Keluarga

Cara Betul Menggunakan Nebulizer pada Kanak-kanak

Kanak-kanak yang sering mengalami gangguan pernafasanmasa akan memerlukan ubat yang dihirup. Salah satu cara untuk memberi ubat yang dihirup ini adalah dengan menggunakan nebulizer. Agar ubat ini dapat berfungsi dengan baik, kenal dahulu bagaimana nak guna nebulizer pada kanak-kanak dengan betul.

Nebulizer adalah alat yang berfungsi untuk menukar cecair ubat menjadi wap sehingga dapat dihirup dengan mudah dan selesa. Ubat yang telah ditukar menjadi wap akan lebih mudah masuk dan diserap melalui saluran pernafasan dan paru-paru.

Beberapa jenis ubat sering diberikan melalui nebulizer adalah bronkodilator untuk melebarkan saluran udara, kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan, dan ubat penipisan kahak. Pentadbiran ubat melalui nebulizer berguna untuk merawat pembengkakan saluran pernafasan, sesak nafas, batuk, dan mengi yang disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti asma, emfisema, bronkitis, dan radang paru-paru.

Nebulizer terdiri daripada pemampat udara, bekas kecil untuk menyimpan ubat cair, selang yang menghubungkan pemampat udara ke bekas ubat, dan topeng yang akan digunakan untuk menyedut wap. Untuk kanak-kanak dan bayi, gunakan topeng yang sesuai dengan usia mereka.

Panduan Penggunaan Nebulizer pada Kanak-kanak

Pentadbiran ubat penyedutan melalui nebulizer sering sukar dilakukan dengan kanak-kanak atau bayi. Ini kerana mereka dapat merasa tidak selesa dengan bunyi enjin atau wap yang dihasilkan nebulizer.

Sehingga ubat-ubatan yang dihirup dapat berfungsi dengan optimum ketika menggunakan nebulizer bersama anak-anak, ikuti langkah berikut:

  1. Basuh tangan dengan sabun sebelum menyentuh nebulizer dan dadah.
  2. Pastikan selang yang menghubungkan pemampat dan topeng bersih. Sekiranya kotor, bersihkan dengan air dan kemudian keringkan.
  3. letak nebulizer di permukaan rata. Sekiranya kanak-kanak itu takut ketika dia mendengar suara yang dibuat oleh alat tersebut nebulizer, anda boleh meletakkan alat ini pada tuala.
  4. Sebelum menuangkan ubat ke dalam bekas, baca dengan teliti arahan penggunaan pada kotak ubat.
  5. Sambungkan hos yang menghubungkan pemampat udara ke bekas ubat.
  6. Letakkan anak, kemudian letakkan topeng di wajahnya.
  7. Pasang tali cangkuk di belakang telinga anak untuk memastikan kedudukan topeng. Walau bagaimanapun, jika anak tidak selesa dengan tali, anda boleh memegang topeng terus di wajahnya. Pastikan topeng menutup hidung dan mulut anak.
  8. Hidupkan mesin nebulizer. Pastikan pemampat udara meniup wap dengan baik dan tidak ada wap yang bocor ke luar.
  9. Biarkan anak menyedut wap dari nebulizer sehingga wap habis. Biasanya wap akan habis dalam masa lebih kurang 5-15 minit.
  10. Setelah digunakan, bersihkan kompresor udara, tiub, dan bekas ubat sehingga tidak menjadi tempat pembiakan bakteria dan jamur. Rendam tabung dan bekas ubat dalam air suam selama 5 minit, keringkan, kemudian simpan di tempat yang selamat dan bersih.

Untuk menenangkan si kecil semasa menggunakan nebulizer, cuba sediakan rancangan yang boleh mengalihkan perhatiannya, seperti kartun di televisyen.

Sekiranya anak kecil anda mengadu pening atau kelihatan gelisah ketika memberi ubat dengan nebulizer selesai, hentikan terapi selama 5 minit. Selepas itu, teruskan dan minta anak anda bernafas perlahan. Sekiranya dia masih merasa pening dan kelihatan gelisah, segera berhenti menggunakannya nebulizer dan berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Gunakan nebulizer adalah cara yang selamat dan berkesan untuk memberikan ubat-ubatan yang dihirup kepada kanak-kanak dengan penyakit pernafasan di rumah. Namun, tidak semua kanak-kanak mempunyai reaksi yang sama setelah pemberian ubat-ubatan yang disedut melalui mulut nebulizer.

Oleh itu, jika selepas menggunakan nebulizer pada kanak-kanak tetapi keadaannya tidak bertambah baik, disarankan untuk berjumpa doktor lagi.