Keluarga

Manfaat Memeluk Kesihatan dan Kebahagiaan yang Anda Tidak Akan Lupa

Walaupun kelihatan mudah dan sederhana, pelukan mempunyai banyak faedah, baik untuk kesihatan tubuh dan meningkatkan kebahagiaan. Oleh itu, jangan sia-siakan peluang untuk berpelukan dengan pasangan, keluarga dan orang terdekat anda.

Satu kajian mengatakan, pelukan mempunyai fungsi yang serupa dengan penyusuan. Ini kerana pelukan membuat tubuh melepaskan hormon oksitosin, hormon yang berkaitan dengan perasaan bahagia. Tidak hairanlah bahawa pelukan memberi perasaan dekat antara ibu dan bayi, terutamanya semasa menyusu.

Baris Fungsi Pelukan yang Anda Tidak Tahu

Begitu banyak penggunaan pelukan yang boleh memberi manfaat kepada kita. Mari kita lihat bersama di sini:

 • Menjadi kkunci untuk hubungan yang harmoni

  Pelukan dapat memprovokasi tubuh untuk melepaskan hormon oksitosin, yang dapat membuat anda merasa lebih tenang dan selesa, sehingga membantu hubungan antara pasangan merasa lebih harmoni. Oleh itu, semakin kerap anda berpelukan, semakin besar kemungkinan pasangan anda akan saling mencintai.

 • Sayajadikan seseorang sayarasa selamat dan dilindungi

  Terdapat banyak bukti untuk menunjukkan bahawa orang dewasa yang sering dipeluk dan dipeluk sejak kecil boleh mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah daripada mereka yang kurang mendapat pelukan semasa kecil. Hubungan fizikal pada orang dewasa juga dianggap dapat mengurangkan tekanan dalam kehidupan mereka, walaupun hanya dengan sedikit sentuhan.

 • Memupuk perasaan positif

  Manfaat lain dari memeluk adalah bahawa ia menimbulkan perasaan positif bagi sesiapa yang melakukannya. Selagi anda selesa, berpelukan dapat membentuk ikatan dan kepercayaan. Pelukan membantu anda merasa aman, kerana ikatan dalam pelukan menimbulkan rasa perlindungan, yang membuat anda merasa lebih positif dan tenang.

 • Menguatkan daya tahan badan

  Rasa tenang, selesa, dan jauh dari tekanan memeluk, mempunyai kesan yang baik pada sistem kekebalan tubuh, sehingga tubuh lebih kuat dalam menangani pelbagai penyebab jangkitan.

 • Baik untuk jantung dan kesihatanedaia tertekan

  Kesihatan jantung mungkin mendapat manfaat daripada pelukan. Ini kerana pelukan diramalkan akan mengurangkan kadar kortisol. Hormon ini dihasilkan oleh adrenalin ketika seseorang berada dalam keadaan tertekan.

Walaupun tidak ada standar untuk berapa banyak pelukan yang harus dilakukan, cobalah memeluk sekerap mungkin, sehingga manfaat yang dapat Anda rasakan lebih besar lagi. Bermula dari faedah untuk mengurangkan tekanan, meningkatkan kualiti hubungan dengan pasangan atau teman wanita, untuk menjadikan tubuh lebih sihat. Anda juga boleh mencuba posisi pelukan tertentu, seperti sudu.

Memandangkan pelbagai faedah yang dapat diperoleh dari memeluk, tidak ada salahnya jika sesama ahli keluarga dan saudara terdekat memulakan budaya memeluk untuk menyatakan kasih sayang.