Kesihatan

Kesan Depresi pada Tubuh Yang Perlu Diperhatikan

Selain memberi kesan negatif pada keadaan mental, kemurungan juga mempengaruhi kesihatan fizikal penghidapnya. Kesan negatif yang timbul dapat bervariasi, mulai dari masalah pencernaan hingga penyakit jantung.

Depresi adalah gangguan kesihatan mental yang boleh mempengaruhi emosi, cara berfikir, dan tingkah laku penderita. Orang yang mengalami kemurungan cenderung tidak bersemangat dalam hidup, merasa sedih terus menerus, putus asa, dan bahkan berfikir tentang bunuh diri.

Kesan Depresi pada Tubuh

Kesan negatif kemurungan pada penderita sangat besar. Tidak hanya merosakkan mental, keadaan mental ini juga boleh menyebabkan keluhan fizikal, termasuk:

1. Masalah dengan sistem pencernaan

Depresi berkait rapat dengan masalah dengan sistem pencernaan. Orang yang mengalami kemurungan biasanya mengalami peningkatan atau penurunan selera makan. Dos dan pemakanan makanan yang dimakan juga tidak dipertimbangkan.

Akibatnya, orang yang mengalami kemurungan terdedah kepada pelbagai masalah pencernaan, seperti sakit perut atau kram, sembelit, sindrom iritasi usus, dan kolitis ulseratif. Mereka juga akan berisiko mengalami kegemukan, kekurangan zat makanan, dan dalam keadaan teruk boleh menyebabkan anoreksia geriatrik.

2. Penurunan keinginan seksual

Depresi juga boleh merosakkan kehidupan seks anda. kamu tahu. Orang yang mengalami kemurungan cenderung mengalami penurunan libido, sehingga mereka merasa enggan melakukan aktiviti seksual atau bahkan tidak merasa senang ketika berhubungan seks.

Selain itu, kemurungan juga boleh menyebabkan anorgasmia atau kesukaran mencapai orgasme dan disfungsi ereksi.

3. Fungsi otak terganggu

Bahagian otak tertentu, termasuk hipokampus dan korteks prefrontal, boleh menyusut apabila seseorang mengalami kemurungan. Kesan pengecutan bahagian otak ini adalah penurunan kemampuan mengingat, menyimpan kenangan, membuat keputusan, dan memproses emosi.

Selain itu, kemurungan juga boleh menyebabkan bahagian otak yang disebut amigdala terlalu banyak bekerja. Perubahan amigdala memberi kesan pada corak tidur dan aktiviti orang yang mengalami kemurungan. Sekarang, Gangguan tidur pada orang yang mengalami kemurungan, seperti insomnia, juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

4. Masalah jantung

Hormon stres yang dilepaskan ketika seseorang mengalami kemurungan dapat membuat jantung berdegup lebih cepat dan cepat. Sekiranya dibiarkan lama, keadaan ini meningkatkan risiko penyakit jantung. Salah satunya adalah penyakit jantung koronari yang boleh membawa maut.

5. Melemahkan imuniti

Depresi dapat mengurangkan motivasi seseorang untuk menjalani gaya hidup sihat. Ini akan menjadikan tubuh kekurangan tenaga dan mengurangkan daya tahan tubuh. Apabila imuniti badan semakin lemah, tubuh tidak akan dapat melawan virus dan bakteria sehingga lebih mudah diserang penyakit.

Selain masalah kesihatan di atas, kemurungan juga dapat menyebabkan sakit kepala, sakit atau kelemahan, dan rasa sakit yang berlangsung lama dan tidak sembuh dengan rawatan.

Dari penjelasan di atas, penting bagi anda untuk ingat bahawa kemurungan bukanlah masalah kesihatan yang boleh dipandang ringan dan mesti diatasi dengan segera. Sekiranya diabaikan, kualiti hidup orang yang mengalami kemurungan akan bertambah buruk, baik secara mental dan fizikal.

Sekiranya anda mengalami simptom kemurungan, anda harus segera berjumpa pakar psikologi atau psikiatri. Lakukan usaha yang dianjurkan untuk mengatasi kemurungan, agar perlahan-lahan anda dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bahagia.