Keluarga

Ibu, Ayuh, Rangsang Pendengaran Bayi dengan cara ini

Merangsang pendengaran bayi dapat dilakukan sejak si kecil masih dalam kandungan, yaitu dengan memintanya bercakap atau bermain muzik. sekarangSelepas anak anda dilahirkan, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk merangsang fungsi pendengarannya.

Bayi yang baru lahir dapat mendengar dengan baik, walaupun belum sempurna. Ini kerana semasa kelahiran, telinga tengah bayi masih dipenuhi cairan dan memerlukan beberapa hari untuk telinga membersihkan cairan tersebut sepenuhnya.

Selain itu, fungsi telinga bayi juga masih belum berkembang sepenuhnya sehingga tidak berfungsi dengan optimum dan hanya dapat bertindak balas terhadap suara bernada tinggi. Ia memerlukan masa sehingga bayi berusia 6 bulan sebelum dia dapat mendengar dan memahami pelbagai bunyi dengan sempurna.

Oleh itu, Ibu perlu memberi rangsangan atau rangsangan untuk membantu fungsi pendengaran si Kecil berfungsi dengan optimum.

Cara Merangsang Pendengaran Bayi

Berikut adalah cara untuk merangsang pendengaran bayi sehingga fungsi pendengarannya dapat berkembang dengan baik:

1. Bercakap dengan bayi sejak dia masih dalam kandungan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, bayi sudah memiliki kemampuan untuk mendengar sejak di dalam kandungan, iaitu ketika usia kehamilan mencapai 16 minggu. Di dalam rahim, bayi dapat mendengar pelbagai bunyi, seperti degupan jantung dan suara saluran pencernaan bergerak.

Pada 24 minggu, bayi mula mendengar suara dari luar rahim. Pada peringkat ini, anda boleh mengajak si kecil anda bercakap untuk merangsang kemampuan mendengarnya. Biasanya, bayi akan bertindak balas dengan mengubah kedudukan kepala ketika mendengar suara yang biasa.

2. Biasakan bercakap dan berkomunikasi dengan bayi selepas dia dilahirkan

Selepas kelahiran dan ketika bayi berusia sekitar 3 bulan, bahagian otak bayi yang mengawal fungsi pendengaran akan berkembang dengan cepat dan menjadi lebih aktif. Dia bahkan mula dapat mengeluarkan suara dengan mengoceh.

Pada masa ini, bercakap dengan si kecil anda sekerap mungkin untuk mendorongnya mendengar dengan lebih baik dan mengeluarkan lebih banyak suara. Semasa bercakap dengan anak kecil anda, mulut anda akan menjadi pusat perhatiannya dan dia akan cuba meniru apa yang anda katakan.

Pada usia 4 bulan, bayi dapat bertindak balas terhadap bunyi yang mereka suka dengan tersenyum.

3. Mainkan suara muzik dan lagu

Bayi akan gemar mendengar pelbagai suara, termasuk lagu atau muzik. Bukan hanya suara lagu atau muzik, si kecil anda mungkin juga menyukai suara lain, contohnya bunyi penutup periuk atau bunyi keran air.

Anda dapat merangsang pendengaran anda dengan menunjukkan pelbagai bunyi yang berbeza. Ibu juga dapat menyediakan mainan yang mengeluarkan pelbagai bunyi dan pelbagai muzik yang menggembirakan mereka. Apabila si kecil bertambah tua, anda dapat mengetahui suara mana yang dia suka atau tidak.

Namun, cubalah untuk tidak memainkan muzik atau memainkan suara lain terlalu kuat kerana tidak baik untuk fungsi pendengaran mereka.

4. Baca buku cerita atau kisah dongeng

Untuk merangsang pendengaran bayi, membaca buku atau bercerita juga dapat menjadi pilihan, walaupun dia tidak mengerti kisahnya. Bayi akan menyukai suara ibu mereka, sama ada membaca buku atau menyanyikan lagu, kerana suara ini sudah sangat dikenali olehnya sejak dalam kandungan.

Oleh itu, jangan teragak-agak untuk mengajak anak kecil anda untuk bercakap dan memberi respons kepada babelnya, ya, Ibu. Banyak faedah dapat diperoleh, termasuk merangsang pendengarannya dan melatihnya untuk mengucapkan kata-kata.

Semakin banyak suara dan kata-kata yang didengar oleh si kecil anda, semakin banyak perkara yang dapat dia fahami ketika dia dapat bercakap.

Namun, jika si kecil berumur 3-6 bulan tetapi dia masih tidak bertindak balas terhadap pelbagai rangsangan suara, anda harus membawa si kecil anda ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan fungsi telinga dan pendengarannya.

Sekiranya anak anda didiagnosis dengan masalah pendengaran, doktor boleh memberi terapi terapi pertuturan atau mencadangkan penggunaan alat bantu pendengaran supaya anak anda dapat mendengar bunyi dan belajar bercakap.