Kesihatan

Alfuzosin - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Alfuzosin adalah ubat untuk melegakan gejala pembesaran kelenjar prostat jinak, seperti kesukaran membuang air kecil, merasa tidak lengkap setelah membuang air kecil, kerap membuang air kecil, terutama pada waktu malam, atau aliran air kencing yang gagah.

Alfuzosin tergolong dalam kelas ubat penghalang alfa (penghalang alfa). Ubat ini berfungsi dengan melegakan otot kelenjar prostat dan pundi kencing, sehingga aliran air kencing lebih lancar dan keluhan mereda. Ubat ini tidak dapat mengurangkan ukuran kelenjar prostat atau menyembuhkannya hiperplasia prostat jinak (BPH).

Alfuzosin boleh menyebabkan penurunan tekanan darah, tetapi tidak digalakkan untuk merawat hipertensi.

Tanda DaganganAlfuzosin: Xatral XL

Apa itu Alfuzosin

kumpulanUbat preskripsi
Kategori Penyekat alfa (penghalang alfa)
ManfaatMelegakan simptom pembesaran kelenjar prostat jinak atau hiperplasia prostat jinak (BPH).
Dimakan olehDewasa berumur 18 tahun
 

Alfuzosin untuk wanita hamil dan menyusui

Kategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada alfuzosin diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ubat ini hanya bertujuan untuk pesakit lelaki. Wanita, wanita hamil, dan ibu yang menyusu tidak boleh mengambil ubat ini.

Bentuk ubatTablet pelepasan perlahan

Amaran Sebelum Mengambil Alfuzosin

Alfuzosin hanya boleh diambil mengikut preskripsi doktor. Sebelum mengambil ubat ini, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Alfuzosin tidak boleh diambil oleh seseorang yang alah kepada ubat ini.
 • Alfuzosin hanya ditujukan untuk pesakit lelaki dewasa, jadi tidak boleh diminum oleh wanita atau kanak-kanak yang berumur kurang dari 18 tahun.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati yang teruk. Alfuzosin tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah menghidap penyakit hati, barah prostat, penyakit ginjal, katarak, atau penyakit jantung dan saluran darah, termasuk gangguan irama jantung, hipertensi, hipotensi, angina, atau gagal jantung.
 • Beritahu doktor bahawa anda mengambil alfuzosin jika anda merancang untuk menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, atau pembedahan katarak.
 • Jangan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan semasa anda mengambil Alfuzosin, kerana ubat ini dapat menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil makanan tambahan, produk herba, atau ubat-ubatan, termasuk ubat antihipertensi.
 • Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan, overdosis, atau kesan sampingan yang serius setelah mengambil alfuzosin.

Dos dan Penggunaan Alfuzosin

Dos dan tempoh penggunaan alfuzosin akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit. Secara amnya, dos tablet alfuzosin pelepasan perlahan untuk merawat pembesaran kelenjar prostat jinak atau Hiperplasia prostat jinak (BPH) untuk orang dewasa ialah 10 mg, sekali sehari, diambil sebelum tidur.

Bagi orang tua yang mengalami pengekalan kencing akut kerana pembesaran prostat jinak, dosnya adalah 10 mg, sekali sehari, diambil selama 3-4 hari bermula dari hari pertama penyisipan kateter kencing.

Cara Pengambilan Alfuzosin dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum mengambil alfuzosin. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding dengan doktor anda.

Ambil alfuzosin dengan atau sejurus selepas makan. Jangan mengambil alfuzosin sebelum makan atau semasa perut kosong. Telan tablet alfuzosin secara keseluruhan, jangan mengunyah atau menghancurkan ubat. Ambil alfuzosin secara berkala pada waktu yang sama setiap hari untuk kesan rawatan maksimum.

Penggunaan alfuzosin dapat meningkatkan risiko tekanan darah rendah atau hipotensi, yang dicirikan oleh pening atau pingsan. Oleh itu, elakkan berdiri terlalu lama dan pastikan berdiri perlahan-lahan, setelah anda mengambil ubat ini.

Sekiranya anda lupa mengambil alfuzosin, segera ambil ubat ini jika selang waktu antara jadual pengambilan seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Kawal mengikut jadual yang telah diberikan semasa mengambil alfizosin, agar keadaan anda dapat dipantau. Simpan tablet alfuzosin dalam bekas tertutup pada suhu sejuk. Lindungi ubat ini dari terkena cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Alfuzosin dengan Dadah Lain

Beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika alfuzosin digunakan dengan ubat-ubatan tertentu adalah:

 • Peningkatan tahap alfuzosin dalam darah yang boleh menyebabkan penurunan tekanan darah secara drastik apabila digunakan dengan eritromisin, ketokonazol, itraconazole, atau ritonavir
 • Peningkatan risiko hipotensi postural dan pingsan apabila digunakan dengan ubat penghalang alfa atau ubat antihipertensi lain, termasuk nitrat
 • Peningkatan risiko degupan jantung tidak teratur jika digunakan dengan amiodarone, haloperidol, citalopram, gatifloxacin, atau metadone

Kesan Sampingan dan Bahaya Alfuzosin

Kesan sampingan yang biasa selepas mengambil alfuzosin adalah pening, sakit kepala, dan keletihan yang tidak biasa. Ubat ini juga dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan saluran pernafasan. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Sakit dada, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Sakit perut atas, hilang selera makan, kencing gelap, najis berwarna tanah liat, menguning kulit atau mata
 • Pening sangat berat sehingga anda merasa seperti pingsan
 • Ereksi zakar berpanjangan dan menyakitkan