Kehidupan yang sihat

Jenis Scrub untuk Kulit Kusam dan Cara Membuatnya

Sejak zaman kuno, scrub telah digunakan oleh wanita Indonesia untuk menjaga kecantikan kulit. Selain dari bahan semula jadi, scrub kini banyak terdapat dalam pembungkusan moden. Untuk mendapatkan kulit yang sihat dan lembap, anda boleh membuat scrub sendiri menggunakan bahan-bahan mudah yang anda dapati di rumah.

Scrub biasanya digunakan untuk menghaluskan, mencerahkan, dan melembapkan kulit. Selain itu, menggunakan scrub juga dapat membuang sel kulit mati yang menjadikan kulit kusam. Kesannya, penyerapan produk penjagaan kulit akan meningkat kerana permukaan kulit bebas dari sel kulit mati yang terkumpul.

Scrub untuk kulit kusam juga perlu disapu mengikut jenis kulit anda. Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak anda boleh menggunakan scrub setiap 2 hari. Bagi pemilik kulit kering dan sensitif, hadkan penggunaan scrub hingga 1 kali seminggu.

Pelbagai Scrub dengan Bahan Semula jadi

Gosok yang biasanya boleh digunakan semasa mandi tidak boleh digunakan setiap hari kerana risiko menyebabkan kerengsaan kulit. Bagi anda yang baru hendak mencuba khasiat lulur, kenali dahulu beberapa bahan yang biasanya terdapat dalam lulur berikut untuk kulit kusam, bersama dengan khasiatnya.

 • Kopi berguna untuk menegangkan dan melancarkan aliran darah kulit.
 • Minyak kelapa untuk melembapkan kulit.
 • Minyak zaitun untuk melembapkan, membunuh bakteria penyebab jerawat, dan melindungi kulit dari kerosakan.
 • Madu untuk menenangkan kulit, mencegah jangkitan bakteria, dan membantu penyembuhan luka.
 • Lemon kaya dengan vitamin C dan antioksidan untuk mencerahkan dan merangsang kolagen.
 • Susu untuk mencerahkan kulit.
 • Oatmeal untuk membersihkan dan melembapkan kulit.

Minyak pati boleh ditambah untuk menghasilkan aroma tersendiri dalam scrub untuk kulit kusam, seperti minyak lavender, rose, dan tea tree. Minyak ini juga dapat membantu melembapkan kulit. Tetapi anda harus terlebih dahulu mencuba bahagian kecil di permukaan kulit. Pada sesetengah orang, minyak pati boleh menyebabkan reaksi alergi.

Membuat Scrub Sendiri untuk Kulit Kusam

Terdapat sebilangan orang yang tidak sesuai untuk lulur kulit yang berlebihan untuk kulit kusam. Berita baiknya ialah anda boleh membuat gosok sendiri di rumah dengan bahan-bahan yang juga mudah didapati. Berikut adalah beberapa contoh resipi.

 • Gosok kopi

  - secawan kopi tanah tulen.

  - Secawan gula merah.

  - 2 sudu susu cair.

  - 1 sudu besar madu.

 • Gosok gula

  - cawan madu.

  - cawan gula merah.

  - 3 sudu besar oatmeal.

 • Gosok minyak zaitun

  - cawan gula pasir.

  - cawan madu.

 • Gosok lemon

  - Jus 1 lemon.

  - secawan air.

  - 1 cawan gula pasir.

Sapukan scrub dengan gerakan bulat dan urut perlahan-lahan kulit untuk menghilangkan sel kulit mati, kemudian bilas dengan air suam hingga bersih. Selepas itu, anda boleh menggunakan losyen agar kulit anda lembap dan lembut.