Kehidupan yang sihat

Masalah tidur? Cuba Terapkan Kebersihan Tidur

Kesukaran tidur sering dianggap sebagai masalah remeh. Sebenarnya, ini boleh menjadikan tubuh kekurangan tenaga, mengurangkan daya tumpuan dan daya berfikir, dan mencetuskan masalah kesihatan jika ia berlaku dalam jangka masa panjang. Sekarang, untuk menyelesaikannya, cuba terapkan kebersihan tidur.

Kebersihan tidur adalah amalan yang digunakan untuk membina tabiat tidur yang sihat. Corak tidur ini dapat meningkatkan dan meningkatkan kualiti tidur.

Secara amnya, kebersihan tidur digunakan sebagai langkah pertama yang disyorkan untuk orang yang mengalami gangguan tidur, seperti insomnia atau apnea tidur yang menghalang, sebelum mengambil ubat.

Cara memohon Kebersihan Tidur

melangkah masuk kebersihan tidur sebenarnya agak sederhana dan tidak terlalu sukar untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, diperlukan konsistensi dalam menerapkannya untuk mengatasi masalah tidur tanpa masalah. Inilah cara untuk dilakukan kebersihan tidur:

1. Pastikan tidur dan bangun pada masa yang sama

Cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari, walaupun pada hari cuti. Ini akan membantu anda mewujudkan irama tidur yang konsisten. Pastikan anda cukup tidur selama kira-kira 7-8 jam setiap malam, okey?

2. Buat rutin sebelum tidur

Membuat rutin waktu tidur dapat membantu anda tidur lebih cepat. Ketepikan 30-60 minit sebelum tidur untuk melakukan rutin ini. Terdapat banyak pilihan rutin yang dapat dilakukan. Anda boleh memanjakan diri dengan mandi air suam, menggosok gigi, atau memakai penjagaan kulit.

Di samping itu, anda juga dapat melakukan aktiviti yang anda suka, seperti peregangan, meditasi, mendengar muzik, membaca buku, atau menulis buku harian. Elakkan melakukan perkara yang boleh mencetuskan emosi atau kebimbangan, seperti perkara yang berkaitan dengan pekerjaan atau kajian.

3. Buat persekitaran tidur yang selesa

Agar tidur lebih cepat, jadikan bilik tidur anda sebagai tempat tidur yang sesuai. Matikan lampu ketika anda tidur atau hadkan pencahayaan hanya pada cahaya malam dan sesuaikan suhu bilik agar tetap sejuk. Gunakan penutup telinga jika persekitaran bilik anda terlalu bising.

Jauhkan juga telefon bimbit dan komputer riba dari tempat anda dan matikan TV, komputer, atau alat elektronik lain sebelum tidur. Pendedahan cahaya dari alat elektronik dapat menghalang pengeluaran hormon melatonin, yang seharusnya dapat membantu anda tertidur.

Seboleh-bolehnya, jangan gunakan tempat tidur untuk aktiviti selain tidur atau seks. Ini akan menjadikan badan anda mengaitkan bilik tidur dengan rehat.

4. Hadkan waktu tidur siang

Tidur siang memang boleh menjadi kaedah untuk melunaskan hutang tidur. Namun, jangan biarkan anda tidur terlalu lama, okey? Ini sebenarnya boleh menyukarkan anda tidur pada waktu malam. Hadkan tidur siang maksimum 30 minit dan lakukan sebelum waktu petang.

5. Hadkan pengambilan makanan dan minuman sebelum tidur

Sebelum tidur, elakkan memakan makanan yang berat, pedas, atau sebahagian besar. Berbaring selepas makan boleh menyebabkan tekanan di perut meningkat, sehingga makanan dan jus gastrik dapat naik ke kerongkongan. Ini boleh membuat anda tidak selesa dan mudah bangun pada waktu malam.

Elakkan juga pengambilan minuman berkafein dan alkohol sebelum tidur. Kedua-dua minuman ini boleh membuat anda terjaga dan sukar tidur. Bukan itu sahaja, anda juga tidak disarankan untuk merokok sebelum tidur, ya. Kesan nikotin dalam badan boleh menyukarkan tidur.

sekarang, macam itulah kebersihan tidur yang boleh anda pakai. Selain mengatasi masalah tidur, corak tidur ini juga dapat meningkatkan produktiviti anda pada waktu siang dan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan fizikal dan mental secara keseluruhan.

Selain menerapkan kaedah di atas, pastikan anda juga menerapkan gaya hidup sihat yang lain, seperti makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur sehingga anda dapat tidur lebih nyenyak di malam hari.

Sekiranya selepas memohon kebersihan tidur Sekiranya anda masih menghadapi masalah tidur, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor akan mencari penyebab utama kesukaran anda tidur, kemudian menentukan rawatan yang sesuai mengikut keadaan anda.