Kesihatan

Triamcinolone Nasal Spray - Faedah, dos dan kesan sampingan

Semburan hidung Triamcinolone adalah ubat yang digunakan untuk melegakan gejala keradangan akibat rinitis alergi, seperti hidung berair, bersin, kesesakan hidung, gatal-gatal hidung, dan gatal-gatal di tekak.

Semburan hidung triamcinolone adalah salah satu bentuk dos triamcinolone. Ubat ini tergolong dalam kelas ubat kortikosteroid yang berfungsi dengan mempengaruhi pelbagai sel dan mediator yang berperanan dalam munculnya reaksi keradangan, seperti sel mast, eosinofil, histamin, leukotrien, dan sitokin.

Harap maklum bahawa ubat ini tidak digunakan untuk merawat selesema atau rinitis kerana jangkitan virus atau bakteria.

Tanda dagangan semburan hidung triamcinolone: Nasacort AQ

Apa itu Triamcinolone Nasal Spray

kumpulanUbat preskripsi
KategoriKortikosteroid
ManfaatMelegakan simptom keradangan akibat rinitis alergi
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun
Spray Nasal Triamcinolone untuk Wanita HamilKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada semburan hidung triamcinolone diserap ke dalam susu ibu atau selamat digunakan oleh ibu yang menyusu. Ibu yang menyusu harus berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatsemburan hidung (semburan hidung)

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Spray Nasal Triamcinolone

Semburan hidung Triamcinolone hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan semburan hidung triamcinolone:

 • Jangan gunakan ubat ini jika anda alah kepada triamcinolone. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami jangkitan hidung, kecederaan hidung, glaukoma, katarak, atau penyakit berjangkit, seperti tuberkulosis.
 • Beritahu doktor anda jika anda baru menjalani rhinoplasty.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil semburan hidung triamcinolone sebelum menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Elakkan bersentuhan dengan atau dekat dengan orang yang menderita penyakit berjangkit yang mudah menular, seperti cacar air atau campak, kerana ubat ini dapat meningkatkan risiko jangkitan anda.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi atau overdosis ubat setelah menggunakan semburan hidung triamcinolone.

Dos dan Arahan Penggunaan Triamcinolone Nasal Spray

Dos dan tempoh penggunaan semburan hidung triamcinolone akan ditentukan oleh doktor mengikut umur dan keadaan pesakit. Berikut adalah dos biasa semburan hidung triamcinolone untuk melegakan gejala rhinitis alergi:

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun: Dos awal adalah 2 semburan ke dalam setiap lubang hidung, sekali sehari atau sebanyak 220 mcg sehari. Sekiranya gejala bertambah baik, dos boleh dikurangkan menjadi 1 semburan ke dalam setiap lubang hidung, sekali sehari atau sebanyak 110 mcg sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: Dos awal adalah 1 semburan ke dalam setiap lubang hidung, sekali sehari atau sebanyak 110 mcg sehari. Dos boleh ditingkatkan menjadi 2 semburan sekali sehari atau sebanyak 220 mcg sehari jika diperlukan.
 • Anak umur 2–5 tahun: Dos maksimum adalah 1 semburan ke dalam setiap lubang hidung, sekali sehari atau sebanyak 110 mcg sehari.

Cara Menggunakan Semburan Hidung Triamcinolone dengan betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca maklumat pada bungkusan sebelum menggunakan semburan hidung triamcinolone. Bersihkan hidung anda dan goncangkan botol ubat ini sebelum menggunakannya.

Posisikan kepala anda sedikit ke belakang. Tutup satu lubang hidung dengan jari anda dan kemudian semburkan ubat ke lubang hidung.

Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung dan tahan nafas selama beberapa saat, kemudian hembuskan keluar melalui mulut anda. Lakukan perkara yang sama untuk lubang hidung yang lain. Setelah menggunakan ubat itu, lap hidung dengan tisu kering.

Jangan menyemburkan ubat ke penghalang di bahagian tengah hidung (septum hidung). Elakkan meniup hidung anda sekurang-kurangnya 15 minit selepas menggunakan ubat ini.

Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Cuba minum triamcinolone pada masa yang sama setiap hari agar rawatan berkesan.

Sekiranya anda terlupa menggunakan triamcinolone, lakukan segera sekiranya rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan semburan hidung triamcinolone dalam bungkusan. Letakkan ubat di bilik kering dan sejuk. Jauhkan ubat dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Semburan Hidung Triamcinolone dengan Ubat-ubatan Lain

Risiko kesan sampingan boleh meningkat jika semburan hidung triamcinolone digunakan bersama dengan mana-mana ubat berikut:

 • Clarithromycin
 • Erythromycin
 • Atazanavir
 • Indinavir
 • sijil
 • Ketokonazol
 • Ritonavir
 • Saquinavir

Kesan Sampingan dan Bahaya Penyemburan Hidung Triamcinolone

Beberapa kesan sampingan di bawah boleh berlaku selepas menggunakan semburan hidung triamcinolone:

 • Kerengsaan atau kekeringan pada hidung atau tekak
 • Bersin atau batuk
 • Kemunculan rasa atau bau yang tidak menyenangkan
 • Hidung berdarah

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak menjadi lebih baik atau bertambah buruk. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti sakit hidung atau sakit atau kehilangan keupayaan untuk berbau (anosmia).

Walaupun jarang berlaku, jika digunakan untuk waktu yang lama, semburan hidung triamcinolone dapat diserap ke dalam badan dan menyebabkan kesan sampingan seperti gangguan penglihatan, penurunan berat badan, bengkak di kaki dan kaki, atau kerentanan yang lebih tinggi terhadap penyakit berjangkit.