapat diselesaikan dan kualiti hidup anda juga dapat menjadi lebih baik.

3. Menjalani terapi akupunktur

Untuk mengatasi kekurangan tenaga kronik, doktor anda mungkin mencadangkan anda menjalani terapi akupunktur. Penyelidikan menunjukkan bahawa terapi akupunktur dapat mengurangkan gejala kekurangan tenaga kronik, dan juga kemurungan yang berlaku akibat keadaan ini.

4. Mengambil ubat tertentu

Satu ubat yang mungkin diresepkan oleh doktor adalah antidepresan. Ini kerana orang yang mengalami kekurangan tenaga kronik cenderung mengalami kemurungan.

Sekiranya tidak dirawat, kekurangan tenaga kronik dapat mengakibatkan penurunan kualiti hidup, produktiviti, dan pelbagai masalah lain. Apabila berlaku pada wanita hamil, kekurangan tenaga kronik bahkan boleh menyebabkan hiperemesis gravidarum dan komplikasi serius lain yang boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin mereka.

Jadi, jika anda selalu merasa letih walaupun anda sudah cukup rehat atau mengalami aduan lain yang menyebabkan kekurangan tenaga kronik, segera berjumpa doktor agar pemeriksaan dapat dilakukan dan diberi rawatan yang tepat.