Kehidupan yang sihat

Jangan Bersedih, Singkirkan Kesunyian Dengan Cara-Cara Ini

Ada kalanya seseorang merasa kesepian pada suatu ketika dalam hidupnya. Kebuat ini sebenarnya masih dianggap normal. Walau bagaimanapun, bila rasa sunyi berlaku dalam jangka masa panjang, ia harus ditangani segera untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya kesan buruk.

Perasaan kesunyian yang berlaku secara mendalam dan berpanjangan mungkin memberi kesan buruk kepada kesihatan. Ada beberapa faktor risiko yang mungkin terjadi, seperti tekanan, gangguan tidur, peningkatan tekanan darah, ke sistem kekebalan tubuh yang lemah sehingga Anda lebih mudah terkena penyakit.

Cara Yang Betul untuk Menghilangkan Kesepian

Jangan berfikir bahawa perasaan kesepian hanya timbul kerana anda tidak mempunyai pasangan atau baru berkahwin. Hasil kajian menunjukkan bahawa bahkan orang yang sudah berkahwin mungkin masih mengalami kesunyian.

Oleh itu, agar kesunyian tidak berterusan dan mengganggu kesihatan anda, cubalah langkah-langkah berikut untuk menghilangkan kesunyian:

 • Lakukan pelbagai aktiviti rutin

  Perasaan kesunyian cenderung terus melanda jika anda diam sambil meratapi keadaan. Menyibukkan diri dengan aktiviti biasa akan membantu menghilangkan rasa tidak selesa ini. Aktiviti seperti berjalan malam, membaca buku, membersihkan rumah dan melakukan senaman ringan, anda boleh lakukan secara rutin sebagai aktiviti untuk menghilangkan kesepian.

 • Sertailah orang lain dan bersikap baik

  Jangan ragu untuk menyertai pelbagai aktiviti kumpulan. Semasa dalam perjalanan, anda akan berhubung dengan banyak orang di sana. Berbual, melakukan aktiviti bersama, melakukan aktiviti dengan orang baru yang berbeza, secara beransur-ansur akan mewujudkan suasana baru.

 • Melakukan meditasi

  Melakukan senaman meditasi dianggap dapat membantu anda mengenal pasti masalah dan melepaskan tekanan yang dapat membuat anda merasa kesepian. Aktiviti ini dapat membantu anda merasa lebih santai, sehingga anda dapat mengawal perasaan anda dan perlahan-lahan bergerak maju dari perasaan kesunyian yang telah menghalangi anda.

 • Membesarkan haiwan

  Salah satu kaedah paling berkesan untuk mengelakkan anda merasa kesepian adalah dengan membesarkan haiwan. Anda boleh memilih untuk memelihara kucing, anjing, atau burung, kerana haiwan ini dapat berinteraksi dengan manusia. Manfaat memiliki haiwan kesayangan juga dapat mengurangkan kesunyian dengan memberi anda sokongan sosial dan persahabatan.

Jangan biarkan diri anda kesepian terlalu lama, kerana jika dibiarkan begitu sahaja keadaan ini dapat meningkatkan risiko anda mengalami kesedihan mendalam yang membawa kepada kemurungan. Anda boleh meminta sokongan daripada keluarga, rakan atau orang di persekitaran anda.

Sekiranya kesepian yang anda rasakan sangat teruk sehingga anda tidak dapat mengatasinya sendiri, jangan ragu untuk mendapatkan pertolongan profesional dari psikiatri untuk mengatasi kesepian yang anda rasakan.