Kesihatan

Jenis Makanan yang Disarankan dan Dielakkan untuk Kanak-kanak ADHD

Orang dengan ADHD atau gangguan hiperaktif kekurangan perhatian memerlukan diet khas. Terdapat beberapa jenis makanan yang dianggap baik untuk penghidap ADHD, tetapi ada juga yang dikhuatiri akan memburukkan lagi gejala ADHD.

ADHD adalah salah satu gangguan dalam perkembangan kanak-kanak. ADHD dicirikan oleh gejala kesukaran untuk fokus, mudah terganggu, bercakap, dan selalu mahu aktif.

Pilihan Makanan yang Disyorkan untuk Kanak-kanak ADHD

Beberapa jenis makanan yang baik untuk diberikan kepada kanak-kanak dengan ADHD adalah:

1. Telur

Menjadikan telur sebagai salah satu diet kanak-kanak dengan ADHD adalah langkah yang betul. Makanan sumber protein ini dipercayai dapat meningkatkan kepekatan kanak-kanak ADHD dan membantu keberkesanan ubat ADHD yang dimakan oleh kanak-kanak.

2. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran juga merupakan kumpulan makanan yang baik untuk kanak-kanak dengan ADHD. Makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks dipercayai memudahkan kanak-kanak tidur. Beberapa jenis buah dan sayur yang boleh menjadi pilihan adalah jeruk, epal, pir, kentang, dan labu.

Supaya anak-anak lebih bersemangat ketika makan buah-buahan dan sayur-sayuran, jangan lupa untuk memberi contoh, Ibu. Salah satu cara adalah dengan mengamalkan kebiasaan makan bersama keluarga. Dengan cara itu, anda dan ahli keluarga yang lain dapat memberi contoh untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Susu

Kalsium adalah salah satu mineral penting yang diperlukan kanak-kanak semasa tempoh pertumbuhan mereka, termasuk kanak-kanak dengan ADHD. Kalsium berguna untuk merangsang pembentukan hormon dan mengekalkan sistem saraf yang sihat pada kanak-kanak. Beberapa pilihan makanan dan minuman yang kaya dengan kalsium adalah susu, yogurt, dan keju.

4. Ikan kaya dengan omega-3

Makanan lain yang tidak kurang pentingnya untuk kanak-kanak dengan ADHD adalah makanan yang kaya dengan omega-3. Contoh makanan yang mengandungi banyak asid lemak ini adalah makarel, sardin, dan salmon.

Makanan atau Minuman yang Perlu Dibatasi oleh Kanak-kanak ADHD

Kanak-kanak dengan ADHD dinasihatkan untuk membatasi penggunaan makanan berikut:

1. Gula-gula atau makanan manis

Sebilangan kanak-kanak akan menjadi lebih aktif setelah memakan gula-gula atau makanan yang mengandungi gula, seperti coklat atau gula-gula. Oleh itu, ibu disarankan untuk menghadkan penyediaan makanan manis kepada anak-anak.

2. Makanan atau minuman yang mengandungi pemanis tiruan

Banyak makanan atau minuman bungkusan yang dijual di pasaran, seperti bijirin atau minuman ringan, mengandungi pemanis buatan. Hati-hati, memberi kanak-kanak dengan makanan atau minuman ADHD yang mengandungi pemanis buatan dapat menjadikan mereka lebih aktif, kamu tahu!

Oleh itu, ibu perlu lebih berhati-hati dalam memilih produk makanan dan minuman yang dibungkus, untuk membatasi pengambilan pemanis buatan pada kanak-kanak dengan ADHD.

3. Makanan segera

Makanan segera terasa lebih praktikal dan disukai oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ibu harus menghadkan penyediaan makanan segera kepada anak-anak.

Selain tidak sihat, makanan segera juga dipercayai dapat meningkatkan risiko gangguan tingkah laku pada kanak-kanak. Ini berkaitan dengan kandungan garam, gula, dan lemak yang tinggi dalam makanan ini.

4. Ikan yang mengandungi merkuri

Ikan sememangnya makanan yang baik untuk kanak-kanak dengan ADHD. Walau bagaimanapun, tidak semua ikan disyorkan untuk kanak-kanak ADHD.

Seboleh mungkin elakkan memberi ikan yang berisiko mengandung merkuri, seperti ikan tenggiri dan ikan todak. Makan ikan atau makanan yang mengandungi merkuri dipercayai menjadikan kanak-kanak hiperaktif.

5. Kafein

Selain beberapa jenis makanan di atas, pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi kafein juga perlu dielakkan oleh anak-anak ADHD, Ibu. Contoh makanan dan minuman berkafein adalah coklat, kopi, teh, atau minuman ringan.

Menjadi ibu bapa anak dengan ADHD memang menghadapi cabarannya. Tetapi jangan menyerah, Ibu. Perhatikan memberi makan anak-anak dengan ADHD, dan minum ubat dan terapi yang diberikan oleh pakar pediatrik anda dengan tekun.