Keluarga

Trofoblastik Gestational, Keadaan Apabila Embrio gagal Membentuk

Penyakit trofoblastik kehamilan adalah sekumpulan penyakit yang berlaku pada kehamilan yang tidak normal. Keadaan ini menyebabkan embrio atau janin masa depan tidak terbentuk selepas persenyawaan. Trofoblastik gestasi umumnya tidak berbahaya, tetapi terdapat beberapa jenis yang ganas.

Kehamilan bermula dengan persenyawaan telur oleh sperma. Setelah persenyawaan berlaku, telur dan sperma akan menghasilkan sekumpulan sel trofoblas yang akan berkembang menjadi embrio atau janin masa depan dan membentuk plasenta atau plasenta.

Walau bagaimanapun, tisu trofoblas kadang-kadang boleh cacat, sehingga tidak dapat membentuk plasenta dan embrio. Keadaan ini dikenali sebagai penyakit trofoblastik kehamilan (PTG). Dalam kes tertentu, tisu trofoblas dapat membentuk tisu yang tidak normal, seperti tumor atau sista.

Beberapa Jenis PenyakitTrofoblastik Gestational

Beberapa jenis penyakit yang diklasifikasikan sebagai penyakit trofoblastik kehamilan adalah:

Anggur hamil

Kehamilan anggur atau mol hidatidiform adalah bentuk trofoblastik kehamilan yang paling biasa. Dalam kes kehamilan anggur, telur yang disenyawakan tidak berkembang menjadi plasenta atau janin, melainkan kumpulan kista yang berkerumun dan kelihatan seperti anggur.

Terdapat 2 jenis kehamilan anggur, iaitu kehamilan anggur lengkap dan separa. Pada kehamilan sepanjang masa, semua tisu plasenta tumbuh secara tidak normal, membengkak, dan membentuk sista yang berisi cecair. Selain itu, janin juga tidak terbentuk.

Dalam kehamilan separa anggur, terdapat tisu plasenta yang tumbuh normal, tetapi ada yang tidak normal dan membentuk sista. Kemungkinan janin terbentuk masih ada, tetapi biasanya janin tidak dapat bertahan dan akan batal pada awal kehamilan.

Kista yang terbentuk semasa kehamilan umumnya jinak, tetapi kista ini kadang kala boleh berkembang menjadi barah. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita terkena barah akibat kehamilan, iaitu:

 • Umur di bawah 20 tahun atau di atas 35 tahun ketika hamil
 • Kehadiran sista ovari lebih besar daripada 6 cm atau tumor besar di rahim
 • Sejarah keguguran atau pernah mengandung wain sebelumnya
 • Tekanan darah tinggi semasa mengandung
 • Aduan mual dan muntah yang teruk semasa mengandung
 • Hipertiroidisme atau kelenjar tiroid yang terlalu aktif
 • tahap hormon hCG yang terlalu tinggi

Neoplasia trofoblastik kehamilan

Neoplasia kehamilan trofoblastik adalah keadaan apabila tisu sista yang terbentuk semasa kehamilan berkembang menjadi tumor atau barah. Terdapat beberapa jenis neoplasia trofoblastik kehamilan, termasuk:

1. tahi lalat invasif

Tahi lalat invasif biasanya bermula pada kes kehamilan jangka panjang, yang kemudian berkembang menjadi barah dan menyerang lapisan rahim. Dalam kes tertentu, tisu yang tidak normal ini dapat merebak ke organ lain dan merosakkannya.

2. Karyocarcinoma

Karyocarcinoma adalah sejenis barah yang jarang berlaku yang juga bermula pada kehamilan. Walau bagaimanapun, tisu barah ini kadang-kadang boleh terbentuk dari tisu yang tersisa di rahim selepas pengguguran, keguguran, kehamilan ektopik, dan bahkan dari kelahiran normal.

3. PSTT (tumor trofoblastik tapak plasenta)

PSTT juga diklasifikasikan sebagai jenis tumor yang jarang berlaku. Tisu tumor ini terbentuk dari sel trofoblastik yang merebak ke otot rahim dan saluran darah. PSTT juga boleh merebak ke paru-paru, pelvis, dan kelenjar getah bening.

PSTT secara amnya tumbuh dengan sangat perlahan. Seorang wanita hanya boleh mengalami keadaan ini dalam beberapa bulan atau beberapa tahun setelah mengalami anggur mengandung.

4. ETT atau tumor trofoblastik epitelioid

ETT adalah jenis neoplasia trofoblastik kehamilan yang sangat jarang berlaku. Sebilangan tumor ini jinak, tetapi ada yang ganas. ETT barah boleh merebak ke paru-paru.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita mengembangkan tumor trofoblastik kehamilan atau barah, termasuk:

 • Sejarah kehamilan sebelumnya atau sedang hamil
 • Umur kurang dari 20 tahun atau lebih dari 35 tahun ketika hamil
 • Sejarah kehamilan sebelumnya
 • Mempunyai sejarah keluarga mengenai barah atau tumor trofoblastik kehamilan

Beberapa Tanda dan Gejala Penyakit Trofoblastik Gestational

Sebilangan besar wanita yang menderita PTG akan mengalami preeklampsia. Selain itu, wanita yang menderita PTG juga mungkin mengalami beberapa tanda dan gejala berikut:

 • Kesakitan dan tekanan serta ketidakselesaan di kawasan pelvis
 • Pendarahan dari faraj di luar kitaran haid
 • Pendarahan faraj yang berterusan dan tidak normal selepas bersalin
 • Sesak nafas dan berat
 • Pening
 • Penat cepat
 • Pembesaran rahim yang lebih cepat daripada usia kehamilan
 • Mual dan muntah yang teruk semasa mengandung

Harus diingat bahawa gejala yang disenaraikan di atas tidak semestinya menunjukkan adanya PTG. Oleh itu, satu-satunya cara untuk menentukan sama ada gejala yang anda alami adalah gejala PTG atau tidak adalah berjumpa doktor. Keadaan ini dapat didiagnosis oleh pakar obstetrik, termasuk pakar kandungan, pakar ginekologi dan ahli onkologi.

Diagnosis dan Pengurusan Trofoblastik Gestational

Untuk mendiagnosis PTG, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan yang terdiri daripada pemeriksaan fizikal, termasuk pemeriksaan pelvis dalaman, dan pemeriksaan sokongan termasuk pemeriksaan Pap smear dan darah dan air kencing.

Pemeriksaan radiologi, seperti ultrasound transvaginal, sinar-X, imbasan CT, atau MRI, juga dilakukan untuk mendiagnosis PTG.

Sekiranya hasil pemeriksaan doktor menunjukkan bahawa anda mempunyai PTG yang jinak atau hanya mengandung anggur, doktor akan melakukan kuretase.

Namun, jika PTG anda disyaki barah atau berpotensi menjadi tumor atau barah, doktor anda dapat merawat keadaan tersebut dengan memberikan kemoterapi, terapi radiasi, dan pembedahan, seperti histerektomi.

Keadaan trofoblastik gestasi umumnya tidak berbahaya, tetapi kadang kala boleh menjadi barah. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor sekiranya anda melihat simptom yang menunjukkan trofoblastik kehamilan sehingga keadaan ini dapat dirawat dengan baik.