Keluarga

Jangan panik, lakukan ini apabila anak anda mempunyai benda asing di hidung

Rasa ingin tahu yang tinggi dapat membuat kanak-kanak memasukkan pelbagai objek ke dalam hidung, mulai dari gumpalan kertas hingga kerikil. Badan asing di hidung boleh membahayakan jika memasuki saluran pernafasan bawah atau menyebabkan jangkitan. Oleh itu, perkara ini perlu ditangani dengan segera.

Mayat asing di hidung yang sering dijumpai termasuk pemadam, manik, kacang, plastik, dan pin keselamatan. Kemasukan objek-objek ini di hidung anak tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, objek tersebut dapat disedut lebih dalam atau ditolak oleh tangan anak ketika dia berusaha mengeluarkannya.

Sekiranya masuk ke saluran pernafasan bawah, objek asing dapat menyekat kemasukan udara ke paru-paru dan ini boleh membawa maut. Selain itu, benda asing di hidung juga boleh menjadi sumber bakteria yang menyebabkan penyakit berbahaya, seperti difteria.

Kenali Tanda-tanda Tubuh Asing di Hidung Anak Anda

Kes benda asing di hidung mungkin tidak berbahaya jika benda itu dapat keluar dengan mudah, baik melalui hidung atau mulut. Namun, tidak jarang kes ini membahayakan kesihatan anak sehingga perlu ditangani dengan cepat. Untuk itu, anda perlu mengenali tanda-tandanya.

Tanda-tanda hidung kanak-kanak memasuki objek asing adalah:

  • Gelisah atau menangis dan mengadu sakit hidung
  • Kesukaran bernafas melalui hidung
  • Kedengarannya bersiul ketika anak menarik nafas, walaupun dia tidak demam
  • Pelepasan berwarna jernih, kelabu, atau berdarah, dan dapat berbau busuk jika ada jangkitan
  • Hidung berdarah

Pertolongan Cemas untuk Mengeluarkan Badan Asing di Hidung Anak

Sebelum membawa anak kecil anda ke doktor, anda boleh melakukan pertolongan cemas di rumah. Kaedahnya adalah seperti berikut:

1. Bertenang

Perkara pertama yang harus anda lakukan apabila anda menjumpai benda asing di hidung si kecil anda adalah jangan panik. Sekiranya anda kelihatan panik, si kecil anda mungkin menjadi takut dan menangis lebih banyak. Ini boleh membahayakan, kerana menangis dapat meningkatkan risiko benda asing disedut lebih dalam dan masuk ke saluran pernafasan atas.

Cuba jaga si kecil anda tenang dan jangan menangis sebelum anda berusaha melakukan apa-apa. Jelaskan kepadanya bahawa anda akan cuba mengeluarkan benda asing di hidungnya.

2. Minta anak itu mendengus

Apabila anak anda sudah tenang, minta dia mendengus atau menghembuskan nafas dengan kuat melalui hidungnya. Sekiranya benda asing di hidung tidak keluar, maka anda harus mencubanya. Namun, jangan memilih atau memilihnya dengan jari anda kerana benda asing dapat didorong lebih dalam dan lebih dalam ke saluran pernafasan bawah.

3. Keluarkan dengan pinset kecil

Untuk memudahkan anda mengeluarkan benda asing di hidung si kecil, minta dia bernafas melalui mulutnya dan gunakan pinset kecil yang dapat memasuki lubang hidung si kecil. Masukkan pinset ke dalam lubang hidung dengan berhati-hati agar tidak menyentuh bahagian dalam hidung.

Cubit benda asing dengan pinset dan tarik keluar dengan lembut. Namun, jika pinset tidak dapat menjepit benda asing di hidung atau mendorongnya lebih dalam, jangan teruskan dan segera bawa si kecil anda ke doktor.

Segera Bawa Anak itu ke Doktor

Sekiranya pertolongan cemas di atas tidak berjalan dengan baik, badan asing perlu dikeluarkan dengan peralatan khas yang dimiliki oleh doktor. Oleh itu, anda mesti segera membawa anak anda berjumpa doktor am atau pakar THT.

Sebelum mengeluarkan benda asing dari hidung anak, doktor akan menetes atau menyemburkan anestetik tempatan ke hidung anak. Ini dilakukan untuk mengurangkan kesakitan, sehingga anak akan lebih tenang ketika doktor melakukan tindakan membuang benda asing di hidungnya.

Sebagai tambahan kepada anestetik tempatan, doktor anda juga boleh memberi ubat untuk mencegah pendarahan. Setelah prosedur perubatan dijalankan dan badan asing keluar, doktor biasanya akan memasukkan antibiotik ke dalam hidung anak untuk mencegah jangkitan dan keradangan.

Mayat asing di hidung kanak-kanak adalah kes yang biasa dan kadangkala boleh dikeluarkan sendiri. Walau bagaimanapun, kerana komplikasi itu boleh membahayakan, cubalah mencegahnya terkena benda asing di hidung bayi anda sebanyak mungkin.

Jauhkan objek kecil dari jangkauan kanak-kanak dan elakkan memberi makanan kecil kepada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Selain itu, ajar anak-anak untuk tidak memasukkan benda kecil ke dalam hidung atau mulut kerana boleh membahayakannya.

Sekiranya anda menjumpai benda asing di hidung si kecil, bertenang dan lakukan pertolongan cemas untuk membuangnya. Namun, jika terdapat benda asing di kedua-dua lubang hidung anak kecil anda atau sukar bernafas, segera bawa dia ke doktor supaya benda asing itu dapat dikeluarkan secepat mungkin.