Kehidupan yang sihat

Bersenam Dengan Perut Kosong, Adakah Selamat?

Mungkin anda pernah mendengar khabar angin yang mengatakan bahawa bersenam dengan perut kosong dapat membakar lebih banyak lemak. Dengan membakar lebih banyak lemak, diharapkan berat badan dapat turun dengan lebih cepat. Namun, adakah ia selamat?

Latihan semasa perut kosong dikenali sebagai kardio pantas. Teknik ini dipercayai dapat membantu mempercepat penurunan berat badan. Pendapat ini tidak sepenuhnya salah, tetapi masalahnya adalah, adakah selamat untuk tubuh? Lihat penjelasan berikut.

Faedah Sukan Spada Perut Kosong

Apabila perut kosong, tubuh akan menggunakan simpanan makanan untuk diproses menjadi sumber tenaga. Pada mulanya, tubuh akan menggunakan simpanan karbohidrat, kemudian hanya membakar simpanan lemak.

sekarang, ketika berolahraga dengan perut kosong, harapannya adalah simpanan lemak akan dibakar sebagai tenaga sehingga dapat mengurangkan simpanan lemak dan menurunkan berat badan.

Namun, ini ternyata salah. Satu kajian menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan jumlah kalori yang terbuang dan lemak yang dibakar ketika seseorang berlari selama 60 minit dengan perut kosong atau tidak.

Risiko Senaman pada Perut Kosong

Sebaliknya, bersenam dengan perut kosong mempunyai beberapa kesan negatif terhadap kesihatan, iaitu:

  • Meningkatkan risiko hipoglikemia (kadar gula darah rendah). Apabila mengalami keadaan ini, anda boleh merasa pening, mual, gemetar, dan juga pingsan.
  • Mengurangkan stamina, jadi tidak cukup kuat untuk bersenam lama. Orang yang bersenam dengan perut kosong biasanya akan merasa letih dengan lebih mudah.

Sebenarnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa bersenam dengan perut kosong dapat meningkatkan selera makan anda selepas itu. Ini boleh membuatkan anda makan lebih banyak dari biasa dan akhirnya meningkatkan pengambilan kalori anda.

Pelbagai Pilihan Makanan atau Minuman yang Baik untuk Dimakan Sebelum Bersenam

Bersenam ketika perut kosong sebenarnya tidak berbahaya, bergantung pada jenis senaman.

Sekiranya anda akan melakukan senaman berat dengan jangka masa panjang, anda harus makan terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan negatif di atas. Namun, jika anda hanya ingin berjalan-jalan santai atau berjoging untuk waktu yang singkat, bersenam dengan perut kosong bukanlah masalah.

Sekiranya anda memutuskan untuk makan sebelum bersenam, ingat perkara berikut:

  • Makan 2-3 jam sebelum bersenam dan pilih makanan yang sihat, seperti telur, daging, tenusu rendah lemak, ikan, sayur-sayuran hijau, biji-bijian, dan buah. Jangan lupa untuk mendapatkan cukup cecair dengan minum air.
  • Sekiranya anda hanya mempunyai sedikit masa sebelum bersenam, pilih makanan yang lebih ringan, seperti roti biasa, bar tenaga, atau buah.

Bersenam dengan perut kosong tidak sepenuhnya salah, tetapi faedahnya masih belum jelas dan ada risiko sekiranya anda tidak berhati-hati. Sekiranya anda ingin melakukan ini, cubalah berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui apakah cara bersenam ini selamat untuk anda.