Kehidupan yang sihat

Petua Memilih Pelembap untuk Kulit Kering

Kkulit kering dan retak sangat memerlukan pelembap. Namun, jangan hanya memilih pelembap. Pelembapterutamanya untuk kulit kering berbeza dengan pelembap biasa. Agar tidak salah, ketahui cara memilih pelembap yang sesuai untuk kulit kering.

Jenis kulit kering cenderung gatal dengan mudah, kelihatan bersisik, dan terasa kasar. Kulit jenis ini sangat memerlukan penggunaan pelembap secara berkala. Jika tidak, kulit kering boleh mengalami kerengsaan, bahkan masalah kulit yang lebih teruk. Namun, pelembap yang digunakan juga tidak boleh sewenang-wenangnya, dan harus sesuai dengan jenis kulit.

Petua Memilih Pelembap untuk Kulit Kering

Bukan hanya berguna untuk menjaga kulit terhidrat, pelembap yang tepat juga dapat meningkatkan warna dan tekstur kulit kering agar kelihatan segar, cerah, dan awet muda. Agar tidak salah dalam memilih pelembap khas untuk kulit kering, ikuti petua berikut:

1. Pilih pelembap tanpa pewangi dan pewarna

Beberapa pelembap kulit diperkaya dengan minyak wangi atau pewangi dan pewarna. Bahan ini tidak digalakkan untuk digunakan bagi anda yang mempunyai kulit kering. Ini kerana kedua-dua bahan tersebut boleh menyebabkan kerengsaan, sehingga tidak sesuai untuk kulit kering.

Apabila anda ingin membeli pelembap, pilih produk yang berlabel khusus untuk kulit kering dengan keterangan "bebas alkohol"," bebas wangian ", atau berlabel"hypoallergenic"

2. Pilih pelembap dalam penyediaan krim

Pelembap boleh didapati dalam bentuk krim atau losyen. Kedua-dua produk ini serupa tetapi tidak sama. Pelembap dalam bentuk krim mempunyai konsistensi yang lebih berminyak, sementara losyen lebih merupakan campuran air dan wangian.

Sekiranya digunakan pada kulit kering, losyen cenderung berisiko menyebabkan kerengsaan. Oleh itu, anda yang mempunyai kulit kering dan cenderung sensitif disarankan memilih pelembap dalam bentuk krim.

3. Lebih selektif dalam memilih kandungan pelembap

Semasa memilih pelembap untuk kulit kering, perhatikan label bahan pada produk dan pastikan kandungan pelembap sesuai untuk kulit kering. Bahan atau ramuan yang dicadangkan untuk kulit kering merangkumi:

 • Urea
 • Lanolin
 • Asid hyaluronik
 • Ceramides
 • Gliserin
 • Dimethicone

Sebagai tambahan kepada ramuan di atas, pelembap untuk kulit kering juga biasanya mengandungi minyak, seperti minyak kacang soya, minyak kelapa, minyak zaitun, dan minyak mineral.

4. Gunakan Jeli petroleum

Pelembap dengan bahan Jeli petroleum dapat menahan kandungan air di permukaan kulit sehingga tidak menguap dengan mudah, jadi lebih baik mencegah kulit kering.

Pelembap yang mengandungi Jeli petroleum Ia banyak terdapat dalam bentuk krim dan biasanya digunakan untuk kulit yang sangat kering. Selain kulit kering, Jeli petroleum Ia juga boleh digunakan untuk merawat bibir kering dan tumit atau kaki yang retak.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda disyorkan menggunakan pelembap 2-3 kali sehari. Gunakan pelembap tepat selepas mandi semasa kulit anda masih sedikit lembap. Semasa menggunakan pelembap, tunggu beberapa minit sehingga meresap ke dalam kulit dengan baik sebelum memakai pakaian.

Untuk memperbaiki keadaan kulit kering dan retak, lakukan rawatan berikut:

 • Gunakan pelindung matahari (sekurang-kurangnya SPF 15) semasa melakukan aktiviti di bawah terik matahari. Anda boleh memilih pelindung matahari yang dilengkapi dengan kandungan pelembap.
 • Elakkan mandi terlalu lama kerana boleh mengeringkan kulit dengan lebih banyak lagi. Hadkan masa mandi hingga 5-10 minit.
 • Pilih sabun mandi yang mengandungi pelembap atau dirumus khas untuk kulit kering.
 • Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari, untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Gunakan pelembap atau pelembap, terutama di ruang kerja dan bilik tidur, jika ruangan menggunakan penghawa dingin.

Sekiranya kulit anda masih kering, walaupun setelah menggunakan pelembap untuk kulit kering secara berkala, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.

Doktor akan memberikan nasihat mengenai jenis pelembap yang sesuai untuk kulit anda dan memberikan rawatan sekiranya terdapat penyakit atau keadaan perubatan tertentu yang menyebabkan kulit anda kering.