Keluarga

Kaedah Amenorea Laktasional, Mencegah Kehamilan dengan Menyusu

Kaedah amenorea laktasi adalah salah satu kaedah semula jadi untuk mencegah kehamilan. Selain selamat dan berkesan, kaedah ini juga lebih praktikal dan sangat mudah dilakukan, terutama untuk Ibu yang baru melahirkan.

Setelah melahirkan atau melalui nifas, kitaran haid akan ditangguhkan atau dihentikan buat sementara waktu kerana penghambatan melepaskan telur (ovulasi).

Ini secara semula jadi berlaku kerana pembebasan hormon prolaktin, yang merupakan hormon yang merangsang pengeluaran susu ibu di dalam badan ibu. Apabila jumlah hormon ini meningkat, pelepasan telur akan dihambat.

Oleh itu, semakin kerap anda menyusukan anak anda, semakin kecil kemungkinan anda hamil sebaik sahaja melahirkan.

 Keperluan untuk Kejayaan Kaedah Amenorea Laktasi

Kaedah amenorea laktasi dipercayai dapat mencegah kehamilan secara semula jadi. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya akan berkesan sekiranya anda memenuhi syarat atau syarat tertentu. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh membuatkan penyusuan dapat mencegah kehamilan:

 • Tidak haid lagi setelah melahirkan atau selepas nifas. Sekiranya anda telah kembali haid, itu adalah tanda bahawa badan anda sudah mula berovulasi dan anda berpeluang untuk hamil lagi, terutamanya jika anda tidak menggunakan alat kontraseptif yang lain.
 • Mampu memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan pertama. Ibu mesti menyusukan anak mereka sekurang-kurangnya setiap 4 jam pada siang hari dan setiap 6 jam pada waktu malam. Penyusuan susu ibu juga mesti dilakukan secara langsung dari payudara ibu, bukan dengan menggunakan pam dan botol susu ibu.
 • Elakkan memberi makanan, susu formula, atau minuman lain kepada si kecil anda.

Selain haid, terdapat beberapa keadaan lain yang menyebabkan kaedah amenorea laktasi tidak lagi berkesan untuk mencegah kehamilan, iaitu kekerapan atau tempoh penyusuan yang mula berkurang kerana Si Kecil mula memakan minuman dan makanan pejal yang lain setelah dia Berumur 6 bulan ke atas.

Sekiranya keadaan anda tidak lagi membolehkan anda menggunakan kaedah amenorea laktasi, maka anda juga perlu menggunakan kaedah kontrasepsi lain untuk mencegah kehamilan.

Kelebihan dan Kekurangan Kaedah Amonorrhoea Laktasi

Kaedah amenorea laktasi dianggap mempunyai kelebihan jika dibandingkan dengan kaedah kontraseptif lain. Kelebihan kaedah ini termasuk:

 • Tidak mempunyai kesan sampingan.
 • Nyaman dan tidak perlu dibelanjakan.
 • Tidak menjejaskan keseimbangan hormon semula jadi badan.
 • Tidak memerlukan preskripsi atau pengawasan dari doktor.
 • Dapat mengurangkan pendarahan selepas bersalin.

Walau bagaimanapun, kaedah amenorea laktasi juga mempunyai beberapa kelemahan, termasuk:

 • Tidak memberikan perlindungan daripada penyakit kelamin. Untuk mencegah penularan penyakit ini, perlu dilakukan pencegahan dengan mengamalkan seks selamat dan menggunakan kondom.
 • Hanya boleh dipercayai untuk enam bulan pertama selepas bersalin.
 • Boleh menyebabkan penurunan pelincir semula jadi vagina, sehingga berisiko menyebabkan kekeringan pada vagina.
 • Penyusuan susu ibu yang eksklusif tidak selalu dapat dilakukan oleh setiap ibu. Contohnya, pada ibu yang mempunyai sedikit susu ibu, mengalami gangguan hormon, atau penyakit berjangkit, seperti HIV.

Pada dasarnya, hasil penggunaan kaedah amenorea laktasi untuk mencegah kehamilan mungkin berbeza dari wanita ke wanita. Walaupun anda telah melakukan kaedah amenore laktasi, anda masih berpeluang untuk hamil setelah melahirkan.

Oleh itu, ibu masih perlu menggunakan pil perancang lain untuk mencegah kehamilan selepas bersalin.

Untuk menentukan pilihan alat kontraseptif yang sesuai digunakan setelah melahirkan atau semasa menyusui, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found